Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35

<< < (13/38) > >>

javax:

--- Cytat: "koszak" ---POLECAM ASO MMCARS ZIĘBA KATOWICE
Otóż chciałem napisać kilka słów na temat stuków zawieszenia i tego serwisu.
W listopadzie 2012r. na dzień przed skończeniem roku samochodu pojechałem na I przegląd. (...) Po kilku tygodniach (ok. 2 m-cy) od zgłoszenia sprawy do Hyundai Motor Poland, zadzwonił do mnie Pan Maciej i poinformował, że zamówił już dla mnie amortyzatory (po liftingu) i mogę przyjechać na ich wymianę. (...) klienta jak w MMCARS ZIĘBA w Katowicach się nie spotkałem. WSZYTKIM POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM.
--- Koniec cytatu ---

Tak akcja wymiany amortyzatorów dotyczyła wszystkich ix35 (1.6, 1.7) czy tylko wybranych egzemplarzy? Co to za amortyzatory po "liftingu"?

koszak:

--- Cytuj ---Tak akcja wymiany amortyzatorów dotyczyła wszystkich ix35 (1.6, 1.7) czy tylko wybranych egzemplarzy? Co to za amortyzatory po "liftingu"?
--- Koniec cytatu ---

Niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie. Wydaje mi się, że akcja dotyczy tych egzemplarzy, u których występują stuki amortyzatorów, a że większość ix35 jest właśnie z silnikami 1.6 lub 1.7 to zrobili dla nich akcję serwisową. Ja mam silnik 2.0 i tam są zupełnie inne amortyzatory i musiałem czekać aż je dopracują tyle się dowiedziałem w serwisie). Wiem również, że te wymienione amortyzatory mają zmienioną konstrukcję (lifting) tzn., że są pozbawione wady fabrycznej.

javax:
Jestem ciekawy co robią w nowych samochodach. Czy one fabrycznie już mają nowe amortyzatory, czy też może serwis je wymienia z automatu przed wydaniem, a może czekają aż klient wróci z dolegliwością :) Czekam właśnie na zamówiony egzemplarz (rocznik 2012) z silnikiem 1.6. Mam nadzieję, że jest pozbawiony tej wady.

koszak:

--- Cytat: "javax" ---Jestem ciekawy co robią w nowych samochodach. Czy one fabrycznie już mają nowe amortyzatory, czy też może serwis je wymienia z automatu przed wydaniem, a może czekają aż klient wróci z dolegliwością :) Czekam właśnie na zamówiony egzemplarz (rocznik 2012) z silnikiem 1.6. Mam nadzieję, że jest pozbawiony tej wady.
--- Koniec cytatu ---

Myslę, że hyundaie się sprzedają "na pniu" i jeśli zamawiasz samochód to on dopiero idzie do produkcji, więc powinno już być fabrycznie z nowymi wypuszczone. Jeśli natomiast wsadzają stare, bo mają ich w nadmiarze, to przypuszczam, że wymienią Ci je dopiero jak się zgłosisz ze stukami. Pamiętaj, że to tylko HYUNDAI.

B.Wojcieszak:
Nie wiem na ile ufać serwisantowi w ASO. Zadzwoniłem w październiku lub w listopadzie 2012r. do serwisu z zapytaniem czy do mojego ix35 (1.7) jest jakakolwiek akcja serwisowa. Podałem dane z faktury, sprawdzili VIN w HMP i otrzymałem odpowiedź negatywną, tj. że nie ma akcji serwisowej. Ten brak zaufania może być spowodowany tym, że jak widać w komentarzach w tym wątku i alternatywnych o ix35, jeśli sam się nie doprosisz o akcje serwisową, to możesz jej nie otrzymać.

Zadzwoniłem do ASO przed końcem 12-miesięcznego okresu gwarancyjnego na zawieszenie. Jak jadę to trochę stuka, ale nie wiem/nie ocenię czy tak stukać powinno. Nie mam porównania.

Mój ix35 jest z sierpnia/września 2011r., produkcja sąsiadów z Czech.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej