Dzięki. Zastanawiam się co zrobić, ale musi być tego jakaś przyczyna. Leczenie objawów i obserwowanie wypalania co 120 km to marna pociecha

. Bo jak to robicie ? za każdym razem podłączacie się aplikacją do interfejsu OBD ? Mam interfejs OBD, ale nie wiem jaka aplikacja jest najlepsza ? Albo jakaś inna metoda na sztywno (lampka, dioda etc.) ?
Pytanie czy "ten typ tak ma" czy jest jakaś przyczyna (wtryski, odma olejowa, zapchany DPF etc.?) ? Przebieg 120 tys. km zweryfikowany więc nie wtryski. DPF też nie (niby zweryfikowany). W dolocie trochę oleju było jak patrzyłem przy wymianie, ale mechanik stanowczo stwierdził, że gdyby odma to by się lało (że niby turbo zawsze coś puści). A może da się coś zmienić w oprogramowaniu sterownika silnika żeby tak często nie dopalał ? No i w ostateczności zostaje czyszczenie/regeneracja DPF lub jego wycięcie ? Czy ktoś z tego korzystał i pomogło ?
Silnik ma świetne zalety jak kultura pracy, dynamika i no i świetne spalanie, koszty porównywalne z LPG ale zasięg 3x większy. Żal go sprzedawać więc wolałbym rozwiązać przyczynę tego częstego dopalania DPF...