Autor Wątek: Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą  (Przeczytany 36888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziubbasek

• Gość
Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą
« dnia: 11 Czerwiec 2014, 20:52:44 »
Witam,
przegrzebałem chyba wszystkie fora (włącznie z rosyjskimi) i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu :(  Może Wy mi pomożecie...

Mianowicie, Tucsona 2.0 benzyna + LPG kupiłem jesienią. Zwykle jeździ nim żona na krótkie dystanse, więc dopiero po pewnym czasie zauważyłem, że ogrzewanie działa  na pół gwizdka i to tylko po stronie kierowcy (wyszło to podczas dłuższej trasy - uratowały nas podgrzewane fotele). Co jakiś czas przez około minutę wiało w miarę ciepłe powietrze, a potem jakiś kwadrans ledwo letnie. I tak w kółko. (generalnie przy temp -10 na zewnątrz w środku było może +5). Ogrzewanie nie działało niezależnie od ustawień na panelu (auto itp).
Jako, że po powrocie do domu żona dalej używała samochodu tylko na krótkich trasach - problem został zignorowany.

Teraz okazało się, że nie działa klimatyzacja. I nie działa identycznie jak ogrzewanie - przez pierwsze 5 minut mocno chłodzi, następnie 15 min nie działa, 3 min działa, i tak w kółko.

I teraz pytanie - czy problem jest wspólny dla ogrzewania i klimy, czy to dwie różne sprawy?

Dodam, że myślałem, że to siłownik nagrzewnicy regulacji temperatury - ale nie - siłownik działa, a przy wykręconym siłowniku i ręcznym ustawieniu dalej wieje ciepłym powietrzem.

Przy ustawieniu "Auto" siła nawiewu cały czas jest na max, stąd wnioskuję, że czujnik temperatury wewnętrznej działa prawidłowo. Zewnętrzny też pokazuje sensowną temperaturę.

Coś jeszcze mogę sprawdzić?

[ Dodano: 2014-06-14, 20:55 ]
Chyba znalazłem częściową przyczynę problemu - korek chłodnicy nie puszczał - płyn w zbiorniczku zawsze był na idealnym poziomie, ale nigdy nei wpłynęła do niego nawet odrobina płynu z chłodnicy (w zbiorniczku płyn piękny, zielony - w chłodnicy brązowe szambo).

Pytanie - czy oryginalny korek chłodnicy w Hyundai Tucson 2.0 benzyna jest 1.1 bara (taki mam), czy może 0,9 (wydaje mi się, że taki powinien być)?

Może ktoś sprawdzić u siebie? - bardzo proszę...

Offline marek-f

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwiec 2014, 11:44:44 »
Witam
Moja historia z ogrzewaniem zaczęła się od gasnących świateł mijania. Z tą awarią pojechałem do elektryka.
Znalazł przerwane a właściwie zgniłe trzy przewody w nadkolu. Dwa były od świateł a trzeci ????. Wkrótce okazało się, że ten trzeci był właśnie od ogrzewania. Dotąd ogrzewanie działało ale słabo. Myślałem, że to taki urok mojej bryki. Po ty ogrzewanie śmiga aż miło. Dodam, że klima działała od początku dobrze.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwiec 2014, 13:57:02 »
Dziubbasek jeśli dodajesz coś do posta to się to nie wyświetla jako nowy post i nikt nie wie że zadajesz pytanie wtedy trzeba zrobić to  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53425#53425

Jak podasz numer vin to może się dowiemy czy ma być 0,9 czy 1,1.

dziubbasek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwiec 2014, 12:56:41 »
@ marek-f
wygląda na to, że u mnie problem nie był związany z elektryką, tylko z syfem w układzie chłodniczym. Najprawdopodobniej przytkana była nagrzewnica. Po kilkakrotnym przepłukaniu układu problem najprawdopodobniej ustał (ze względu na temperatury na zewnątrz nie jestem w stanie w pełni przetestować ani ogrzewania ani klimatyzacji).

@kosmos2011
okazało się, że właściwy korek to 1.1. Ale dzięki za podpowiedź.

A tak na marginesie - wie ktoś może wie czy takie ustrojstwo jak w linku poniżej znajduje się w standardowym wyposarzeniu samochodu, czy trzeba sobie "domontować"?

http://goo.gl/ixIqGV

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2014, 18:12:24 »
Cytat: "dziubbasek"

A tak na marginesie - wie ktoś może wie czy takie ustrojstwo jak w linku poniżej znajduje się w standardowym wyposarzeniu samochodu, czy trzeba sobie "domontować"?
http://goo.gl/ixIqGV

Z silnikami benzynowymi nie używa się takich grzałek. Mają zastosowanie tylko w nowoczesnych dieslach - bo te wytwarzają b.mało ciepła.

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2014, 19:41:02 »
Ja mam taki problem, ze czasem (rok temu zauwazylem raz, w tym roku juz kilka razy) nie dziala ogrzewanie. Pomaga ustawienie temperatury na max, wowczzas nie jest bardzo zimno. Wszystko wraca do normy po ponownym starcie silnika.
Wyglada to jakby jakis czujnik zle informowal uklad automatycznej klimy o temperaturze.
Co mozna sprawdzic, jak to naprawic?
Mial ktos podobny przypadek?

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2014, 14:12:45 »
Cytat: "seboc"

Wyglada to jakby jakis czujnik zle informowal uklad automatycznej klimy o temperaturze.
Co mozna sprawdzic, jak to naprawic?
Mial ktos podobny przypadek?

W Tucsonie mojej żony stało się tak jeszcze na gwarancji. Uszkodzony był czujnik temp. wewnętrznej.  Wykryto usterkę w czasie jazdy próbnej z podłączonym komputerem.

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2014, 18:33:28 »
Czy to ten czujnik, ktory jest przed przednia szyba?

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopad 2014, 21:04:16 »
Tu już Ci nie odpowiem. Ten o którym piszesz jest rzeczywiście od temp wewnątrz, ale nie wiem czy jest jedyny. W Carismie ktorą swego czasu jeździłem były np.  trzy takie czujniki...

wald

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopad 2014, 21:56:21 »
Przy szybie to czujnik od świateł w trybie "Auto".

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopad 2014, 19:57:36 »
Instrukcja obsługi Tucson strona 108: System automatycznego ogrzewania i chłodzenia.  "Nigdy nie przesłaniać czujnika który umieszczony jest na panelu instrumentów, gdyż w przeciwnym przypadku system nie będzie pracował prawidłowo" To podpis pod obrazkiem czujnika na podszybiu.

krzemix12

• Gość
problem z ogrzewaniem
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Luty 2015, 09:05:02 »
witam wszystkich, niestety potrzebuje pomocy bo żaden mechanik nie jest mi w stanie pomóc. mianowicie chodzi o brak ogrzewania w aucie, dokładnie leci trochę ciepłe powietrze od strony kierowcy.

A zaczęło się od wywalania płynu, zatem mechanik i diagnoza "uszczelka pod głowicą". powiedziałem - dobra, robimy. samochód odebrany od mechanika a i tak nie grzeje. no to do mechanika, nie wydobywają się spaliny ze zbiorniczka, wymieniony korek od chłodnicy, wymieniona nagrzewnica, termostat, pompa wody, auto było płukane kilka razy i dalej nic. teraz jedyny objaw to po zgaszeniu silnika przez chwilę po dotknięciu górnej rury od chłodnicy słychać bulgotanie, płynu nie wywala, nie ubywa, a i tak dalej nie grzeje, jak by ciągle się zapowietrzał.

proszę pomóżcie bo za to co wydałem na te części i robociznę kupił bym inny silnik.

co może być przyczyną, bo pod pięciu pod komputer nie wyskakują żadne błedy

Offline dziadek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Luty 2015, 09:50:13 »
Witam -
rzeczywiście ciekawa sprawa z tym twoim ogrzewaniem, powymieniane praktycznie wszystko co można było i dalej nic. Według twojej relacji wygląda to na zapowietrzanie się układu, pytanie z jakiej przyczyny. Jest jeszcze jedna kwestia, mianowicie wyczytałem że producent własnie w samochodzie z silnikiem 2,7 zalecał wymianę płynu w serwisie, niestety nie było napisane dlaczego. Być może ten silnik którego osobiście nie znam bliżej ma jakieś takie nazywane potocznie "dinksy", do których trzeba jakichś specjalistycznych przyrządów. A we własnym zakresie po tym co już zrobiłeś, pozostaje ci już tylko próba solidnego "przegonienia " układu grzewczego. Nagrzej silnik do temperatury pracy,po nagrzaniu przez trzy minuty utrzymuj obroty 2500, następnie na pięć sekund zwiększ obroty do 4000, przez następne trzy minuty znowu utrzymuj 2500 obrotów, po raz kolejny na pięć sekund zwiększ obroty do 4000 i znowu przez kolejne trzy minuty utrzymuj obroty na poziomie 2500. Jeżeli po tych twoich wszystkich wymianach części i tym odpowietrzeniu nie będzie efektu pozostaje moim zdaniem serwis - ceny domyślasz się jakie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia -

krzemix12

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Luty 2015, 10:09:04 »
dzięki za podpowiedz, mój silnik to 2.0 1.6 benzyna + lpg, nie wiem dlaczego w stopce pokazało się 2.7 ale nieważne. zastanawiam się czy może to parownik bądź po wymianie nagrzewnicy źle podłączyli rury - ale czy to ma jakieś znaczenie, dodatkowo po zagrzaniu rura dolna od nagrzewnicy gorąca a górna chłodniejsza, termostat otwiera, wiatrak się włącza, temperatura w normie, żadnych wahnięć, wiec nie wiem o co chodzi. jedynie chłodnica zostaje do wymiany tylko nie wiem czy jest sens. a może jakiś czujnik - ale który?