Autor Wątek: [Sonata NF] Problem z centralnym zamkiem  (Przeczytany 17235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbychu

• Giełda
[Sonata NF] Problem z centralnym zamkiem
« dnia: 19 Październik 2015, 19:54:28 »
Witam, przeszukałem  forum i nie znalazłem podobnego problemu, ale być może ktoś go już przerabiał, ale  do rzeczy. Tuż po zakupie Sonaty okazało się że nie odryglowuje drzwi przednich pasażera z pilota, ale o dziwo go zamyka (ten sam wariant wystąpił po zamknięciu z kluczyka), na drugi dzień pięknie zamykały i otwierały się wszystkie rygle. Następny dzień przyniósł zwrot akcji, z rana było wszystko ok ( otwarcie, przejazd do pracy i zamkniecie, wszystko malina). Po parogodzinnym postoju, Sonata z pilota odryglowała drzwi, ale po otwarciu drzwi kierowcy zaczął wyć alarm, pomogło ponowne zamknięcie i otwarcie drzwi z kluczyka, ale już wszystkich rygli nie otwarło (stanął przód pasażera i prawy tył), po przejechaniu paru km ponowna próba i okazuje się że odryglowuje wszystkie drzwi poza drzwiami kierowcy, kolejne przejechane km i pojawiła się kolejna opcja, drzwi kierowcy odryglowuje, ale tylnych nie można otworzyć nawet ze środka. Próbowałem zrobić reset zgodnie z instrukcją w książce pojazdu, ale nie przyniosła zamierzonego skutku. Po paro godzinnym postoju centralny wrócił do pierwotnego ustawienia, czyli zamyka wszystko, ale nie odryglowuje drzwi przednich pasażera.  Nie znam Sonaty, dopiero zaczynam się "uczyć" tego auta, dlatego zwracam się do Was o jakąś wskazówkę.

Offline marianek835

• HKP
  • **
[Sonata NF] Problem z centralnym zamkiem Sonata NF 3.3
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2015, 11:54:16 »
Witam!
Posiadam Sonatę NF 3.3. Mam problem z centralnym zamkiem. Gdy zamykam i otwieram drzwi kierowcy kluczykiem-wszystko jest ok, centralny działa. Jeśli chcę zamknąć lub otworzyć drzwi z pilota, to zamykają się/otwierają się wszystkie drzwi oprócz kierowcy.
Jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny? Gdzie znajduje się w ogóle centralka od zamka?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
marianek835

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik 2015, 17:25:55 »
To teraz już masz dwie Sonaty.

Dodaj tag tematu [SonataNF] wg poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

Tutaj https://www.dropbox.com/s/ltftnq8g1tlak60/ETMNf2006.zip?dl=0 w SD.pdf na stronie 71 masz schemat podłączenia.

mINA87

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik 2015, 18:45:03 »
Ja ostatnio rozbierałem drzwi i zauważyłem, że dosyć mocno śniedzieją styki elektrozamka w drzwiach. Jak pierwszy raz złożyłem wszystko na szybko bez ich czyszczenia, to miałem dokładnie to co Ty - klucz był "widziany" przez zamek i sterował całym autem, ale zamek od strony kierowcy nie zamykał się z pilota.
Jeśli inne diagnozy zawiodą, to zostaje rozbiórka drzwi (trochę zabawy z tym jest za pierwszym razem) i czyszczenie styków.

mINA87

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Październik 2015, 18:58:40 »
Tak jak odpisałem koledze tu: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7767 - problemem mogą być zaśniedziałe styki przy elektrozamku w drzwiach.
Ewidentnie coś Ci nie styka, od czasu do czasu łapie.
W tym elektrozamku jest wiązka chyba z 5-6 przewodów, więc osobno jest wykrycie przekręcenia kluczyka, a osobno sterowanie samym siłownikiem.
Dodatkowo wtyczka jest trochę gów... a linie prądowe będą bardziej narażone na utlenianie styków.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Październik 2015, 12:24:03 »
Problem już mam rozwiązany, przewód pomiędzy słupkiem A, a drzwiami był przerwany i raz łączył raz nie, polutowałem i śmiga.  Nie miałem czasu rozpracować całego sterowania zamkiem, ale biorąc pod uwagę, że z reguły większość centralnych ma zmienną polaryzację, odnoszę wrażenie że rozwiązanie w Sonacie rządzi się jakimiś nieco innymi prawami. Poza tym, wyłapałem również problem z krańcówką maski, której rozwiązanie techniczne mówiąc szczerze nie powala, na razie ją wypiąłem i zastanawiam się, czy mając nieco więcej czasu nie zrobię jakiejś modernizacji.

Offline marianek835

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2015, 15:18:16 »
Zaraz mnie coś trafi, wymieniłem zamek nie pomogło, kable do słupka wszystkie przejście mają, dalej nie sprawdzałem jeszcze, bo nie wiadomo gdzie te kable lecą, na pewno w całą wiązkę wchodzą. Centralka jest po lewej stronie za bezpiecznikami. Zamek z pilota raz domknie i otworzy normalnie, raz powiedzmy do połowy-cyka za każdym razem. jakieś pomysły ktoś ma?
PS. Wszystkie styki jak nowe.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2015, 21:19:45 »
Cytat: "marianek835"
Centralka jest po lewej stronie za bezpiecznikami.

Centralny zamek masz oryginalny (z pilotem jak na zdjęciu poniżej) czy dorabiany?

Offline marianek835

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2015, 07:01:09 »
Oryginalny, dokładnie taki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopad 2015, 20:38:43 »
To już jestem głupi bo w NF zamkami steruje BCM i jest tak jak na zdjęciu powyżej. Czy mógłbyś spisać numery z tego modułu przy skrzynce bezpieczników.

Offline marianek835

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2015, 09:19:11 »
Ok, jak tylko uda mi się do niego dobrać, to spiszę. Po wnikliwej analizie wszystkiego, po raz kolejny obstawiam, że to zamek. Wyjąłem go na "stół" i na krótko, tak samo od czasu do czasu raz działa, raz nie. A kupiłem 2 kolejne zamki-czyżby to była jakaś wada fabryczna i miałbym po prostu takiego pecha? Może ktoś z Was ma taki zamek na sprzedanie?

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopad 2015, 20:04:28 »
u mnie był podobny problem.
wszystkie drzwi zamykały się i otwierały za każdym razem a kierowcy o d czasu do czasu.
wymieniłem cały mechanizm ale trafiłem na sprawny.
mój później rozebrałem na części i poszedł w nim trybik takie małe plastikowe cudeńko/
już gdzieś na ten temat na forum coś było pisane

danielak1989

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2015, 09:16:25 »

Dodano: 2015-11-18, 09:16
Hej. Mniej więcej ten sam problem miałem, przód prawy. Raz otwierał raz nie, przez lato to wogóle niedziałał, teraz im zimniej to czasami mu sie zdarzy że zaskoczy" i otworzy lub zamknie :)
siłownik od zamka tam z tego co czytałem i ludzie problemy mieli to padaja trybiki" ząbi sie wyłamuja .
W polsce ciezko o siłownik, nowy chyba za około 700pl znalazłem, uzywki po 100-200zł,.
Najrozsądniej z Korei zamówic, (tak też zrobiłem).
Tu masz chyba Przód prawy --> http://www.koraps.com/shop/item.php?it_id=449082  
50 $ + 15$ najtańsza przesyłka (idzie 2 tygodnie) ale doszła do mnie wiec polecam :)
I takim sposobem nowa część za 260 zł :)

Offline marianek835

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopad 2015, 22:35:11 »
Problem rozwiązany-przyczyna, oczywiście, tak jak obstawiałem, uszkodzony zamek. Kupiłem 5 używanych zamków, ostatni dopiero sprawny, jak pech, to pech. Temat uważam za zamknięty, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
PS. Nr-y ze sterownika (w sumie nie jestem pewien czy to od zamka, ale przy każdym wciśnięciu przycisku w pilocie-tam cykał przekaźnik), to: 91940-3K050.
Pozdrawiam!