Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dzióbel

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #165 dnia: 26 Grudzień 2015, 21:44:33 »
2015rok - 13tyś : żadnych odgłosów nie słychać.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #166 dnia: 29 Grudzień 2015, 10:31:25 »
Przerabialem problem glosnych amortyzatorow, w moim egzemplarzu wymienilem amortyzatory na oryginalnepoliftingowe wraz z odbilojnikami oraz gniazdem amortyzatorow gdy auto mialo przebieg 45tys. Od tamtej pory (2 lata) cisza i spokoj co raczej wskazuje na problem w jakosci amortyzatorow z pierwszych lat produkcji. Klejenie odbojnikow stosowane przez aso w moim przypadku nie wystarczylo gdyz stuki pochodzily z wnetrza amortyzatorow stad powyzsza sluszna jak sie okazalo decyzja wyeliminowala problem. W czasach kiedy wymienialem amorki nie bylo jeszcze zadnych zamiennikow dzisiaj zapewne rozgladalbym sie za czyms markowym, wtedy ryzykowalem gdyz nie bylo pewnosci czy nowy model oryginalnych amorkow nie powieli problemow

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 25 Styczeń 2016, 21:16:16 »
Witam, niedawno zakupiłem IX-a z 2010 roku prod. z silnikiem 2,0 benz. Niestety u mnie również występuje problem ze stukami zawieszenia przedniego. Jako ,że nie miałem doświadczenia z tą marką , udałem się do stacji kontroli pojazdów. Samochód przeszedł kompleksową ścieżkę diagnostyczną na ,której nie stwierdzono żadnych usterek w elementach mogących powodować stuki. Po przeczytaniu forum i opisanego problemu mam kilka pytań. 1) Jeżeli chodzi o odbojniki, po uniesieniu osłony amortyzatorów (harmonijki) odbojnik znajduje się ok 2-3 cm. na tłoczysku ponad dolną krawędzią kielicha amortyzatora. Czy ta odległość jest wystarczająca? 2) Kwestia amortyzatorów ; podczas sprawdzenia na najazdach skuteczność tłumienia wynosi ok 78 procent( wiadomo ,że bardzo dobrze). Czy w wadliwych egzemplarzach amorków wymienianych na nowe podczas tego testu gdy koło "skacze" słychać było u szanownych kolegów wspomniane stukanie? , bo u mnie nic nie słychać , co jest dziwne i może wskazywać na inną usterkę. Proszę o sugestię i pomoc pozdrawiam

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #168 dnia: 26 Styczeń 2016, 08:02:09 »
U mnie po przebiegu 6000 km były wymieniane tylne amorki w ramach kampani. Poprzednie były bardzo twarde i auto było mało komfortowe. po wymianie ich problem sie diametralnie wyeliminował. Od tego czasu tył zachowuje sie nie nagannie. Z przodem była kombinacja- ponieważ występowały głośne stuki o dźwiękach przypominających pękanie karoserii. Winne były odklejone bałwanki. Po ich podklejeniu problem znikł..... Do tej pory nic nie stuka nic nie puka.....

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Styczeń 2016, 00:42:06 »
Bardzo serdecznie dziękuje koledzy , za pomoc (w szczególności Kosmos). Łączniki stabilizatora przedniego wymienione ( niestety nie były one sprawcą stukania), dziś zamówiłem gumy dr. stabilizatora , wymienię i zobaczymy. Co do łącznika stabilizatora tylnego to faktycznie stwierdzono na nim niewielki luz , ale ponieważ stuki dobiegają z przodu ( chyba ,że się coś przenosi ) to odkładam sprawę na potem. Sprawdzę raz jeszcze odbojniki/bałwanki choć zastanawia mnie ciągle ta odległość pomiędzy krawędzią odbojnika a krawędzią amorka - ok 3cm. Jeżeli taki skok amortyzatora jest normalny , to ok bałwanek nie będzie się obijał o kielich ,ale jeżeli większy to faktycznie wraz z tłumieniem drgań obydwa elementy będą o siebie pukały. Jeszcze raz dzięki

[ Dodano: 2016-02-01, 15:03 ]
Niestety , dziś wymieniłem gumy drążka stabilizatora, mechanik ponownie przejrzał całe zawieszenie i nic nie stwierdził, a jak stukało tak stuka ...jestem bezsilny :(

[ Dodano: 2016-02-14, 21:57 ]
Koledzy podpowiedzcie coś : gumy na drążku i łączniki drążka- wymienione, bałwanki/odbojniki chyba ok , bo trzymają się w górze amortyzatora (tak ok 3 cm. ponad krawędzią kielicha amorka) , ścieżka diagnostyczna wraz z szarpakami nie wskazują na luzy. Zauważyłem ,że stuki zawieszenia nie występują na drobnych nierównościach tylko np. przy podjeżdżaniu lub zjeżdżaniu z poprzecznych progów , uskoków w jezdni np. progów zwalniających. Ręczne "bujanie" samochodem na boki , przodem pojazdu nie powoduje powstawania stuków. Dźwięk jest bardzo podobny do wybitych gum lub łączników na drążku stabilizatora , stąd pierwsza decyzja o ich wymianie. Dodatkowo wydaje mi się ,że czasem słyszalny jest dźwięk podobny do ocierania się gumy o jakiś element (przynajmniej tak mi się wydaje). Będę wdzięczny za każdą sugestię , bo sam już się poddałem. Dziękuję

[ Dodano: 2016-03-31, 00:42 ]
Witam koledzy dziś podczas zmiany kół na letnie , gdy samochód był na podnośniku zauważyłem ,że osłona amortyzatora (ta wraz z bałwankiem/odbojnikiem)  w górnej części mocowania amortyzatora ( przy kielichu ) nie jest przytwierdzona do zadnego elementu. Górną część osłony można było swobodnie opuścić w dół po chromowanym pręcie zwanym tłokiem. Wg instrukcji jaką przesłał wczesniej kosmos oraz miejsc klejenia bałwanków wynika ,że powinny one "siedzieć" na stałe w górnej części kolumny , w okolicy poduszki/ łożyska kolumny mcp. Mam pytanie czy to wlasnie oto chodziło w słynej akcji serwisowej Hyundaia? Jeżeli tak to czy któryś z kolegów zaobserwował czy mechanicy po przyklejeniu odboiników opuścili pojazd na koła aby ciężarem docisną przyklejone elementy ?czy schły gdy samochód był w górze.?Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc.

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 18 Styczeń 2018, 10:15:25 »
Takie pytanie do forumowiczow. Jako, ze od kilku dni postukuja mi oba swoznie wahaczy przednich, chcialem zapytac czy mieliscie juz przyjemnosc je wymieniac? Chodzi mi o jak najlepszy zamiennik. Bo jest tego masa na rynku i trudno mi cos wybrac zeby zaraz znow sie nie wysypalo.

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #173 dnia: 22 Marzec 2018, 20:19:23 »
Witam
Mój Iks też cierpiał na stukającą prawą stronę. Powoli przygotowywałem się już na wymianę amorków ale....postanowiłem spróbować z łącznikiem stabilizatora. Kupiłem BILSTEINA, pół godziny roboty w warunkach garażowych i ....CISZA!:) Wreszcie cisza:)
Od naszego kolegi z forum uprosiłem nawet instrukcję klejenia odbojników/osłon amortyzatorów jaką dostały ASO ale odbojniki/ osłony  w moim przypadku siedzą sztywno. Zresztą patrząc na tą instrukcję i sprawdzając po VIN-ie to mój nawet nie łapał się na to klejenie bo za młody był. A jak wyjechałem na drogę to auta nie mogłem poznać, teraz jak to auto się prowadzi to bajka. Stukanie znikło razem z takim pływaniem, myszkowaniem po drodze wiecie o czym mówię:) Teraz układ kierowniczy jest taki twardy, zwarty, auto prowadzi się jak po szynach:).

Offline maxmar

• HKP
  • **
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #174 dnia: 02 Kwiecień 2018, 21:55:21 »
Witam.
Zakupiłem Hyundaia x35i z 2011 roku. Słychać stuki w przednim zawieszeniu, przy czym były wymienione amortyzatory, łączniki stabilizatorów, guma stabilizatorów i przeguby, co nie wpłynęło na poprawę.
Jeśli ktoś miał podobny problem, proszę o komentarz.

Offline sico2

• HKP
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 15 Maj 2018, 09:53:45 »
Ja mam Velostera z 2012 i także mam stukanie po prawej stronie przedniego zawieszenia. Po wczorajszym zdjęciu koła i diagnozie garażowej, stukot mam z łączenia drążka kierowniczego do prowadnicy. Więc czeka mnie wymiana plus zbieżność.

Nie mam pojęcia jak w aucie z 48tys km ta część już jest wybita...

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #176 dnia: 19 Styczeń 2019, 16:45:28 »
Witam
Wczoraj w autku wreszcie wymienilem to co powinienem wymienic
zaraz po zakupie 3 lata temu;). Amorki, sprezyny, lozyska amora. Wreszcie w autku ......nastala cisza;) Nic nie puka...auto jedzi jak nowe;) nie myszkuje tez po drodze jak to wczesniej mial w zwyczaju;) Jedzie jak po szynach;) Czyli potwierdzilo sie to co u wiekszosci czyli wadliwe amortyzatory montowane w fabryce....

Offline kostek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 19 Styczeń 2019, 17:01:09 »
Jeżeli możesz to napisz jakiej firmy założyłeś podzespoły. Przyda się to pozostałym którzy walczą z tym problemem.

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #178 dnia: 19 Styczeń 2019, 17:19:06 »
Witam
Amorki, sprezyny, poduszki z lozyskami wszystko KAYABA.
Tzw zestaw montazowy czyli odbojniki balawanki MONROE.
Czesci cos kolo 800 zl robocizna 180.;).

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 08 Czerwiec 2019, 05:13:08 »
Ja tez zabralem sie za wymiane amorkow z tylu w koncu. I tak jak kolega wyzej wspomnial, powinienem to zrobic od razu ale po prostu myslalem ze to auto tak ma.

Przez ostatni rok sporo jezdzilo na haku czy w bagazniku i zauwazylem ze tyl mi zaczyna myszkowac w zakrecie, w szczegolnosci na jakiejsc dziurze.

Wymiana tylnych amorkow na KYB i spokoj. Zero stukania czy myszkowania po drodze.

Teraz tylko przod zmienie zeby bylo juz kompletnie :)