Autor Wątek: [Santa Fe SM] podnoszące się samoczynnie obroty.  (Przeczytany 3458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rono19755

• Gość
[Santa Fe SM] podnoszące się samoczynnie obroty.
« dnia: 08 Wrzesień 2016, 13:56:04 »
Witam historia z moim Sfe 2.4 107 kw. zaczeła sie około pół roku temu zaczeły rosnac mi obroty na biegu jałowym ,ale tylko podczas gdy pojazd był w ruchu.
 Odwiedzałem wielu mechaników  i du..a. Więc piszę do was  o pomoc bo nie chcę sprzedawać mojego santy.

Opiszę to tak : zapalone auto ustawiam na spadku z górki, na luzie ,noga na hamulcu obroty wskazują na normalne ok 900 puszczam hamulec i gdy koła zaczynają się obracać obroty rosną do 1500 i tak się trzymają, aż do momentu zatrzymania.
Obroty takie utrzymują się niezależnie od prędkości czy to 30km/h czy 100.
sprawdziłem szczelność w dolocie, czyszciłem  przepustnicę oraz EGR
Wymieniłem filtr powietrza , silnik krokowy (używka), odłaczyłem akumulator- kasowanie błędów i nic to nie dało objawy sa takie same.
dodam jeszcze ze czasami musze długo krecic rozrusznikiem.
Proszę was o jakieś pomysły z góry dzięki.

Goldi_Cz-wa

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2016, 11:16:07 »
podłączyć pod kompa i zobaczyć jaką temp silnika pokazuje. być może padł czujnik temperatury (niezależny od tego który podaje wartość na wskazania na zegarach) i silnik pracuje cały czas tak jakby był zimny. Komp prawdę Ci powie  ;-)

Rono19755

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2016, 11:58:25 »
Witam. Na kompie nic nie wychodzi co do czujnika temp.. wymieniałem 3 razy na nowy.
 Mam plan ,,może głupi" wymieniać wszystkie czujniki, może trafie na ten co jest odpowiedzialny za podnoszenie tych obrotów. Może to czujnik ABS lub czujnik prędkości w skrzyni  daje fałszywe dane? Według mnie musi to być jakiś czujnik związany z obrotem kół.
Sam juz nie wiem :-(

[ Dodano: 2016-09-26, 12:56 ]
Czy na tym forum  jest tylko  Goldi_Cz-wa !   nikt nie ma pomysłów.   :?:  :?:

[ Dodano: 2016-09-29, 13:16 ]
Dodam że nie ma różnicy czy auto ztacza się do tyłu czy przodu obroty i tak wzrastają!
Czy ktoś jest na tym forum???