Forum > Tucson JM
Check engine - błąd P0011
Detpoll:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---Widzę, że masz CRDi, ja mam benzynkę. U Ciebie też się to pojawia?
Było auto u elektryka, podmieniałem czujnik OCV i z błędem żyje nadal... Co więcej, ostanimi czasy pojawia się coraz rzadziej. Robiłem trasę nad morze, błąd pojawił się tylko podczas korków w Sopocie.
Nie wiem, może to jakis problem z przewodami? Już sam nie wiem. Auto jeżdzi normalnie, nie ma róznicy czy check się świeci, czy nie.
--- Koniec cytatu ---
czyli nie do naprawy ? hmmmmmmm dziwne nie wierze ok ja bede badał temat. jak cos wymysle dam znać :) a olej wymieniałeś na jaki podobno musi byc 5w40 --- nie nie benzyne mam juz aktualizacje danych zrobiłem :)
waszek_rmc:
Detpoll, przywitaj się tutaj:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=57456#57456
Zapewne do naprawy. Tylko co? :) Mozliwe, że czujnik który miałem do podmiany też był padnięty... Dostałem go od gościa, który handluje uzywanymi częściami, więc nie podmieniałem go z auta które jeździło... Generalnie jakoś w sierpniu jestem umówiony z gościem z okolicy na podmianę czujnika z jego tucsona. O ile gość do tego czasu auta nie sprzeda:/ Teraz gdzieś wyjechał, a wyszukałem go na tablicy.
Co ja już robiłem:
- wymiana oleju z płukanką (wlałem 5W30 i go troche ubywa, wymienię jeszcze przed zimą na 5W40)
- wymiana świec, kabli WN, akumulatora (to miałem i tak zrobić, ale ASO sugerowało elektrykę)
- czysciłem i sprawdzałem czujniki właka rozrządu, zaworu OCV
- czyściełem filtr OCV
Sugestię są również w kierunku pompy oleju, ale innych objawów nie ma
Będę wdzięczny za wskazówki? A tak na marginesie, masz to na dieslu?
[ Dodano: 2014-07-25, 09:15 ]
Dodam, że rozrząd też wymieniałem...
Detpoll:
benzyne mam poj. 1957 moc 140 ps
waszek_rmc:
Moje spostrzeżenia, jako, że wg mnie i moich badań (sprzęt miałem chyba lepszy niż NASA :) ) wszystkie czujniki są OK.
Okazuje się, że utrzymywanie poziomu oleju jak najbliżej MAKS rozwiązuje u mnie problem (mam nadzieję). Od ponad tygodnia zero CE. Pisałem wcześniej, że w trasie mi się nie zapaliło... tak... dlatego, .że przed wyjazdem uzupełniałem płyny :)
Dziwne tylko, że po wymianie oleju nadal świeciło... hmmm...
Ale mam inny temat. Oleju mi trochę ubywa. Wydaje mi się, że jakiś litr na 2000 km. Co nie jest dobre... nie dymi na niebiesko. ale to w innym temacie
waszek_rmc:
Witam, pierwszy raz stało się to wczoraj. Po porannym rozruchu, przejechałem jakieś 2 km i na jałowym doszedł mnie odgłos klekotu. Centralnie jak diesel. Wystraszony zgasiłem jednostkę, sprawdziłem bagnet oleju - cały rozmazany. Odpaliłem go i cisza. Tak było cały dzień. Dziś rano spokojnie, jednak odgłos pojawił się po 15 km.. żona do mnie dzwoni, nic nie myśląc dalej dzwonie do mechanika i zabrali auto.
Rozebrali klapę, nic nie widać. Klekot słychać z silnika. Co to może być? Boję się diagnozy..
Centralnie "kle kle kle kle...."
[ Dodano: 2015-05-12, 14:24 ]
Dodam jeszcze, że zawory chyba OK, bo gdyby to o regulacje chodziło to klekotałby cały czas?
Nawigacja
[#] Następna strona