Autor Wątek: Check engine - błąd P0011  (Przeczytany 92852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmos2011

• Giełda
Check engine - błąd P0011
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Maj 2016, 20:44:18 »
Post#23 tego tematu.

dannyp

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Maj 2016, 20:51:00 »
Cytat: "Czesław"
Dzięki za szybką odpowiedz :) Czy kwestia wymiany , dojścia należy do skomplikowanych?

Witam,

wymiana obu czujników jest banalna i zajmuje max. 15min. Generalnie są na wierzchu więc z dostępem też nie ma problemów.

P.S.
Tak naprawdę to pewnie winny jest tylko jeden z nich, ale ze względu na stosunkowo niską cenę, ja zdecydowałem się od razu na wymianę obu. Cenowo chyba najlepiej wychodzą w KORAPS tylko trzeba poczekać 2-3 tyg. na dostawę.

Pozdr
Daniel

Czesław

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Maj 2016, 21:09:19 »
Jeżeli to rozwiąże problem to 2-3 tyg nic nie znaczą :) Dzięki raz jeszcze Panowie

[ Dodano: 2016-05-20, 16:57 ]
Dzisiaj przed zamowieniem czujnikow jeszcze raz podjechalem do mechanika, podlaczyl kompa i wskazal takie bledy; P0133,   P0016,  P0011.  Wskazane przez was czujniki znajomy z serwisu wycenil na 600PLN za dwa, co o tym sadzicie? Szukac taniej?

dannyp

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Maj 2016, 19:24:01 »
Witam,

ja za 2 czujniki + przesyłka zapłaciłem w KORAPS 90,40$, czyli ok. 355zł po dzisiejszym kursie, więc prawie dwa razy mniej, myślę że warto to rozważyć.

Co do błędów, to wadliwy czujnik daje fałszywe sygnały do komputera i często pojawiają się też tzw. błędy towarzyszące, niekoniecznie zgodne z prawdą. Ja też swego czasu miałem błąd P0133, generalnie wymiana wspomnianych czujników rozwiązała wszystkie problemy (również te towarzyszące). Na twoim miejscu od tego bym zaczął, a jeśli te inne błędy (poza P0011) będą się po tym  dalej pojawiać, to dopiero wtedy szukał bym zgodnie z opisem błędów.

P.S.
Jeśli chodzi o ten olejowy, to wiem że czujnik ewoluował i ostatecznie wprowadzono do sprzedaży model nowszy, krótszy i ponoć bardziej niezawodny, także numer niekoniecznie musi być zgodny ze starym, który masz teraz. Zawsze warto brać tę najnowszą wersję, zazwyczaj różnią się wyższą końcówką numeru.

Pozdr
Daniel

arturor83

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Maj 2016, 19:55:54 »
Witam, panów ponownie,  a ja napisze tylko tyle  --ok 10 dni temu zakupiłem czujnik wału korbowego za 70 zł (błąd P0016), po przejechaniu 10 km wyskoczyły dalej te same  będy czyli P0016 oraz lambda P00133 .
jedyne co pocieszające to wyskakiwanie P0011 co ok 1000 km .
Dodam jeszcze że błędy wyskakują po chwilowej jeździe ze stałą prędkością, gdy jadę dynamicznie błedy nie wyskakują,

dannyp

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Maj 2016, 20:39:58 »
Witam,

objawy masz bardzo podobne do tych które ja miałem, a błędy masz dalej pewnie dlatego, że tak jak podejrzewam za całe zło odpowiedzialny jest  wadliwy czujnik olejowy (zmiennych faz) a nie położenia wałka, ja wymieniałem oba tylko dlatego że ten położenia był śmiesznie tani i nie chciałem ryzykować ponownego zamawiania go z Korei gdybym źle trafił z diagnozą. Wymień olejowy i pewnie będzie OK, przynajmniej z dużą dozą prawdopodobieństwa.

Pozdr
Daniel

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Maj 2016, 10:18:12 »
Oj widzę, że temat nieźle się rozwinął :) Coraz więcej tucsoników na drogach i problem pojawia się częściej. Ja oczywiście jeszcze nie zamówiłem tych czujników - w sumie to nie wiem na co jeszcze czekam :) Pewnie na to jak znowu padnie KZFR :)

[ Dodano: 2016-05-25, 12:05 ]
Pytanie jeszcze, czy po wymianie odczuliście jakieś zmiany? Wydaje mi się, że jak błąd się nie pojawia to auto jest jakieś żwawsze.. Co więcej, mam podejrzenie, że czujnik olejowy jak dostaje błedny sygnał przepuszcza gdzieś olej, a ten zalewa sondę i mamy błąd P0133... który u mnie najpierw sie pojaiwa, a potem ciągle P0011. Możliwe?

dannyp

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Maj 2016, 21:25:50 »
Witam,

generalnie po wymianie w osiągach większych różnic nie zauważyłem, ale wydaje mi się że silnik pracuje ciszej i płynniej. Co do błędu sondy P0133 to myślę że to nie tyle kwestia oleju, ale tego że złe ustawienie wałków spowodowane wadliwym działaniem czujnika olejowego rozwala założone przez producenta dopuszczalne odchyłki założone w mapach wtrysku w ECU i to rzutuje też na inne parametry m.in. spalania i samych spalin. Obecne samochody już przy niewielkich odchyleniach od normy założonej przez producenta potrafią sypać błędami, a w tym przypadku przez błędne nastawy wszystko co założył sobie producent idzie w piz---u. Nie zmienia to faktu, że czujnik trzeba wymienić i tyle i od tego trzeba zacząć, a ewentualnie później szukać innych powodów jeśli dalej będzie nie OK.

Pozdr
Daniel

Czesław

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Czerwiec 2016, 14:17:02 »
Panowie zrobilem tak jak radziliscie:

Kupilem oba czujniki, montaz sprawa rzeczywiscie banalna, po jednej srubie do czujnika.

Wymiane robilem na odlaczonym aku, dlatego od razu po wymianie checka nie bylo, natomiast po przejechaniu 30 km wrocil!!  :-/

dannyp

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Czerwiec 2016, 19:18:10 »
Witam,

powiem tak, ja przerabiałem wcześniej bez skutku większość z opisanych tutaj różnych potencjalnych recept na rozwiązanie problemu błędu P0011, bez żadnego pozytywnego rezultatu. Wymiana obu czujników momentalnie rozwiązała problem i do dzisiaj mam spokój, a wcześniej wojowałem z nim bezskutecznie chyba przez 1,5 roku, więc to nie może być przypadek. Trudno powiedzieć dlaczego u Ciebie wymiana nie dała pozytywnego rezultatu, być może jest jeszcze jakiś dodatkowy problem, który powoduje że błąd się utrzymuje, bądź zakupiony czujnik działa nieprawidłowo lub jest niewłaściwy (warto kupować najnowsze wersje czujnika olejowego, bo on ewoluował, nowe różnią się od starszych wielkością (są mniejsze, krótsze i ponoć mniej awaryjne, różnią się końcówką numeru części, powinien być wyższy niż w starym). Ja montowałem właśnie tą najnowszą wersję. Generalnie jednak, bazując na swoich doświadczeniach, wspominane wyżej czujniki (a wg. mnie głównie jeden z nich - olejowy) działając nieprawidłowo są moim zdaniem jednym z powodów pojawiania się tego błędu, więc warto mieć pewność że są OK, zanim zaczniesz szukać innych przyczyn.

Pozdr
Daniel

Czesław

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Czerwiec 2016, 20:34:47 »
Witaj

Dokładnie tak samo wyglądał nowy czujnik, mniejszy i nr katalogowy, a dokładniej jego końcówka wyższa, czyli nowszy. Nie mam już pomysłu, jedynie próbować podmienić ten czujnik olejowy z kimś kto ma go sprawdzonego. Tak jak mówiłeś we wcześniejszych postach ,że auto na jałowym chodzi ciszej i nic po za tym. Najlepsze jest to, że przed wymianą tych czujników, byłem u mechanika podłączyć pod kompa jakie błędy wybija, gość twierdzi ze teraz wskazuje sonde I , czyli ta co jest pod tą pokrywą blaszaną przed katalizatorem. Mega dziwna sytuacja , ręce opadają

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Czerwiec 2016, 21:23:40 »
Czyli po wymianie pojawił sie błąd P0133, ten może wyskakiwać nawet jak są przedmuchy w wydechu lub przez isntalację gazową.
Czy mechanik odczytał ponownie błąd P0011?

[ Dodano: 2016-06-08, 21:24 ]
Pozostaje jeszcze motyw z łańcuchem pomiędzy wałkami

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Sierpień 2016, 17:37:09 »
Hey

U mnie niedawno wyskoczył błąd P0011 - układ napędowy. "A" camshaft position - Timing over...

Miałem problem z klemą minusową, ta się poluzowała całkowicie i przy porannej próbie odpalenia silnika zaświeciły się kontrolki a następnie wszystko zgasło.

Po dokręceniu klemy minusowej od razu pojawił się Check Engine i wspomniany P0011, od tamtej pory świeci, kasowanie go nic nie daje bo zaraz wraca.

Spotkaliście się może z takim powodem usterki? Od czego zacząć poszukiwania, może coś się przepaliło? Może jest typowa?

Silnik nie wykazuje żadnego problemu, wszystko pracuje tak jak przed usterką, nie występują żadne opisywane przy tym błędzie problemy.

Nie sądzę aby to był zbieg okoliczności, wszystko wskazuje na usterkę spowodowaną luźną klemą, może coś iskrzyło tam, nie wiem.

Proszę o poradę.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Sierpień 2016, 20:08:21 »
Może to dziwne, ale jak dzwoniłem po zakupie do ASO z tym błędem, to połączyli mnie z jakimś mechanikiem i ten powiedział, że pierwsze co każą zrobić to wymienić przy tym błędzie:
- kable WN
- świece
- akumulator...

Podobno kiepskie zasilanie powoduje tez ten błąd - nie potwierdzam tego. Może przez kiepskie aku wskazuje Ci cokolwiek

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Sierpień 2016, 23:46:35 »
Niekoniecznie dziwne, wydaje sie racjonalne. Dziekuje za podpowiedz, zaczne od naladowania akumulatora, nie wiem jak dlugo klema minusowa byla luzna, akku moze byc niedoladowany. Jesli to nie pomoze bede szukal dalej.

Ostatnio zauwazylem tez pulsowanie podswietlenia klimy, licznika i innych elementow, moze to miec zwiazek.

Inne podpowiedzi nadal mile widziane.