Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 304023 razy)

sense

• Gość
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Wrzesień 2012, 10:30:51 »
Cytat: "matisaint"
Ja poczekam jeszcze do poniedziałku. Wczoraj zostało mi obiecane w gorzowskim serwisie, że Panowie podzwonią, popytają i w poniedziałek do mnie zadzwonią, żeby się z samochodem umówić na szukanie stukania. Dam im szanse... może uda się :) Jak mi zrobią to dam cynk to wszyscy przyjadą do Gorzowa naprawiać swoje zawieszenia :) Jestem dobrej myśli i nadziei... dzisiaj zauważyłem, że to pukanie nie pojawia się za każdym razem... raz jest a raz go nie ma nawet na tych samych przeszkodach... jest to taki głuchy, pusty dźwięk... nie metaliczny... no zgłosiłem to wczoraj raz jeszcze i czekam do poniedziałku... jaką dostanę odpowiedź, będę informować na bieżąco :)

Na PW nie odpowiadasz, to może tu napiszesz czy serwis doszedł do jakiś wniosków?

[ Dodano: 2012-09-15, 21:54 ]
W takim tempie i z takim przepływem informacji nigdy do niczego nie dojdziemy.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Październik 2012, 10:16:14 »
Coraz chłodniej za oknem...
Koncerty plastików podszybia, tudzież przednich drzwi pasażera na nierównościach naszych dróg czas zacząć  :-P
Smar silikonowy, podkładki, częściowy demontaż... nawet zmiana ciśnienia w kołach. Co jeszcze można zrobić w tej materii, żeby problem nie wracał jak bumerang...?
To w kwestii tytułowych wad z mojej strony.

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #107 dnia: 09 Październik 2012, 13:55:07 »
Ja jeszcze nie posmakowałem zimy w Hultaju. Zobaczymy jak sobie z nią poradzi, a może jak ja sobie poradzę z Hultajem w zimę :mrgreen: .

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #108 dnia: 09 Październik 2012, 19:52:55 »
a mi sie filtr przeciwpyłkowy  zapchał przy 15675km a przegląd dopiero za 3 miesiące

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Październik 2012, 21:18:29 »
lukasz.zst, częstotliwość wymiany filtra przeciwpyłkowego nie zależy od czasu użytkowania auta lecz przebiegu oraz warunków, w których eksploatowane jest auto. Marka Hyundai nie ma tu nic do tego. Równie dobrze filtr po przebiegu auta w wys. 15675 km. może zapchać się w Maybachu. Ile Cię ten filtr kosztuje? Ja swoim Hyumobilem przez ostatni rok zrobiłem 8 tys. km. a filtr przeciwpyłkowy wymieniłem 2 razy, ot tak żeby mieć zawsze czysty i jakoś mój budżet na tym nie ucierpiał. Bez urazy ale czytając Twoje posty od początku istnienia "nowego" forum zauważam jedynie krytykę marki a pozytywnych wrażeń żadnych. Może czas zmienić auto?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #110 dnia: 09 Październik 2012, 21:26:10 »
NIc złego na temat auta nie powiem , miałem poprzednie auto i nie miałem takich problemów jak teraz, kierownica łuszcząca sie - serwis robi problem, zawieszenie - serwisy robią zemnie debila , filtr przeciwpyłkowy powinien wytrzymać do tych 30 tys.km bez względu

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #111 dnia: 09 Październik 2012, 21:34:59 »
Cytat: "lukasz.zst"
NIc złego na temat auta nie powiem , miałem poprzednie auto i nie miałem takich problemów jak teraz, kierownica łuszcząca sie - serwis robi problem, zawieszenie - serwisy robią zemnie debila , filtr przeciwpyłkowy powinien wytrzymać do tych 30 tys.km bez względu

Co do zawieszenia w ix20 to jest problem a wynika choćby z tego, że nie jeden klubowicz o tym pisał ale z filtrem to już delikatnie mówiąc przesada. Nie powinno się go "na siłę" trzymać 30 tys. km. Nie wmówisz mi, że w innych autach tyle wytrzyma i będzie ok.
częstotliwość wymiany filtra przeciwpyłkowego nie zależy od czasu użytkowania auta lecz przebiegu oraz warunków, w których eksploatowane jest auto. Marka Hyundai nie ma tu nic do tego. Równie dobrze filtr po przebiegu auta w wys. 15675 km. może zapchać się w Maybachu. Ile Cię ten filtr kosztuje?

jack55

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Październik 2012, 11:52:57 »
Cytat: "Zbyszek"
lukasz.zst, częstotliwość wymiany filtra przeciwpyłkowego nie zależy od czasu użytkowania auta lecz przebiegu oraz warunków, w których eksploatowane jest auto. Marka Hyundai nie ma tu nic do tego. Równie dobrze filtr po przebiegu auta w wys. 15675 km. może zapchać się w Maybachu. Ile Cię ten filtr kosztuje? Ja swoim Hyumobilem przez ostatni rok zrobiłem 8 tys. km. a filtr przeciwpyłkowy wymieniłem 2 razy, ot tak żeby mieć zawsze czysty i jakoś mój budżet na tym nie ucierpiał. Bez urazy ale czytając Twoje posty od początku istnienia "nowego" forum zauważam jedynie krytykę  :-/ marki a pozytywnych wrażeń żadnych. Może czas zmienić auto?

Całkowicie się z Tobą zgadzam Kolego ;-)
Ja w swoim ix20 filtr przeciwpyłkowy wymieniłem już po 6tys. km przy okazji odgrzybiania klimy bo zalatywało już mocno stęchlizną.Niestety tydzień temu byłem ponownie na odgrzybianiu :-/ Tym razem wybrałem ozonowanie w autoryzowanym serwisie Hyundaia.Mam nadzieję, że będzie skuteczniejsze :-) Filtra już nie wymieniałem bo był jeszcze ok.
Przy okazji ciekawostka.Serwis Hyundaia woła sobie za oryginalny filtr 130zł a tymczasem ten sam filtr w serwisie Kii do Vengi i Ix20 kosztuje 85zł.
A co do lukasza.zst i jego problemów z ix20 :?:
No cóż po przeczytaniu jednego z wielu błyskotliwych postów tego człowieka, trudno traktować to wszystko na poważnie :-/
Cyt...Na autostradzie stałem w korku jako ostatni i uderzył mi starszy gościu 90km w tył auta , on dwie lampy,zderzak,chłodnica . U mnie tylko porysowany zderzak ,nic nie wygiętego....koniec cyt.  :-D
We wcześniejszych postach występowały jeszcze fruwające płyty po autostradzie i slalom kolegi lukasz.st pomiędzy nimi oraz próba kradzieży jego ix20 z parkingu przed marketem przy pomocy naklejonej gazety na tylnej szybie :mrgreen:
Po prostu James Bond przy tym wszystkim wysiada :-D
I to by było na tyle  ;-)

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Październik 2012, 12:45:27 »
Cytat: "jack55"

A co do lukasza.zst i jego problemów z ix20...

Cyt...Na autostradzie stałem w korku jako ostatni i uderzył mi starszy gościu 90km w tył auta , on dwie lampy,zderzak,chłodnica . U mnie tylko porysowany zderzak ,nic nie wygiętego....koniec cyt.

Mnie ten fragment również wprost wzruszył do łez, łez ze śmiechu... Gdyby ten "starszy gościu" miał te 90km (w domyśle na godzinę) to pewnie kolega lukasz.zst by już nam na forum nie odpisywał...
Ale myślę, że lukasz.zst nie powiedział jeszcze ostatniego słowa, gdyż życie nie szczędzi mu przygód i konfrontacji.  :-D

Co do filtrów to pełna zgoda. Nawet lepiej je wymieniać samemu - szybciej i taniej zarazem.

kml

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Październik 2012, 17:30:29 »
filtr przeciwpyłkowy powinien wytrzymać do tych 30 tys.km bez względu

Wytrzyma nawet 35k km. Wystarczy,że będziesz go wozić w schowku na rękawiczki. A zapomniałem zapytać: poklikashsss?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Październik 2012, 21:35:48 »
Cytat: "jack55"
Przy okazji ciekawostka.Serwis Hyundaia woła sobie za oryginalny filtr 130zł a tymczasem ten sam filtr w serwisie Kii do Vengi i Ix20 kosztuje 85zł.

Cytat: "ph71"
Co do filtrów to pełna zgoda. Nawet lepiej je wymieniać samemu - szybciej i taniej zarazem.

Szukając w sklepach np. Inter Cars można taki filtr (Filtron) nabyć za kwotę niższą niż 40 zł. nie posiadając żadnych zniżek :-P

kml

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Październik 2012, 21:40:23 »
Zbyszek, można, ale o czym wtedy pisać na forum :>?

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Październik 2012, 21:51:33 »
Łukasz nie powiedział ostatniego zdania jeszcze .
Gdzie ten filtr jest zamontowany ,lekka przesad że po 6 tys.km wymieniać filtr

kml

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Październik 2012, 21:58:27 »
Łukasz nie powiedział ostatniego zdania jeszcze

Padłem :)

Hmm, padło coś ale nie wiesz gdzie to jest? Komputer wybłyskał Ci błąd FPP na obrotomierzu?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Październik 2012, 22:01:58 »

Zależy w jakich warunkach eksploatowane jest auto. Może zdarzyć się różnie. Generalnie obowiązuje zasada, że jeśli chcesz mieć sprawny układ klimatyzacji to o czystość filtra trzeba dbać tym bardziej, że wspomniałem już o niskich kosztach.