Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
arakiz:
Dla tych poza gwarancją jest nadzieja. Poczytajcie tu: klick .
Jeśli kupiłeś auto jako osoba fizyczna (na siebie) to masz 2 lata rękojmi bez względu na warunki gwarancji. Jeśli jednak kupiłeś "na firmę", to gorzej.
Klemens, u mnie też jeździli, słuchali, oglądali i nic. Jak zostawiłem auto na mroźną noc na ulicy, to rano klepało tak, że nie było żadnych wątpliwości. Mrozy jeszcze nadejdą :mrgreen:, albo nie.
Rzeczywiście zawieszenie jest twarde, i stuki z tylu też są (ale w/g mnie w normie, przecież to nie poduszkowiec).
"Syguła" po stwierdzeniu stuków czekał na decyzję HMP, "Marvel" od razu zamówił amory a potem wymienił. Pan z M stwierdził, że Hyundai zmienił dostawcę amortyzatorów i teraz są zmodyfikowane. Co by to nie znaczyło, na nowych stukanie ustąpiło.
klemens:
U mnie (produkcja auta - grudzień 2011), właśnie z przodu stuki są sporadyczne i tak enigmatyczne, że nie wiem, czy to nie odgłos opon na nierównościach albo trzaskanie plastików. Nie czepiałbym się tego. Jeśli już, to bardziej tył. Ale tu z kolei drobne trzaski reagują na regulowanie odbojników klapy tylnej, więc może serwis ma rację, że tu jest przyczyna. Miałem kilka hatchbacków i w każdym jakieś odgłosy z tylnej klapy były, więc się przyzwyczaiłem (mniej sztywne nadwozie). Te odgłosy też wzmagają się zawsze przy niskich temperaturach.
Co do rękojmi, to chyba w moim przypadku kicha. Rękojmi udziela sprzedawca a mój sprzedawca zwinął interes (Śląsk Auto Katowice). Poza tym stuki, to jest coś, co jeden słyszy a drugi powie, że nie słyszy i koniec. Sprzedawca będzie się bronił jak lew, żeby nie ponieść kosztów.
muha13:
Ja po przeczytaniu opinii koszaka na str 4 pojechałam do Katowic. Serwis stwierdził stukanie z winy amortyzatorów. Teraz czekam na wymianę. Zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód po niej.....mam nadzieję, że wreszcie nastanie cisza. Wiem tyle, że wymiana ma być zrobiona w ramach gwarancji. Auto z tym stukającym problemem było chyba w 4 serwisach i nikt nic nie poradził. Czekam więc niecierpliwie, aż przyjdą te amorki do naszego wozu. Polecam serwis-podchodzą fachowo do rzeczy, bez zbędnego owijania w bawełnę. ;-)
klemens:
--- Cytat: "muha13" ---Ja po przeczytaniu opinii koszaka na str 4 pojechałam do Katowic. Serwis stwierdził stukanie z winy amortyzatorów. Teraz czekam na wymianę. Zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód po niej.....mam nadzieję, że wreszcie nastanie cisza. Wiem tyle, że wymiana ma być zrobiona w ramach gwarancji. Auto z tym stukającym problemem było chyba w 4 serwisach i nikt nic nie poradził. Czekam więc niecierpliwie, aż przyjdą te amorki do naszego wozu. Polecam serwis-podchodzą fachowo do rzeczy, bez zbędnego owijania w bawełnę. ;-)
--- Koniec cytatu ---
A które amory mają Ci wymienić: przód czy tył? Wymiana ma być w ramach gwarancji, dla auta z 2010r? Który to serwis w Katowicach? I jeszcze mam pytanko ogólne: czy miał ktoś do czynienia z serwisem w Częstochowie?
Ja znam tylko serwis Piotrków Tryb. Proponuję omijać.
koszak:
--- Cytat: "muha13" ---Ja po przeczytaniu opinii koszaka na str 4 pojechałam do Katowic. Serwis stwierdził stukanie z winy amortyzatorów. Teraz czekam na wymianę. Zobaczymy jak będzie sie zachowywał samochód po niej.....mam nadzieję, że wreszcie nastanie cisza. Wiem tyle, że wymiana ma być zrobiona w ramach gwarancji. Auto z tym stukającym problemem było chyba w 4 serwisach i nikt nic nie poradził. Czekam więc niecierpliwie, aż przyjdą te amorki do naszego wozu. Polecam serwis-podchodzą fachowo do rzeczy, bez zbędnego owijania w bawełnę. ;-)
--- Koniec cytatu ---
Cieszę sie, ze swoim opisem (opinia) mogłem komuś pomoc.
Nawigacja
[#] Następna strona