Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmarcu

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« dnia: 25 Styczeń 2012, 05:37:59 »
Pod linkiem:

http://forum.mojeauto.pl/13/53/1036/15575/Zawieszenie_przednie.html

przeczytałem na temat stuków w zawieszeniu ix35 z napędem na przód.
Podobno problem tkwi w wadliwej prawej półosi i niestety na ten moment nie ma na to lekarstwa.
Czy ktoś słyszał o problemie albo ma podobny w swoim?

U mnie jeszcze nie stuka  :-) , bo odbieram zamówiony samochód za ok 2 tyg (1.6 GDI 2WD), ale w sumie martwi mnie trochę potencjalny kłopot w tym modelu.

Co o tym sądzicie?
Czy wie ktoś, czy to może dotyczyło wcześniejszych wypustów samochodów i już od jakiegoś czasu Hyundai rozwiązał problem?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Styczeń 2012, 09:43:17 »
Mam ix z 03.2010r diesla 4wd, z przebiegiem ponad 30 000 km. Pojawiło się lekkie stukanie w całym układzie przeniesienia napędu. Objawia się cichym głuchym stukaniem przy mniej delikatnym puszczaniu sprzęgła podczas ruszania i zmiany niskich biegów. :-x  W serwisie stwierdzono, że to naturalne zużycie elementów gumowych, i nie wpływa to na komfort jazdy. Osobiście też mi to nie przeszkadza ponieważ laik tego nie usłyszy, iw pełni mogę się zgodzić z tą opinią. Poza tym gwarancja 5 lat - jeśli coś wyjdzie to wymienią.....

innych stuków z półosi lub innych elementów nie zauważyłem. A przyznaję - w moim terenie nie spotkałem jeszcze drogi bez dziur.
Auto jest naprawdę wytrzymałe czego wszystkim pozostałym ixom życzę.....

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2012, 20:58:00 »
MI dzisiaj szczena opadła jak byłem po akcesoria do ix20 , była pani z hyundaiem ix35 z przebiegiem 2,300km około,  z stukającym zawieszeniem , przyczyna odbojniki do klejenia to samo co ja mam. Na rożnych forach czytałem o i30 i nic nie daje wymiana Ja miałem to już przy nowym aucie im zimniej tym gorzej .W salonie powiedziano że klejono już to w paru sztukach ix35

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2012, 12:26:41 »
Cytat: "lukasz.zst"
MI dzisiaj szczena opadła jak byłem po akcesoria do ix20 , była pani z hyundaiem ix35 z przebiegiem 2,300km około,  z stukającym zawieszeniem , przyczyna odbojniki do klejenia to samo co ja mam. Na rożnych forach czytałem o i30 i nic nie daje wymiana Ja miałem to już przy nowym aucie im zimniej tym gorzej .W salonie powiedziano że klejono już to w paru sztukach ix35

:shock:  :evil:  :oops:  Nic się nie stresuj kolego. U mnie też kleili z dwóch stron z przodu. Teraz cisza jak makiem zasiał. A tłukło jakby się buda miała przełamać w okolicy przedniej maski.
Pozdrawiam.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty 2012, 15:02:34 »
dziękuje , jest umówiony  na klejenie

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2012, 11:06:14 »
Cytat: "jacek2"
U mnie też kleili z dwóch stron z przodu. Teraz cisza jak makiem zasiał.
Napisz proszę coś więcej tj. co posklejali, ile im to zajęło, kiedy to robiłeś (jak długo cisz trwa  ;-) ) Mam to samo (tłuczenie spod okolic maski) i szlag mnie powoli trafiać zaczyna :evil:

Pozdrawiam :mrgreen:

PS. Szkoda tamtego forum :cry:  - kopalnia wiedzy była...ale może uda się odbudować :roll:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2012, 13:37:55 »
Słuhaj , hyundai niechce sie przyznac że sprawa dotyczy wszytkich modeli , od polski po włochy gdzie tylko wchodziłem to pisza ludzie o i30,ix20 ix35 o zawieszeniu że kleja wymianiaja i to nic nie daje, zwieszenie pada po 40 tys.km

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Luty 2012, 14:05:36 »
Słuhaj , hyundai niechce sie przyznac że sprawa dotyczy wszytkich modeli , od polski po włochy gdzie tylko wchodziłem to pisza ludzie o i30,ix20 ix35 o zawieszeniu że kleja wymianiaja i to nic nie daje, zwieszenie pada po 40 tys.km
No tak, ale ja mam tak od nowości :-/  
Głuche klekotanie jakby w okolicach górnego mocowania amortyzatorów spod maski , bardziej słyszalne z prawej - występuje przy jeździe po niewielkich nierównościach.

To znaczy, że przy 40 tys. będzie jeszcze gorzej?! :shock:

Jeśli możesz, to wrzuć tu lub podeślij mi na PW kilka linek do info, które znalazłeś.

Cytat: "mmarcu"
Czy ktoś słyszał o problemie albo ma podobny w swoim?

U mnie jeszcze nie stuka :-) , bo odbieram zamówiony samochód za ok 2 tyg (1.6 GDI 2WD), ale w sumie martwi mnie trochę potencjalny kłopot w tym modelu.
Jak widzisz powyżej - słyszałem i mam :-/
Zanim potwierdzisz odbiór - przejedź się (najlepiej po jakichś nierównościach - nie dziurach) i wsłuchaj w pracę zawieszenia. Jak usłyszysz głuche klekotanie, pukanie z przodu, to poproś o podstawienie innego egzemplarza 8-)  
Obyś nie musiał - bo nie wszystkie to ponoć mają :-|

Powodzenia!

larry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Luty 2012, 14:22:37 »
Czy może ktoś nagrać i udostępnić gdzieś jak to brzmi?
Boje się że mam to samo bo na nierównościach strasznie słychać zawieszenie :(.
A jeżeli serwis niweluje tą usterkę tylko na jakiś czas to może trzeba zrobić jakąś akcie "zorganizowaną" żeby wymusić inne rozwiązanie bo jak się skończy gwarancja to zostawią nas z tym problemem.

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Luty 2012, 16:23:04 »
Super! :-D Dzięki  ;-) .
Myślę, że wątek w czwartym linku najlepiej oddaje zagadnienie (choć dotyczy i30).
Opis dźwięków opisany w jednym z postów jako "śrubokręt w bocznej kieszeni drzwi" - to jest ten dźwięk :-? ...solidny śrubokręt :evil:

Jak widać można to wyleczyć...i to w dość prosty sposób zdaje się - tylko jednym pomaga, a innym nie...Hmm, może to kwestia fachowości i solidności wykonania?

No to trzeba do ASO podjechać...

PS.Widzę, że kolega międzynarodową kampanię prowadzi - szacun :->

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Luty 2012, 18:13:42 »
Zobacz sobie ostatni i link i przetłumacz sobie poprzez google chrome.
Ja w przyszłym tygodniu omówiłem sie na klejenie odstojników.
Jednego nie potrafię zrozumieć ta sytuacja występowała w i30 i po 3 latach dalej występuje teraz w ix20 i ix35 które sa robione od roku i prez rok lub 3 lata nic nie zrobiono w tej kwestii

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Luty 2012, 22:15:08 »
Ja też  8-)
Jednego nie potrafię zrozumieć ta sytuacja występowała w i30 i po 3 latach dalej występuje teraz w ix20 i ix35 które sa robione od roku i prez rok lub 3 lata nic nie zrobiono w tej kwestii
Mam podobnie  :roll:

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Luty 2012, 12:43:44 »

Nie odstojników, tylko ODBOJNIKÓW (inaczej można te elementy nazwać, odbojami, lub bałwankami) :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Luty 2012, 15:46:02 »
Cytat: "jacek2"
Nie odstojników, tylko ODBOJNIKÓW
Oj tam, czepiasz się :-P  
Koledze się palce na klawiaturze "ślizgnęły" :mrgreen:  
Przecież wiadomo o co chodzi ;-)

A swoją drogą ciekaw jestem jakie będziemy mieli efekty tego klejenia...