Forum > Tucson JM

Check engine - błąd P0011

<< < (16/27) > >>

arturor83:
Witam, panów ja po zakupie auta wymieniłem świece, kable a nawet i akumulator a błąd P0011 nadal (czasami) wyskakuje więc sami widzicie...

Shadows:
Problem wstępnie rozwiązany. Uszkodzona wtyczka zaworu OCV, systemu CVVT. (drugi post w tym temacie naprowadził mnie na trop, dzięki Kosmos).

Piszę "wstępnie" bo problem się już nie pojawia, ale wtyczka nie została wymieniona a jedynie poprawiona, posiada uszkodzone zaczepy. Jeśli problem nadal będzie występował, wymienię ją.

waszek_rmc:
A jak dokładnie jest uszkodzona i co zrobiłeś by to poprawić?  U mnie wtyczka jest tez w kiepskim stanie, Ale jakoś nie drążyłem akurat tego tematu, bo u mnie błąd czasami znika... Czy wtyczkę można dokupić? Ja mam na przykład przegrzany przewód w jednym miejscu...

Shadows:
Wtyczka była połamana, trzymała się na opaskach, ale nie to było/jest problemem.

Gdy znów wyskoczył check postanowiłem wyjąć zawór OCV, po odkręceniu śrubki okazało się, że zawór OCV składa się u mnie z dwóch części :D Cewka zeszła luźno, reszta została w środku i nie mogę tego wyjąć. Poprzedni właściciel coś kombinował przy tym, może też próbował go wyjąć i wyrwał tą cewkę.

Próbowałem wyjąć resztę aby całość móc sklepać na warsztacie, ale nie jestem w stanie tego wyjąć, żadne próby szarpania, podważania nie zdają egzaminu. Oklepać sie też nie do bo to jest "amelinium".
Nie mam już na to pomysłu.

Edit: przy okazji wymiany rozrządu sprawdzali położenie wałków i innych elementów, wszystko było ok, został tylko ten zawór OCV, filtr OCV i kabel od trzeciej świecy, ma uszkodzoną izolację.

[ Dodano: 2016-10-31, 17:00 ]
Wymieniony zawór OCV, wyczyszczony filterek, check wykasowany powrócił po siedmiu kilometrach.

Zaczynam powoli żałować zakupu tego auta :)
Nie mam już pomysłu co dalej z tym robić.

Czy na profesjonalnym sprzęcie, kablu Boscha lub innej marki pokaże dokładną usterkę czy też wywali P0011 i reszty trzeba się domyślać?

Jaki kolor kabli, gdzie ma być podpięty jeśli chodzi o zawór OCV? Wtyczka jest uszkodzona, może ktoś je pomylił?

waszek_rmc:
Ja podmieniałem 2 czujniki OCV od sprawnego silnika i błąd ciągle ten sam. Wątpię również, aby nowa sztuka coś pomogła. Ja już tak mam 2 lata.
A może faktycznie to jakiś inny czujnik, np. położenia wału lub coś innego?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej