Autor Wątek: Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą  (Przeczytany 37985 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek

• HKP
  • **
Tucson - problem z ogrzewaniem i klimą
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Luty 2015, 10:19:49 »
Zakładam że silnik nagrzewa się do normalnej temperatury pracy w normalnym czasie bo to ważne, a jeżeli tak to znaczy że chłodnica drożna i termostat pracuje normalnie, pozostaje sprawdzić prawidłowość podłączenia tych wszystkich rurek i rureczek. Cudów nie ma, jakaś przyczyna jest i kiedy wydałeś już tyle kasy to nie wypada nic innego jak szukać do skutku. Znowu się chyba pomyliłeś pisząc, że twój silnik to 2.01.6 benzyna, ale to tylko tak na marginesie.

Pozdrawiam-

krzemix12

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Luty 2015, 10:35:04 »
wielkie dzięki, tylko ani mechanik (mechanicy w mojej miejscowości) nie mogą sobie z tym poradzić, i nie wiem co już robić, kazać zdejmować jeszcze raz głowicę, ale była planowana i sprawdzana na szczelność, i nie ma żadnych objawów walniętej uszczelki czy kupować już inny silnik?
a jeszcze jedno zauważyłem jak odpalasz auto po zgaszeniu np. po 10 minutach to zajebiście dmucha gorącym powietrzem ze wszystkich kratek i po jakimś czasie traci to ogrzewanie, jakby jakiś czujnik przekazywał - przestań grzać

Offline dziadek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Luty 2015, 16:52:45 »
Nie napisałeś jaką masz tę klimatyzację, czy jest to manual, czy klimatronik, bo w tym może tkwić rozwiązanie twojego problemu. W klimatroniku może to być padnięty jakiś czujnik, a w manualu na przykład zaśniedziałe styki pokrętła regulatora temperatury, albo też czujnik

Pozdrawiam -

krzemix12

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Luty 2015, 20:52:07 »
jest klimatronik

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Luty 2015, 20:58:03 »
W innym watku zglaszalem problem z klimatyzacja.
Odpowiedziano, ze to wina czujnika. U mnie pomoglo odkurzenie tegoz.

Ogrzewanie dzialalo, ale temperatura byla zanizana. Teraz dziala normalnie.

krzemix12

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Luty 2015, 21:37:17 »
Problem rozwiazany, po wymianie uszczelki pod glowica mechanik odwrotnie zalozyl weze od nagrzewnicy, po przelozeniu auto odzyskalo grzanie.

Offline Adrian81

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Grudzień 2015, 22:45:39 »
Podpinam się pod problem z grzaniem. W moim aucie gdy nagrzeje się silnik przez jakiś czas wiele ciepłe powietrze ale krótko, nagle zaczyna wiać zimno mimo że temperatura jest ustawiona np na 25 st. Zmiana dmuchania dzieje się gdy nie zmieniam ustawień klimatronika. Bywa ze zimne powietrze wieje przez kilkadziesiąt min i nagle zaczyna wiać ciepło przez kilkanaście sekund. Czy może ktoś z Was miał podobny problem z grzaniem i wie jak go rozwiązać. Przypuszczam że winowajcom może być czujnik temperatury lub panel sterujący. Czy ktoś je demontował ?
Będę wdzięczny za radę.

sq7ofd

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Styczeń 2016, 21:21:12 »
Podpinam się pod ostatni post.

kijon

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Luty 2016, 19:06:40 »
U mnie był to siłownik wraz z czujnikiem,ten po lewej strony w skytce pasażera,kupilem używkę za 150 zł i wszystko hula .Powodzenia. :mrgreen:

Offline Adrian81

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Luty 2016, 10:04:36 »
Czy orientujecie się ile jest silniczków regulujących w klimatyzacji automatycznej 2 strefowej? Doliczyłem się (z instrukcji ogólnej jaka jest w necie ze są 3) 1 od regulacji temperatury (stosunkowo łatwo go odkręcić - strona pasażera, 2 od recyrkulacji powietrza w kabinie, 3 od nawiewów( szyba, nogi...)czy to są wszystkie siłowniki, bo nie jestem pewien. Udało mi się wymontować ten od regulacji temp. i ustawić klapkę otwierając cieple powietrze ale niestety tylko na chwile pomogło bo problem z chłodnym powietrzem w kabinie pozostał.
Czy może być to wina parownika, który np. zamarz?

Offline Adrian81

• HKP
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Luty 2016, 07:51:35 »
Czyściłem, przedmuchiwałem sprężonym powietrzem. Czy czujnik będzie miał jakikolwiek wpływ na temp gdy mam usunięty siłownik regulacji temp.?

Offline kerad

• Giełda
Wejscie i wyjscie wody do nagrzewnicy (góra, czy dół)
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Marzec 2017, 17:19:01 »
 Wejście wody do nagrzewnicy  
Witam 

Która rurka jest wejściowa do nagrzewnicy (cieplejsza) dolna czy górna? 
Aktualnie mam cieplejszą górną, ale zastanawiam się czy to jest prawidłowe podłączenie, gdyż borykam się z grzaniem w aucie i chce wykluczyć podstawowe czynniki. 
Czujnik temp wewnętrznej przedmuchiwałem i póki co bez efektu.  Układ również jest odpowietrzony.
Grzeje mi pół auta a dokładniej strona kierowcy przy klimie manualnej bez strefowej i to tylko do ustawienia wentylatora nadmuchu mniej niż połowa, później również leci tylko delikatnie cieplejsze powietrze, które ciężko nazwać ciepłym. A strona pasażera tylko przez pierwsze 5 sekund jak się puści nadmuch dmucha lekko ciepło, a później już leci tylko zimne powietrze.
Nagrzewnica była wymieniana na nowa z początkiem 2015 roku, czyli 2 lata temu. Przed wymiana nagrzewnicy był wymieniony płyn na dynagel 2000 także nowej nie powinno teoretycznie zasyfic...

Dodatkowo czy to normalne w tym silniku że temperatura pracy odczytana z obd jest 85 stopni i tak się utrzymuje. Gdzie wg serwisowki termostat otwiera się przy 84 stopniach, a pełne otwarcie jest przy 95°C. Termostat też był wymieniony. Mówię o silniku G4GC.