System LFA (sam nie posiadam), jak 'zeznają' koledzy powyżej, działa zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - trzeba go świadomie aktywować, gdyż domyślnie jest wyłączony
Z tymi systemami to spore zamieszanie jest. Mam też wrażenie, że w wielu recenzjach, które oglądałem w necie przed nabyciem i30 sami dziennikarze nie do końca wiedzą z jaką wersją mają do czynienia i oceniają np. jakość działania LFA w samochodzie, który ma tylko LKAS (i oczywiście marudzą, że jest "dziwny").
Na przykładzie mojego i30 Executive z roku 2023 te systemy wyglądają tak:
1) Najprostszy do LDW (Lane Departure Warning) - czyli popiskiwanie w momencie zjechania z pasa).
2) "Aktywny" LKAS (Lane Keeping ASsist) - oprócz powyższego dodatkowo sam skręca naprowadzając z powrotem samochód na pas ruchu. Ten system NIE jest niczym w stylu autopilota. Jak puścimy kierownicę to samochód będzie się "obijał" pomiędzy liniami ruchu.
Powyższe ustawienia można włączyć / wyłączyć w menu asyst na "ekranie nawigacji" (domyślnie są włączone). Nie sprawdzałem czy po wyłączeniu ustawienia są pamiętane po ponownym uruchomieniu samochodu.
3) Najwyższy system w moim i30 to LFA (Lane Following Assist). W 2023 był dostępny tylko w Executive (nie miał go N-Line). Zasadniczo wielu producentów nazwało by go po prostu autopilotem. Jest oznaczany inną ikonką niż powyższe na kierownicy i zestawie wskaźników (zielona kierownica). Aktywacja następuje tylko po wciśnięciu przycisku na kierownicy. Wymagana jest prędkość przynajmniej 60 km/h i widoczność pasów ruchu. Samochód jedzie sam idealnie środkiem pasa (nie ma żadnego "wężykowania"). Potrafi też sam skręcać, choć przy bardzo ostrych zakrętach (typu ślimak na autostradzie) system się dezaktywuje. Bardzo wygodne na autostradzie, działa też na drogach jednopasmowych, choć wtedy trzeba bardziej uważać, bo jest większa szansa dezaktywacji. System wymaga trzymania rąk na kierownicy. Jak przez kilkanaście sekund nie wyczuje żadnego oporu to zaczyna się burzyć i ostatecznie wyłącza. Da się jednak znaleźć takie położenie rąk, że jazda jest bardzo komfortowa i w pełni autonomiczna, a system zadowolony. Osobiście bardzo lubię LFA i wręcz podświadomie się do niego przyzwyczaiłem.
Z tego co widzę to w roczniku 2024 jest też jeszcze system HDA (Highway Driving Assist), ale nie mam pojęcia jak on działa (z chęcią bym się dowiedział :-).