Autor Wątek: [Santa Fe SM] Strzelił pasek rozrządu  (Przeczytany 37593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ater

• Giełda
[Santa Fe SM] Strzelił pasek rozrządu
« dnia: 02 Maj 2015, 09:55:19 »
Wczoraj na trasie coś gruchnęło, silnik zgasł, wszystkie kontrolki się zaświeciły. Zjechałem siłą rozpędu na parking, próbowałem zapalić samochód, rozrusznik kręci ale tak jakoś inaczej. Otworzyłem maskę i okazało się, że spadł pasek klinowy, ten od sprężarki. Wydawało mi się, że samochód mimo wszystko powinien zapalić a tu nic. Czy to znaczy, że... mógł pęknąć pasek rozrządu?  :cry:

-----------------------
No to się wyjaśniło, poszedł pasek rozrządu. W poniedziałek będzie wiadomo co uległo uszkodzeniu.

Rada dla kupujących - nie czekajcie z wymianą paska rozrządu po zakupie samochodu. Ja kupiłem Santka pod koniec marca i miałem wymienić pasek w czerwcu - nie zdążyłem :cry:  :-(  :cry:

------------------------------
Edit: 2015.05.04 12:15
Zmieniłem opis tematu, bo dla zainteresowanych będę opisywał to co będzie robione w moim silniku. Nie jest to poradnik "how-to", więc wydaje mi się, że w tym dziale może zostać. Jeżeli MOD jest innego zdania, to proszę o przeniesienie.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2015, 19:30:28 »
Siemasz, "oby nie" ale może tak być, przerabiałem to niestety i objaw był taki sam:(

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maj 2015, 10:32:27 »
Jaka jest regulacja zaworów w 2,4 - ręczna płytkami czy hydrauliczna? Tak się zastanawiam, bo jeszcze silnik nie był ruszany.

--------------
Serwis Hyundai: hydrauliczne.

Najpierw sprawdzimy ciśnienie w cylindrach. Szansa mała ale jest, że może większych szkód nie będzie :roll:

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maj 2015, 19:10:22 »
Tak z ciekawości-jaka była historia serwisowa? Dawno był wymieniany pasek rozrządu(ile lat temu i ile kilometrów).

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maj 2015, 11:54:41 »
Pasek był wymieniany 25.03.2009 roku przy 38 tys km. Chyba łożysko lub napinacz poszedł i w serwisie Hyundaia w Niemczech dokonywana była naprawa gwarancyjna.
Teraz auto ma 108 tys, więc pasek poszedł po 70 tys. km.
Nie wiem właśnie jak jest z gwarancją, Hyundai ponoć na pasek daje 90 tys., czy można dochodzić praw z tym związanych?

Co do rozbiórki silnika, to niestety okazał się wariant najgorszy :-(

Wszystkie zawory uszkodzone, ostatni tłok licząc od koła pasowego przebity, część głowicy nad tym tłokiem poważnie uszkodzona, w tym gniazdo zaworowe. W głowicy pęknięty konik przy tym zaworze.

W tej chwili głowica pojechała do Szczecina, żeby sprawdzić czy wogóle nadaje się do naprawy.

[EDIT] Już wiadomo - nikt w Szczecinie nie podejmie się naprawy. Ewentualnie wysyłka do Wrocławia, tam musiałaby być zalana i od nowa odtworzona. Koszt - około 1500 zł. Taniej będzie znaleźć inną głowicę i ją splanować.

Nie wiem jeszcze czy oprócz tłoka nie jest uszkodzony korbowód i wał, chociaż jak tłoki poszły w górę to teoretycznie wszystkie są równe. Na razie jednak nie rozbieramy, bo w sumie nie wiadomo co z głowicą i czy nie będzie taniej kupić całego silnika.

Szkoda mi tego silnika, bo cylindry są w świetnym stanie i wskazują na rzeczywisty przebieg zgodny z licznikiem.

Jakaś rada od Was - robić czy szukać nowego?

Ps. Czy tłok od Sonaty (silnik G4KC) pasuje do silnika G4JSG?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maj 2015, 22:48:02 »
Ps. Czy tłok od Sonaty (silnik G4KC) pasuje do silnika G4JSG?

Nie mają inną średnicę.

Tutaj jest pasujący http://www.sklep.hipol.pl/355927,produkt,TLOK_HYU24B_G4JS_STD_KPL.aspx

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2015, 10:19:11 »
Cytat: "Ater"

Jakaś rada od Was - robić czy szukać nowego?

Szczerze mówiąc - przy takich zniszczeniach... Ja bym kupił stary/nowy silnik z opcją zrobienia pomiaru kompresji i odpalenia w samochodzie - dawcy. Po pierwsze szybciej, po drugie mimo wszystko pewniej - bo sądząc po zniszczeniach pasek urwał się chyba przy dość wysokich obrotach silnika. Za chwilę okaże się np., że masz skrzywiony korbowód, albo jeszcze gorzej... zmontujesz silnik a korbowód, który dostał przecież zdrowo - skoro denko tłoka poleciało... pęknie i zrobi taki bałagan, że silnik pójdzie na złom.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2015, 20:40:18 »
Na Alle są kompletne silniki po ok 3-3,5 tys. Promocja to nie jest :lol: ale za to silniczki wyglądają jak malowane. I nie mówię o tym, że są myte. Niektóre po osprzęcie wyglądają faktycznie na deklarowany nieduży przebieg. Jak masz czym jeździć to powoli szukaj jak najlepszego w jak najniższej cenie. Ja bym się nie męczył z reanimacją, bo po drodze wiele się jeszcze może wydarzyć. Bierz gotowca.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2015, 00:09:12 »
Ale masakra:( Ater łączę się w bólu. Wiem co to znaczy, chociaż u mnie nie było aż takich zniszczeń.

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maj 2015, 21:08:04 »
Czy ktoś się orientuje ile może kosztować przekładka silnika?

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maj 2015, 21:11:31 »
to może być różnie, ale trzebaby wziąć przedział 500 nawet do 1000.

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maj 2015, 21:52:10 »
Generalnie zastanawiam się nad tymi dwoma silnikami:
- Silnik 1
- Silnik 2
Czekam na informację od mechanika ile chce wziąć za przekładkę. Do tego oczywiście jeszcze koszt wymiany paska rozrządu z osprzętem.
Pewnie będzie droga impreza...

Ps. Czy ten drugi silnik (od 4WD) będzie dobry do mojej Santafki 2WD?
-----------------
Dzwonił mechanik. Całość 1400 zł (z rozrządem)

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maj 2015, 23:44:11 »
Silnik był taki sam przy 2WD i 4WD, także będzie ok.

Goldi_Cz-wa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maj 2015, 07:07:36 »
Cytat: "Ater"
Generalnie zastanawiam się nad tymi dwoma silnikami:
- Silnik 1
- Silnik 2
Czekam na informację od mechanika ile chce wziąć za przekładkę. Do tego oczywiście jeszcze koszt wymiany paska rozrządu z osprzętem.
Pewnie będzie droga impreza...

Ps. Czy ten drugi silnik (od 4WD) będzie dobry do mojej Santafki 2WD?
-----------------
Dzwonił mechanik. Całość 1400 zł (z rozrządem)

To chyba dobra cena... U cieplaka jak się pytałem o rozrząd to mi powiedział 1200 zl za całość

Pytałem z ciekawości....

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maj 2015, 13:51:20 »
Czy silnik z auta przed liftem można przełożyć do auta po lifcie. Czy elektronika i czujniki się nie zmieniły? Pytam się bo jutro będę jechał do Gorzowa a silnik jest z 2003 roku.

----------------------------------
Edit 2015.05.22:
Silnik kupiony. Po wyciągnięciu starego okazało się, że pęknięcie paska było tylko wtórną przyczyną rozwalenia silnika. Wszystkiemu winne było koło pasowe, które spowodowało nierówną pracę paska, dociśnięcie go do osłony rozrządu i w konsekwencji jego przetarcie i pęknięcie.

W drugim silniku zatem też je sprawdziliśmy i zdecydowałem się je również wymienić, bo guma nie była już w dobrej jakości.
Koło niestety to wydatek 560 zł w promocji FOX Rzeszów (normalnie około 800 zł), tak więc warto ten wydatek wziąć również pod uwagę przy wymianie rozrządu.

Przy okazji, skoro silnik na wierzchu, odpięta skrzynia biegów to sprawdziliśmy sprzęgło. Ponieważ gdzieś w połowie było już zużyte postanowiłem je również wymienić. Komplet Valeo - 550 zł.

Koszty remontu silnika rosną... :-( ale może w sobotę będzie już drugi w aucie  :-P