Autor Wątek: Co ile km wypalanie dpf  (Przeczytany 13830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Co ile km wypalanie dpf
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:52:59 »
Takich kaznodziejów DPF -owych jest multum a przyczyny są przeróżne.
Osobiście jestem ciekaw ile z tych problemów z DPF mają ludzie którzy mają auto z salonu, bez żadnych tuningowe, zaślepienia egr6ow i temu podobnych druciarstw.a ile w tym second-handow z wątpliwą historia.
W cee'd second-hand mam DPF po poprzednim właścicielu i też miałem problem z ciągłym wypalaniem ale winna była urwana rurka pomiaru ciśnienia za DPF. Od tej naprawy wypala się co 600-1000 km. Sam jestem tym zdziwiony ale tak jest a obserwuje na aplikacji. Fakt że auto jeździ prawie cały czas autostradami czy ekspresowymi

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Sierpień 2024, 16:20:13 »
To ekologia robi z kolektorem dolotowym (winny zapewne zawór EGR)
https://zapodaj.net/plik-sDfEOb3QD2
https://zapodaj.net/plik-I26BRVnLgg
https://zapodaj.net/plik-64kQVRElcy
https://zapodaj.net/plik-1ZTBagbKZy
https://zapodaj.net/plik-lcjdcuDhAX

Ciekawe czy po wyczyszczeniu tego i zaślepieniu EGR problem z częstym wypalaniem DPF ustanie ?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Sierpień 2024, 19:08:15 »
Ale to chyba trzeba wyłączyć i dopiero zaślepić. Wygląda dość słabo. Sam się zastanawiam bo podobno gościu w Łodzi niedrogo bierze za wyłączenie egr i podniesienie trochę mocy.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Sierpień 2024, 09:24:05 »
Mnie wycenili ostro bo 1500 PLN za czyszczenie kolektora (w tym klap wirowych), zaślepienie i adaptacje w soft EGR, mimo tego że czyściłem tam DPF... Ciekawe czy nie pogorszę sytuacji z DPF, bo czytam co niektórych że może się... szybciej DPF zapełniać. Mechanicy dalej zwracają na olej za turbiną i ze niby puszcza, choć nie ma nadmiernego luzu. Na razie turbo zostawiam, choć może tu jest przyczyna. Dziś odbieram i będę testował

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Sierpień 2024, 10:58:56 »
Sprawdź sobie czy masz.olej przed turbiną i ile. Jeżeli dużo to dostaje się przez odmę. Jeżeli będzie przed to będzie też za. Żeby wyeliminować olej przed to zainstaluj sobie oil catch tank - wtedy jeżeli nadal będzie za tzn że turbina by puszczała. W moim aucie z 275 tys przebiegu turbina nic nie puszczała ale troszkę oleju przed było - właśnie z odmy. Ale ja miałem auto bez DPF więc nie byłem w stanie ocenić wpływu
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 11:04:03 przez XT1097 »

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Sierpień 2024, 11:08:09 »
Nieźle koszą za czyszczenie. Pewnie znając życie jak powiedzieli, że był średnio brudny czyli był ok ale klient płaci. To co słyszałem to ludzie kupują płyn i sami myją myjką. Ale to chyba ewidentnie coś jest, że tu na forum sporo ludzi narzeka na częste wypalania. Chyba musi być jakaś przyczyna inna niż sam dpf.
Witam. Ja wyjmowałem dpf sam i oddałem do mycia koszt 400zł przy odbiorze dostałem raport na którym były dane z pomiaru przed i po myciu   

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Wrzesień 2024, 11:06:48 »
Wracam z tematem.
Wydaje się, że że problem został w dużej części rozwiązany przez zaślepienie EGR i wyczyszczenie dolotu (był uszkodzony, cały czas był otwarty walił w dolot co zaburzało mieszankę paliwo-powietrze). Została zrobiona adaptacja softu, nie ma błędów. Zrobione >700 km i DPF wypala się obecnie >300 km (a było 80-100 km). Auto jest żwawsze, wydaje się tez że nieco mniej pali. Obalam więc 2 mity że zaślepienie EGR tylko z wycięciem DPF (miałem wcześniej wyczyszczony) i że samochód więcej pali, dłużej się dogrzewa (zobaczymy zima. ale obecnie widzę nawet mniejsze spalanie).

Także jeśli macie problem z częstym dopalaniem DPF zerknijcie do EGR (to cały rozbudowany system, który jest bardzo kosztowny w naprawie). Nie jest winny sam DPF i jego wycinanie nie rozwiązuje problemu. Problemu należy szukać właśnie w EGR :)

Mam nadzieję że komuś pomogłem :) Mnie ta nauka trochę kosztowała, ale nie poszła w las. Do weryfikacji jeszcze olej za turbiną (mechanik twierdzi ze nieco puszcza). Może ktoś pomoże albo poleci jakiegoś speca od turbin na Śląsku?

Offline Robsson79

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Wrzesień 2024, 11:52:23 »
wyprogramowałeś egr?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Wrzesień 2024, 13:47:07 »
Zawsze trochę będzie oleju za turbiną. Nawet są takie do montaży separatory jak pudełko do wyłapywania tego oleju. Sam myślę nad wyłączeniem egr.

Offline miro

• Giełda
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Wrzesień 2024, 08:02:24 »
No to ja mogę opowiedzieć swoją historię. Auto 205k przejechane, w marcu skończyła się gwarancja. Wyskoczył check engine na trasie, po powrocie podjechałem do ASO, wyskoczył błąd - do wymiany dwie świece żarowe. Przy okazji zrobiłem duży przegląd na 210k (olej wymieniam co 15k). Auto odebrałem, pojechałem znowu w trasę, po 30 km znowu check i później doszedł dpf. Po powrocie znowu ASO, tym razem wyskoczył błąd wtryskiwacza na 3 cylindrze, do wymiany wtryskiwacz. Tanio nie było, pomyślałem że przy takim przebiegu mogło się zdarzyć (tankuję zazwyczaj na 2 stacjach Orlen więc syfu raczej nie leję). Do tego niestety musieli zrobić wypalanie DPF w trybie serwisowym (obroty 3,5k do wypalanie, bo nie mogli pozbyć się błędu dpf). W końcu im się udało, zapewniali że zrobili koło 30 km jazdy próbnej i że auto jest ok. Pojechałem w małą trasę, po 70 km znowu kontrolka dpf (cały czas mam podgląd na chwilowe spalanie więc widać, kiedy się wypala, przez całą trasę się nie wypalał). Oczywiście ograniczenie mocy przy kontrolce, wyłączam zapłon, zapalam i auto jedzie normalnie. Znowu podjechałem do ASO, tym razem mówią, że uszkodzony dpf i do wymiany. Być może lejący wtrysk mógł spowodować uszkodzenie fizyczne katalizatora a może jest tylko zapchany na max. Oczywiście ASO tylko wymienia na nowe, więc pożegnałem się z nimi i pojechałem do specjalistycznego zakładu zajmującego się głównie dpf (naprawa, czyszczenie, regeneracja, ewentualnie montaż zamiennika). Wycinać nie będę, bo auto firmowe, we wtorek będę miał info, jaka diagnoza i czy udało się wyczyścić (usługa diagnostyka i czyszczenie 1400 zł brutto). Może to komuś pomoże jeśli będzie miał podobny przypadek.
To u mnie ciąg dalszy. DPF miał być nie do naprawy, nowy w aso z wymianą 16,5k. Hyundai powiedział, że już w tym roku wyczerpał swój gest dobrej woli dokładek do naprawy. Szybko :-) Auto wzięli do mnie na bazę firmową, wymontowali dpf, wysypali z niego pół wiaderka popiołu, wymoczyli w jakimś specyfiku do dpf i okazuje się, że dpf sprawny i wypala. Pewnie ten popiół pozatykał "pory" dpf i nie można było go dalej wypalać, popiołu nie wypalisz, trzeba go fizycznie usunąć. To taka podpowiedź dla innych, może im to pomoże w przyszłości przy podobnych problemach.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Wrzesień 2024, 07:21:51 »
DFP nie jest sam w sobie problemem. On jest na końcu tego układu. Problemem jest przyczyna jego częstego zapełniania. Ja tez wyczyściłem DPF z popiołów za 1200 PLN i niewiele to pomogło, jak przyczyna zatykania filtra nie została rozwiązana. Zajrzyj w dolot (jak mocno będzie zawalony sadzą) i zawór EGR (który pewnie jest od tej sadzy uszkodzony, cięgle otwarty bo się zaciął i wali spaliny cały czas w dolot, a nie w określonych warunkach). U mnie to była przyczyna. A przyczyna jest ponoć zawsze ta sama: zła mieszanka paliwo powietrze....

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Wrzesień 2024, 10:09:50 »
Dokładnie tak, poprawna diagnoza. Problemem nie jest DPF sam w sobie ale problemy po stronie paliwo-powietrze lub olej w powietrzu (moim zdaniem rzadko kiedy). Niestety ludzie zatykają EGR bez korekty softu co tylko potęguje problem bo reszta "automatyki" spalania nie uwzględnia tego faktu w obliczeniach. A zapełnienie DPF jest liczone a nie mierzone.