Autor Wątek: Co ile km wypalanie dpf  (Przeczytany 13860 razy)

Offline kikan123

• HKP
  • **
Odp: Co ile km wypalanie dpf
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipiec 2024, 11:19:20 »
Co to za aplikacja za 60 PLN ? Chodzi mi o coś co monitorowałoby wypalanie na bieżąco i żeby pokazywało historie tak żeby się do tego przygotować. No i może ktoś się podzieli spostrzeżeniami czy "ten typ tak ma" czy mam szukać gdzieś przyczyny.....

PS. chciałem kupić benzynę ale okazało się że koreańskie i gaz poza jednym silnikiem wolnossącym 2.0 164 KM (starszej konstrukcji w Magentis czy Optima) to się specjalnie nie lubią. A i te benzyny dużo palą. W 1.6 CRDi spalanie rewelacyjne, porównywalne z LPG. Radość z jazdy psuje "tylko" DPF...

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipiec 2024, 12:44:35 »
 Jak pisałem aplikacja w telefonie pokazuje na bieżąco poziom zapchania i kiedy następuje wypalenie a to jest tu najważniejsze bo pokazuje temperaturę dpf i jak wzrasta to widać nawet wcześniej ten punkt zanim nastąpi alarm. Do tego jest historia i wyliczenia co ile średnio wypalenie itp. Nawet wersja demo programu pokazuje zapełnienie wiec można wypróbować za darmo.
Fakt jazda dieslem to jest jednak nie to co zwykła benzyna. Ciągnie to jakby miało 2x tyle koni. Ja też szukałem benzyny by zagazować typu 1,4T  ale skończyło się na 1,6JTD. Zostaje jeszze kiedyś podkręcić konie i wyłączyć EGR.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipiec 2024, 14:05:01 »
Aplikacja pewno do Fiata a do Kia Hyundai raczej takowej, o takich funkcjonalnościach brak. Podstawowe i za darmo (raczej) carscanner i obserwacja temperatur, delty P, zapełnienia filtra.

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipiec 2024, 14:37:34 »
Można też zamontować czujnik temperatury i wyświetlacz z ali. Pokazuje on temperaturę na bieżąco i wszczyna alarm jak pójdzie do góry, Jedynie trzeba zamontować czujnik najlepiej nawiercając obudowę dpf.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Sierpień 2024, 13:29:22 »
Pojeździłem trochę z aplikacją Car Scanner i widać że dystans od ostatniej regeneracji DPF to regularne ok. 100-110 km. Co dziwne, nie ważne jak jeżdżę (czy autostrada czy miasto, czy zwykły diesel czu Ultimate). Dla mnie to jakaś abstrakcja, tak jakby był problem z oprogramowaniem a nie z fizycznym zapchaniem DPF. Możecie się podzielić czy macie podobnie i czy ktoś ingerował bardziej w soft niż fizycznie DPF ?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Sierpień 2024, 14:22:33 »
Gdzieś to już pisałem: zapełnienie DPF jest liczone. Pomiar delty p jest pomocniczy ale jeżeli delta jest wysoka to wypalanie wchodzi. Obserwuj deltę ciśnienia na car Scanner. Obejrzyj film na kanale auto EKG na YT tam gość wyjaśnia jak to plus minus działa i podaje wartości delty p

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sierpień 2024, 20:41:38 »
Super, ale to monitorowanie niewiele daje. W zasadzie to auto i tak staje się takim strupem na głowie (stres, czy nie rozpocznie wypalania tuż przed celem podróży). Poleci ktoś jakiś speców od wycinania DPF w południowej Polsce ?

Offline miro

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Sierpień 2024, 09:29:21 »
No to ja mogę opowiedzieć swoją historię. Auto 205k przejechane, w marcu skończyła się gwarancja. Wyskoczył check engine na trasie, po powrocie podjechałem do ASO, wyskoczył błąd - do wymiany dwie świece żarowe. Przy okazji zrobiłem duży przegląd na 210k (olej wymieniam co 15k). Auto odebrałem, pojechałem znowu w trasę, po 30 km znowu check i później doszedł dpf. Po powrocie znowu ASO, tym razem wyskoczył błąd wtryskiwacza na 3 cylindrze, do wymiany wtryskiwacz. Tanio nie było, pomyślałem że przy takim przebiegu mogło się zdarzyć (tankuję zazwyczaj na 2 stacjach Orlen więc syfu raczej nie leję). Do tego niestety musieli zrobić wypalanie DPF w trybie serwisowym (obroty 3,5k do wypalanie, bo nie mogli pozbyć się błędu dpf). W końcu im się udało, zapewniali że zrobili koło 30 km jazdy próbnej i że auto jest ok. Pojechałem w małą trasę, po 70 km znowu kontrolka dpf (cały czas mam podgląd na chwilowe spalanie więc widać, kiedy się wypala, przez całą trasę się nie wypalał). Oczywiście ograniczenie mocy przy kontrolce, wyłączam zapłon, zapalam i auto jedzie normalnie. Znowu podjechałem do ASO, tym razem mówią, że uszkodzony dpf i do wymiany. Być może lejący wtrysk mógł spowodować uszkodzenie fizyczne katalizatora a może jest tylko zapchany na max. Oczywiście ASO tylko wymienia na nowe, więc pożegnałem się z nimi i pojechałem do specjalistycznego zakładu zajmującego się głównie dpf (naprawa, czyszczenie, regeneracja, ewentualnie montaż zamiennika). Wycinać nie będę, bo auto firmowe, we wtorek będę miał info, jaka diagnoza i czy udało się wyczyścić (usługa diagnostyka i czyszczenie 1400 zł brutto). Może to komuś pomoże jeśli będzie miał podobny przypadek.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Sierpień 2024, 09:47:49 »
No coz... Auto firmowe i cudowny klient do wygolenia portfela - a to świeca a to wtryskiwacz a to DPF. Omijać ASO jak najszerszym łukiem. Naprawiać samodzielnie, myśleć, uczyć się.

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpień 2024, 23:37:42 »
Serwisy i mechanicy z tego żyją, że ma być drogo bo na tym zarabiają. Zobaczcie sobie gościa Kiki z YouTube co jeździ po Europie T6 z przyczepą i jak go skasowali za naprawę samochodu dwa razy w serwisach Bosch.

Offline miro

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpień 2024, 11:50:38 »
Serwisy i mechanicy z tego żyją, że ma być drogo bo na tym zarabiają. Zobaczcie sobie gościa Kiki z YouTube co jeździ po Europie T6 z przyczepą i jak go skasowali za naprawę samochodu dwa razy w serwisach Bosch.
Akurat 5 lat było gwarancji więc w ASO robione. Pech chciał, że problem wystąpił po 5,5 roku użytkowania. Co do uczenia się, no cóż, auto użytkowane na raczej dłuższych dystansach, wypalanie dpf zwykle zakończone bez przerywania, ADBLUE dolewane.Olej co 15k wymieniany z filtrami.
Ale do tematu, po diagnostyce dpf jest fizycznie uszkodzony, nadtopiony, czujnik ciśnienia wykazuje znaczne skoki, przypuszczalnie uszkodzony. W dpf te czopy niektóre "wychodzą", co oznacza duże ciśnienie w środku. Zamiennik na rynku tego dpf nie występuje, zostaje jedynie ASO. Demontaż kosztowny, bo trzeba przednią belkę opuścić, później zbieżność ustawiać.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpień 2024, 14:56:54 »
ja zdecydowałem się na czyszczenie DPF za 1200 PLN w zakładzie który słynie z produkcji dedykowanych maszyn do czyszczenia https://www.dpf-powerjet.com/
Początkowo wydawało się że pomogło, bo interwał wydłużył się z 80 do 160 km, ale znowu spadł do ok. 100 km. Przyczyna jest więc inna (faktycznie, wg. zakładu filtr był średnio zabrudzony, przewaga sadzy niz popiołów). Tkwi zapewne w składzie mieszanki paliwo-powietrze. Mam olej w dolocie i będę w tym tygodniu weryfikował odmę/turbo+ klapy wirowe w kolektorze+ chłodniczka zaworu EGR. Te elementy zw. z tzw. ekologią zabijają ten silnik....

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:01:01 »
Jak do tych1200 odliczysz montaże i demontaże to kupisz za rozmowy DPF.

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpień 2024, 22:55:35 »
Nieźle koszą za czyszczenie. Pewnie znając życie jak powiedzieli, że był średnio brudny czyli był ok ale klient płaci. To co słyszałem to ludzie kupują płyn i sami myją myjką. Ale to chyba ewidentnie coś jest, że tu na forum sporo ludzi narzeka na częste wypalania. Chyba musi być jakaś przyczyna inna niż sam dpf.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpień 2024, 08:45:19 »
Jak do tych1200 odliczysz montaże i demontaże to kupisz za rozmowy DPF.

To akurat na gotowo + adaptacja (w sterowniku zmieniają na nowy filtr). Zostawiam na dzień auto i demontują/czyszczą/montują. W innych warsztatach na Śląsku liczyli sobie za to 1400-1600 PLN. W Hyundaiu dużo roboty z tym bo trzeba sanki opuszczać żeby wyjąć... Własne czyszczenie nic nie daje, bo w zapchanym filtrze może być dużo popiołu zamiast sadzy. Sadze się wypala, ale popiół trzeba fizycznie usunąć. Mój po 120 tys. nie miał dużo popiołu. Generuje po prostu dużo sadzy więc przyczyna w tym silniku jest inna. Tutaj się gość doktoryzuje na zatartych 1,6-1,7 CRDi :)