Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 304164 razy)

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Sierpień 2012, 22:34:01 »
:-)  :-)  :-)
Tak wadliwe zawieszenie , może w twoim aucie niema , na jakiej podstawie twierdzisz że sa winne amortyzatory na podstawie słuchu czy ekspertyz  .
Mam i koledzy z forum teraz założone amorki Monroe i dalej do bija , były przekładane i nic

jack55

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Sierpień 2012, 20:05:47 »
Cytat: "lukasz.zst"

Mam i koledzy z forum teraz założone amorki Monroe i dalej do bija , były przekładane i nic

A pomyślałeś o innych sprężynach bo coś mi się zdaje, że Hyundai od pewnego momentu zastosował bardziej twarde o innej charakterystyce tłumienia :-) Zresztą sam pisałeś na forum, że jezdziłeś testowką z rocznika 2012 i było wszystko w porządku.
Czasem niestety trzeba samemu ruszyć mózgownicą i znalezć przyczynę
Na fachowców z serwisu bym nie liczył :-/
Ja miałem problem od nowości z odstającą przednią maską.Wizyta w kilku serwisach Hyundaia nic nie dała.W końcu sam przyjrzałem się problemowi i okazało się, że ten kawałek pręta który jest przyspawany do maski  nie wchodzi centralnie w dolny mechanizm zamykający.Dwa uderzenia młotka i maska po zamknięciu wskoczyła wreszcie na swoje miejsce i w końcu nic nie odstaje.
Po prostu żyjemy w Polsce i taka jest polska rzeczywistość :oops:
Lukasz.zst  kombinuj chłopie bo  sądzić się będziesz latami.Szkoda życia ;-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Sierpień 2012, 20:40:09 »
mi tez odstaje wrzuc fotki, w co uderzyles mlotkim

matisaint

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Sierpień 2012, 14:45:28 »
Witam. W zeszłym tygodniu stałem się posiadaczem IX 20. Rocznik 2012. I od początku pojawiły się w szczególności od strony prawej stuki przy nierównościach drogi. Stuki pojawiają się na np. nierównym asfalcie... jak jest ewidentna dziura to trudno się w to wsłuchać. Cały problem polega na tym, że pojechałem w poniedziałek do serwisu i sprawdzono zawieszenie i także usłyszałem, że tak musi być i w ogóle to jest taka praca zawieszenia. W/g serwisu w Gorzowie pierwszy raz się spotkali z jakimiś problemami w zawieszeniu w IX20. Tak samo twierdzili dzisiaj jak dzwoniłem do Szczecina, że nie mieli jeszcze żadnych zgłoszonych problemów z zawieszeniem IX20. Sam już nie wiem co mam im podpowiedzieć. Czy mam zażądać klejenia odbojników ? Sam już nie wiem jak z nimi rozmawiać bo co jadą ze mną samochodem na test to oni nic nie słyszą a mnie dźwięk irytuje bo wiem, że go nie powinno być... tym bardziej w nowym samochodzie...

dekra

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Sierpień 2012, 16:56:12 »
Witam matisaint! We wszystkich serwisach mówią to samo - jak z nimi jeździsz to oni nic nie słyszą, a tylko Ty słyszysz stukanie na nierównościach asfaltu. Mają to chyba nagrane na płycie i rozesłane do wszystkich dealerów. Oczywiście słyszą to pierwszy raz, oczywiście nikt nigdy nie zgłaszał takiego problemu, oczywiście jest to "normalna"praca zawieszenia itp. pierdoły, a problem jest na forum znany wielu użytkownikom czego i ja jestem dowodem. Jeden z nich (lukasz.zst) walczy już z Hyundai-em od wiosny tegoż roku i jak widać wyników raczej nie ma - jak stukało, tak stuka. Wkurzające jest to, że jest również druga grupa użytkowników, która nie ma żadnych zastrzeżeń do pracy zawieszenia, co prowadzi do wniosku, że w samochodach tych zamontowane są dwa rodzaje (a może więcej) amortyzatorów przednich pochodzące od różnych producentów. Znikąd jednak nie można dowiedzieć się jakie to są te "dobre"amortyzatory, co umożliwiłoby wszczęcie starań o ich wymianę i pozbycie się tego drażniącego "klekotu" przy jeździe po nierównym asfalcie. Ciekaw jestem co będą mówić w serwisie gdy minie roczny okres gwarancji na amortyzatory? Poza tym samochodzik jest O.K.

matisaint

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Sierpień 2012, 17:12:17 »
No właśnie najbardziej zastanawiające jest to, że sprawdzili zawieszenie, nagadali się że to koreańczyk, takie ma zawieszenie itp... po czym facet z serwisu jak już oddawał mi kluczyki powiedział, że jeśli się to pogorszy i będzie głośniej stukać to wtedy rozbiorą zawieszenie... dopiero tydzień mam to autko a już mnie denerwują... co będzie później ?

Dzwoniłem dzisiaj do 4 serwisów w różnych częściach Polski :) Nikt nic nie wie... nikt nigdy nie skarżył się na zawieszenie w IX20... mam prośbę do osób, które zgłaszały gdzieś w serwisach tę usterkę, aby podały gdzie dokładnie a ja tam jutro podzwonię i zapytam czy były jakieś problemy z IX20.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Sierpień 2012, 20:26:57 »
Mam odpowiedz z 15 serwisów i o wszystkim wiedzą , nawet importer

[ Dodano: 2012-08-29, 20:52 ]
Słuchajcie dam wam numer tel do redaktora z TVN turbo , rozmawiajcie z nim o tej sprawie , zapraszam na priv

sense

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Sierpień 2012, 21:09:07 »
matisaint - mam dokładnie takie same objawy w swoim aucie jak opisujesz.
Będę to zgłaszał na początku września do AZ Auto w Warszawie.
Powiem tak - nie odpuszczę i nie wykluczam zakończenia w sądzie.
Przed zakupem prosiłem sprzedawcę o sprawdzenie pod tym kątem zawieszenia, bo czytałem że takie problemy bywają. Mam odpowiedź (mail) od sprzedawcy, że zawieszenie pracuje prawidłowo i nic nie stuka.
Po odebraniu samochodu okazało się, że jest to kłamstwo. Stuka od początku.
Także bezczelnym naciągaczom nie odpuszczę.

dekra

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 31 Sierpień 2012, 15:59:20 »
Cytat: "sense"

Powiem tak - nie odpuszczę i nie wykluczam zakończenia w sądzie.

A może zgłoszą się wszyscy, których denerwuje to stukanie zawieszenia i złożymy tzw. pozew zbiorowyy? Zmniejszy to koszty - np: opinii biegłego, bez której obawiam się, że się nie obejdzie, koszty procesu, koszty prawnika prowadzącego sprawę itp.
Proponował już to kol. lukasz.zst dnia 08.04.2012, lecz jakoś nie spotkało się to z odzewem.
  Jednak aby stworzyć grupę to zgodnie z prawem musi być min. 10 osób. Dobrze byłoby, gdyby wśród nas znalazł się prawnik. Niech się zgłoszą na forum wszyscy, którzy mają ten sam problem i widzą taki sposób walki z dealerami Hyundai-a. Zobaczmy ilu nas jest!
Patrz: http://www.pozew-zbiorowy.com.pl/ustawa-pozew-zbiorowy-tekst.html

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Sierpień 2012, 16:09:32 »
Ja jestem za , ja mam opinie rzeczoznawcy ( że stuka zawieszenie )

matisaint

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 31 Sierpień 2012, 19:28:25 »
Ja poczekam jeszcze do poniedziałku. Wczoraj zostało mi obiecane w gorzowskim serwisie, że Panowie podzwonią, popytają i w poniedziałek do mnie zadzwonią, żeby się z samochodem umówić na szukanie stukania. Dam im szanse... może uda się :) Jak mi zrobią to dam cynk to wszyscy przyjadą do Gorzowa naprawiać swoje zawieszenia :) Jestem dobrej myśli i nadziei... dzisiaj zauważyłem, że to pukanie nie pojawia się za każdym razem... raz jest a raz go nie ma nawet na tych samych przeszkodach... jest to taki głuchy, pusty dźwięk... nie metaliczny... no zgłosiłem to wczoraj raz jeszcze i czekam do poniedziałku... jaką dostanę odpowiedź, będę informować na bieżąco :)

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Wrzesień 2012, 19:07:16 »
Miłej lektury (w szczególności dla będących przed podjęciem decyzji )  ;-) http://superauto24.se.pl/hyundai-ix20-opinie,107522/

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Wrzesień 2012, 19:10:39 »
Witam
Siostra kupiła nowego Hyundaia i30CW z 1.6 i po przejechaniu 5 tys.km ma kłopoty z tylim zawieszeniem , tzn skrzypi na każdych wybojach . Serwis twierdzi że nie wie co to jest. Czy ktoś miał ten sam problem w tym modelu

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Wrzesień 2012, 10:01:09 »
Cytat: "lukasz.zst"
Witam
Siostra kupiła nowego Hyundaia i30CW z 1.6 i po przejechaniu 5 tys.km ma kłopoty z tylim zawieszeniem , tzn skrzypi na każdych wybojach . Serwis twierdzi że nie wie co to jest. Czy ktoś miał ten sam problem w tym modelu

Podobny problem miałem w Hondzie Civic, w serwisie przesmarowali gumowe elementy od sprężyn i pomogło.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Wrzesień 2012, 10:08:11 »
Dzięki