Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slay75

• Giełda
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #135 dnia: 27 Marzec 2013, 18:10:52 »
klemens, to jeszcze sprawdź czy Ci się nie odkręciła nakrętka od spojlera. Ja tak miałem, wystarczyło wyjąć gumową zaślepkę od wew. strony klapy bagażnika i jest b. dobry dostęp do śrub mocujących spoiler z klapą.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 27 Marzec 2013, 22:28:33 »
Dzięki, jutro sprawdzę.

[ Dodano: 2013-03-28, 11:14 ]
Sprawdziłem. Śruby są OK. Jednak to gruchotanie dochodzi z okolic wyraźnie niższych. Tak, jakby tłukło się coś w bagażniku. Ale w bagażniku nic się nie tłucze, bo nic tam nie ma. Luźne koło czy lewarek też odpadają - sprawdzane przeze mnie i przez serwis. Za to robi się coraz ciszej jak naciągam klapę odbojnikami, tzn. coraz większych dziur potrzeba na uaktywnienie usterki. Jednak, jak pisałem, całkiem gruchotanie nie zanika. Za to przy nadmiernie wysuniętych odbojach coraz trudniej jest domknąć klapę. K.mać.  :evil:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #137 dnia: 29 Marzec 2013, 12:40:52 »
Witam
Tak jak opisywałem na forum ,oddałem auto do serwisu i zabierają je na lawecie do warszawy do centrali Hyundaia . Przylatuje komisja z Hyundai Europa i Korea w sprawie mojego zawieszenia , nie jest to tak jak myślałem że sprawa dotyczy wszystkich aut w Polsce które mają problemy z zawieszeniem, dotyczy to tylko mojego auta .
Propozycja z mej strony jest taka że :
Zadzwoni do Hyundaia Auto kopex
Tomasz Gogoła

Kierownik serwisu

t.gogola@autokopexcars.pl

tel: 606 310 592, 32 317 36 70

Lub przez swój serwis lub przez Hyundai Polska wewnętrzny *** pan ***** ****** , może cos sie uda załatwić.
Minęło dwa tygodnie auto stoji nadal u importera, wiem że paru użytkowników za moja pomocą już sie zgłosiło do importera. To jest jedyna możliwość naprawy auta. W środę będzie kolejna komisja.

Dalej nie odpowiedziano mi dlaczego importer nie wstrzoł akcji serwisowej na ix35 i ix20 gdzie w europie jest prowadzona akcja naprawcza na zawieszenia na wymianę amortyztorów.
Mam zaproszenie od importera czeskiego i austriackiego na naprawę zawieszenia. W kleje zaraz cały list. Serwisy wiedzą o kłopotach z zawieszeniem lecz nie przyznają sie

[ Dodano: 2013-03-29, 12:42 ]
Witam.

Problem stuków w zawieszeniu jest nam znany. Niestety nie ma opracowanej jeszcze procedury wyeliminowania tego objawu. W przypadku pojawienia się rozwiązania problemu będzie Pan poinformowany. Jeżeli chodzi o pozostałą cześć zapytania skierowałem prośbę do działu doposażeń oraz części w celu udzielenia Panu takiej informacji. Jak tylko będą mieli dla Pana informacje skontaktują się z Panem. W razie pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Marek Mrówka

Doradca

tel. (61) 8117 319

fax. (61) 8117 324

e-mail: mmrowka@auto-watin.pl

[ Dodano: 2013-03-29, 12:47 ]
Dobrý den,

s touto závadou jsme se ještě my tady v Opavě nesetkali. Na našem serveru Hyundai, to řešili kolegové, kteří provedli výměnu tlumičů z dieslového motoru.

Závada se již po výměně neprojevuje. Tutíž doporučuji, výměnu provést v autorizovaném servise.

S pozdravem,

Steinwirt Tomáš

REPREcar s.r.o.

Přemyslovců 344/6

Opava - Jaktař

Tel.: +420737213495

Taka dostałem odpowiedz , trzeba wymienić zawieszenie tak pisze na zawieszenie z aut z silnikiem diesla

[ Dodano: 2013-03-29, 13:01 ]
Wygrałem teraz sprawę w UOKIK o gwarancję na Hyundaie,
Każdy z was jak podpisywał umowe gwarancyjną dostał ulotkę 5 lat gwarancji na cały pojazd ( to samo było w reklamach) po otwarciu książki gwarancyjnej pił auta było wyłączone lub miało 0,5 roku na jakiś element .

Po walce z UOIKI zmienili zapis jest tylko 5 lat gwarancji nakazali im uśniecie reklam  , i teraz można walczyć przed innymi instytucjami że podpisalem gwarancje na 5 lat na cały samochód tzn w chodza to tez elementy zużywające np wycieraczki , ja w tej chwili tak robię kuce sie i dostaje

[ Dodano: 2013-04-01, 21:04 ]
Tak jest teraz
http://www.hyundai.pl/Uslugi/5_Year_Triple_Care/

A tak było

http://wikar.hyundai.pl/uslugi/5-letnia-potrojna-gwarancja/

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-08-06, 20:52 ]
* Osoba zainteresowana nie wyraziła zgody na upublicznienie jej danych teleadresowych.

dymek

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Kwiecień 2013, 17:22:39 »
Cytat: "lukasz.zst"
....
Wygrałem teraz sprawę w UOKIK o gwarancję na Hyundaie,
Każdy z was jak podpisywał umowe gwarancyjną dostał ulotkę 5 lat gwarancji na cały pojazd ( to samo było w reklamach) po otwarciu książki gwarancyjnej pił auta było wyłączone lub miało 0,5 roku na jakiś element .

Po walce z UOIKI zmienili zapis jest tylko 5 lat gwarancji nakazali im uśniecie reklam  , i teraz można walczyć przed innymi instytucjami że podpisalem gwarancje na 5 lat na cały samochód tzn w chodza to tez elementy zużywające np wycieraczki , ja w tej chwili tak robię kuce sie i dostaje

[ Dodano: 2013-04-01, 21:04 ]
Tak jest teraz
http://www.hyundai.pl/Uslugi/5_Year_Triple_Care/

A tak było

http://wikar.hyundai.pl/uslugi/5-letnia-potrojna-gwarancja/

to co napisales jest bardzo ciekawe i w razie problemow bede mial to na uwadze bo ma to sens i jest na korzysc klienta :-). z tymi wycieraczkami to tak jakbys chcial odbic swoje krzywdy ;-) :D mozna tez sie szarpac z olejem i filtrami :-)

dzieki za info mam nadzieje, ze nie bede musial sie upominac, ani nic sie psuc nie bedzie ale jesli... nie zawacham sie powyzszego uzyc.

pozdrawiam!

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #139 dnia: 20 Kwiecień 2013, 08:32:20 »
Witam
Odebrałem auto , scenka mi totalnie opadła jak przejechałem sie tym autem , inna charakterystyka jest zawieszenia i układu kierowniczego .
Zawieszenie jest takie jak w francuskim aucie , bardzo miękkie i przy tym sztywne . koło kierownicy chodzi bardzo lekko , auto nie nurkuje przy hamowaniu .
Nie stuka ,trzeszczy nic w desce rozdzielczej idealny spokój ,przejadałem tym autem dziś 96km po centrum Katowic i jest rewelacja

Nie dostałem żadnego świstka co było robione , nic totalne zero. Mam dostać odpowiedz na piśmie
Dowiedziałem sie tylko że z przodu jest wszytko nowe ( zostały tylko stare klocki i tracze ) z tyłu wymieniono też całe zawieszenie.
Na marginesie już dostałem propozycje odkupienia tego auta , bo sie przejechała osobą i stwierdziła  teraz  jest francuskie zawieszenie .
Wymiana zawieszenia dotyczyła tylko mojego auta i nie przewiduje sie akcji naprawczej
Dzwoniłem i dzwoniło dominie klika osób w sprawie mojego zawieszenia

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 22 Kwiecień 2013, 23:40:14 »
JEEEEST!!!!!
Cisza w przednim zawieszeniu! Wreszcie!
Oprócz stukotu opon na nierównościach nie ma żadnych innych zbędnych dźwięków.
"Plastikowa miska z kartoflami" została skutecznie usunięta z przedniej części auta! :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Co za radocha....po półtora roku  :-D  :-D  :-D  8-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #141 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:28:10 »
W serwisie powiedziano mi że od 1 kwietnia 2013 jest prowadzona akcja na wymiany amortyzatorów. Montują tak samo jak ummie te mocniejsze. Tylko muszą faktycznie byc stuki. Wiem jak to będzie niektóre salony będą rżnąc głupa

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:46:39 »
Ja byłem wczoraj w serwisie w Bydgoszczy. Jedyna akcja serwisowa na mój egzemplarz to aktualizacja jakiegoś sterownika. Jakich rocznikow/detali to dotyczy?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #143 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:54:50 »
Zadzwoń osobiście do

Autokopex Cars

ul.Ks. N. Bończyka 82
41-400 Mysłowice
 Dział Serwisu

Tomasz Gogoła

Kierownik serwisu

t.gogola@autokopexcars.pl

tel: 606 310 592, 32 317 36 70

[ Dodano: 2013-04-23, 20:57 ]
ale tylko wymiana na mocniejsze amortyzatory jest w przypadku  sytuacji  stoków w zawieszeniu.
Do tego salonu jeżdżą z całej polski  , nawet jak miałem kłopoty z zawieszeniem to skierowano mnie nie do Katowic do nowego salonu ziebammcars lecz do Mysłowic poniewaz jest to najlepszy salon . Mam to na piśmie

michaskk

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #144 dnia: 06 Maj 2013, 10:05:17 »
Witam od niedawna jestem uzytkownikiem tego autka, ale niepokoji mnie jedna rzecz a mianowicie chodzi o stuki chyba raczej dochodzace z zawieszenia,  stuki te sa bardzo delikatne (przy puszczonym radiu raczej ich nie słychac tzn. nikt ich nie słyszy oprócz mnie) i słychac je jakby  z przodu samochodu po prawej stronie jakby luzny był jakis plastik czy cos takiego,  autko jest bez gwarancji z lipca 2010 roku wersja comfort sinki 2,0 benzyna. zauwazyłem ze wiekszość ludzi którzy wymienili przednie amortyzatory  jeżdzi autem z silnikiem 1,6 wiec mam pytanie czy to samo moze stukac przy tym  silniku.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 06 Maj 2013, 10:48:45 »
Może. Ale jeśli to amortyazatory a nie masz gwarancji to szkoda kasy. Jedyną konsekwencją tego stukania jest wqrwianie kierownika. Zatem głośniej radio i do przodu...

michaskk

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 06 Maj 2013, 11:12:02 »
hmmmm tak głosniej radio może byc ale mnie to troszke denerwuje.
Może wiecie gdzie jest ten filmik na temat stukania tego zawieszenia w ix35 co był na tvn turbo, nigdzie nie moge go  znalezć a wczesniej podany link jest uszkodzony.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 06 Maj 2013, 11:34:38 »
Cytat: "klemens"
Może. Ale jeśli to amortyazatory a nie masz gwarancji to szkoda kasy. ...

Jeśli to wada fabryczna to mógłby spróbować bo z tego co widzę, koledzy którzy reklamowali mieli auta starsze niż 12 msc a tyle jest gwarancji na zawieszenie.

michaskk

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 06 Maj 2013, 12:53:15 »
no tak ale czy hyundai ogłosił kiedykolwiek ze to wada fabryczna?????

zomol

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 06 Maj 2013, 14:34:17 »
Cytat: "michaskk"
no tak ale czy hyundai ogłosił kiedykolwiek ze to wada fabryczna?????

Wątpię żeby Hyundai przyznał się do błędu chociaż skoro niektórym wymieniali to kto wie  ;-)  Popytaj tych którzy to przerabiali na własnej skórze