Dodano: 2016-02-08, 13:58
Oj, nie jesteś sam, jak się okazuje problem tez pojawiał się na i30 z tym silnikiem.
Co ja robiłem? Mozesz poczytać. Generalnie mam ten błąd juz ponad 1,5 roku i nic oprócz checka się nie dzieje. Padło podejrzenie, ze sterownik głupieje i wysyła taki błąd.
U mnie, trzymając odpowiedni poziom oleju w silniku (1/ 3 - 2/3) błąd się nie pojawia. Jako, ze lubi se wziąść (ostatnio spadło do poziomu 3 setek na 1000 km) to nic z olejem nie robie.
Po krótce:
- płukanka
- lepszy olej
- lepszy filtr
- wymieniałem czujnik OCV na inny uzywany - bez skutku
- czyściłem filtr OCV
- nowy akumulator
- nowe świece i kable (akumulator, świece i kable - to pomysły zdalne ASO, w sumie i tak miałem wymianić przed gazem,ale nic nie pomogło)
W między czasie padło mi koło zmiennych faz, wymieniłem więc je i napinacz łańcucha pomiędzy wąłkami. To co się stałlo nie było przez błąd, zatem wymiana opócz tego, ze klekot zniknął tez nie pomogła.
Kolega z tego forum, w swoim i30 wymienił ten czujnik OCV oraz czujnik położenia wałka (chyba ten), na razie jeżdzi, ma się odezwać czy coś pomogło - na razie nic nie pisał, u niego tez się sporadycznie pojawiał błąd. Generalnie coś z tymi czujnikami jest na rzeczy, bo nowe są krótsze, poprawione - w koraps cen tez nie straszy - w granicach 250 zł i 3 tyg wysyłka