Forum > Tucson JM
Check engine - błąd P0011
Czesław:
Witaj
Dokładnie tak samo wyglądał nowy czujnik, mniejszy i nr katalogowy, a dokładniej jego końcówka wyższa, czyli nowszy. Nie mam już pomysłu, jedynie próbować podmienić ten czujnik olejowy z kimś kto ma go sprawdzonego. Tak jak mówiłeś we wcześniejszych postach ,że auto na jałowym chodzi ciszej i nic po za tym. Najlepsze jest to, że przed wymianą tych czujników, byłem u mechanika podłączyć pod kompa jakie błędy wybija, gość twierdzi ze teraz wskazuje sonde I , czyli ta co jest pod tą pokrywą blaszaną przed katalizatorem. Mega dziwna sytuacja , ręce opadają
waszek_rmc:
Czyli po wymianie pojawił sie błąd P0133, ten może wyskakiwać nawet jak są przedmuchy w wydechu lub przez isntalację gazową.
Czy mechanik odczytał ponownie błąd P0011?
[ Dodano: 2016-06-08, 21:24 ]
Pozostaje jeszcze motyw z łańcuchem pomiędzy wałkami
Shadows:
Hey
U mnie niedawno wyskoczył błąd P0011 - układ napędowy. "A" camshaft position - Timing over...
Miałem problem z klemą minusową, ta się poluzowała całkowicie i przy porannej próbie odpalenia silnika zaświeciły się kontrolki a następnie wszystko zgasło.
Po dokręceniu klemy minusowej od razu pojawił się Check Engine i wspomniany P0011, od tamtej pory świeci, kasowanie go nic nie daje bo zaraz wraca.
Spotkaliście się może z takim powodem usterki? Od czego zacząć poszukiwania, może coś się przepaliło? Może jest typowa?
Silnik nie wykazuje żadnego problemu, wszystko pracuje tak jak przed usterką, nie występują żadne opisywane przy tym błędzie problemy.
Nie sądzę aby to był zbieg okoliczności, wszystko wskazuje na usterkę spowodowaną luźną klemą, może coś iskrzyło tam, nie wiem.
Proszę o poradę.
waszek_rmc:
Może to dziwne, ale jak dzwoniłem po zakupie do ASO z tym błędem, to połączyli mnie z jakimś mechanikiem i ten powiedział, że pierwsze co każą zrobić to wymienić przy tym błędzie:
- kable WN
- świece
- akumulator...
Podobno kiepskie zasilanie powoduje tez ten błąd - nie potwierdzam tego. Może przez kiepskie aku wskazuje Ci cokolwiek
Shadows:
Niekoniecznie dziwne, wydaje sie racjonalne. Dziekuje za podpowiedz, zaczne od naladowania akumulatora, nie wiem jak dlugo klema minusowa byla luzna, akku moze byc niedoladowany. Jesli to nie pomoze bede szukal dalej.
Ostatnio zauwazylem tez pulsowanie podswietlenia klimy, licznika i innych elementow, moze to miec zwiazek.
Inne podpowiedzi nadal mile widziane.
Nawigacja
[#] Następna strona