Forum > Tucson JM

Check engine - błąd P0011

<< < (14/27) > >>

dannyp:
Witam,

objawy masz bardzo podobne do tych które ja miałem, a błędy masz dalej pewnie dlatego, że tak jak podejrzewam za całe zło odpowiedzialny jest  wadliwy czujnik olejowy (zmiennych faz) a nie położenia wałka, ja wymieniałem oba tylko dlatego że ten położenia był śmiesznie tani i nie chciałem ryzykować ponownego zamawiania go z Korei gdybym źle trafił z diagnozą. Wymień olejowy i pewnie będzie OK, przynajmniej z dużą dozą prawdopodobieństwa.

Pozdr
Daniel

waszek_rmc:
Oj widzę, że temat nieźle się rozwinął :) Coraz więcej tucsoników na drogach i problem pojawia się częściej. Ja oczywiście jeszcze nie zamówiłem tych czujników - w sumie to nie wiem na co jeszcze czekam :) Pewnie na to jak znowu padnie KZFR :)

[ Dodano: 2016-05-25, 12:05 ]
Pytanie jeszcze, czy po wymianie odczuliście jakieś zmiany? Wydaje mi się, że jak błąd się nie pojawia to auto jest jakieś żwawsze.. Co więcej, mam podejrzenie, że czujnik olejowy jak dostaje błedny sygnał przepuszcza gdzieś olej, a ten zalewa sondę i mamy błąd P0133... który u mnie najpierw sie pojaiwa, a potem ciągle P0011. Możliwe?

dannyp:
Witam,

generalnie po wymianie w osiągach większych różnic nie zauważyłem, ale wydaje mi się że silnik pracuje ciszej i płynniej. Co do błędu sondy P0133 to myślę że to nie tyle kwestia oleju, ale tego że złe ustawienie wałków spowodowane wadliwym działaniem czujnika olejowego rozwala założone przez producenta dopuszczalne odchyłki założone w mapach wtrysku w ECU i to rzutuje też na inne parametry m.in. spalania i samych spalin. Obecne samochody już przy niewielkich odchyleniach od normy założonej przez producenta potrafią sypać błędami, a w tym przypadku przez błędne nastawy wszystko co założył sobie producent idzie w piz---u. Nie zmienia to faktu, że czujnik trzeba wymienić i tyle i od tego trzeba zacząć, a ewentualnie później szukać innych powodów jeśli dalej będzie nie OK.

Pozdr
Daniel

Czesław:
Panowie zrobilem tak jak radziliscie:

Kupilem oba czujniki, montaz sprawa rzeczywiscie banalna, po jednej srubie do czujnika.

Wymiane robilem na odlaczonym aku, dlatego od razu po wymianie checka nie bylo, natomiast po przejechaniu 30 km wrocil!!  :-/

dannyp:
Witam,

powiem tak, ja przerabiałem wcześniej bez skutku większość z opisanych tutaj różnych potencjalnych recept na rozwiązanie problemu błędu P0011, bez żadnego pozytywnego rezultatu. Wymiana obu czujników momentalnie rozwiązała problem i do dzisiaj mam spokój, a wcześniej wojowałem z nim bezskutecznie chyba przez 1,5 roku, więc to nie może być przypadek. Trudno powiedzieć dlaczego u Ciebie wymiana nie dała pozytywnego rezultatu, być może jest jeszcze jakiś dodatkowy problem, który powoduje że błąd się utrzymuje, bądź zakupiony czujnik działa nieprawidłowo lub jest niewłaściwy (warto kupować najnowsze wersje czujnika olejowego, bo on ewoluował, nowe różnią się od starszych wielkością (są mniejsze, krótsze i ponoć mniej awaryjne, różnią się końcówką numeru części, powinien być wyższy niż w starym). Ja montowałem właśnie tą najnowszą wersję. Generalnie jednak, bazując na swoich doświadczeniach, wspominane wyżej czujniki (a wg. mnie głównie jeden z nich - olejowy) działając nieprawidłowo są moim zdaniem jednym z powodów pojawiania się tego błędu, więc warto mieć pewność że są OK, zanim zaczniesz szukać innych przyczyn.

Pozdr
Daniel

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej