Przejrzałem instalację, przedmuchałem kanaliki (filtr OCV był mokry, zasyfiony znów nagarem czyli układ był drożny), próbowałem obrócić kabelki od zaworu OCV (skończyło się checkiem P0077, więc biegunowość jest jednak ważna przy zaworze, nie jest to zwykła cewka), czujnik położenia wałka nowy, zawór OCV sprawny....świece, kable... Nie zdecydowałem się na usunięcie filtra OCV, za dużo syfów było na nim znów.
Ja już nie wiem o co tu chodzi, wszystko jest niby ok a check świeci. Był spokój jakiś czas, znów wyjąłem akku i znów check. To są jakieś jaja.
Szykuje się niebawem wymiana oleju i filtra bo stwierdzam dużą ilość nagaru w silniku, może tak ma być, może nie, sam nie wiem. Jeździłem za długo perpetum mobile z Bawarii i zapomniałem o problemach z silnikami, braniem oleju itd.
Jak działa zawór OCV? Kabelki, które w niego wchodzą to plus z ECM i minus czy dwa plusy a masa na obudowie?
Wg screena jaki dawał kiedyś Kosmos wychodzi tak jak na foto niżej czyli:
1. Intake Valve Control
2. Battery Voltage
Co to znaczy? PIN 1 idzie z ECM a PIN 2 to plus czy minus?
Czy problemy mogą wynikać ze złego uziemienia silnika? (chyba nie, ale chwytam się już pierdół)
Chyba pytałem, ale bez odpowiedzi, czy czujnik temperatury OTS może mieć wpływ na system CVVT?