Autor Wątek: [ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów  (Przeczytany 27642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzpop

• Gość
[ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Styczeń 2014, 11:04:23 »
A tak humorystycznie rada jaką udzielił mi znajomy mechanik jak w maluchu zaczęły stukać zwrotnice - "Panie Krzyśku radio głośniej"

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Styczeń 2014, 13:23:40 »
Cytat: "krzpop"
A tak humorystycznie rada jaką udzielił mi znajomy mechanik jak w maluchu zaczęły stukać zwrotnice - "Panie Krzyśku radio głośniej"

Dzieki  :-)
A propos pytałem znajomego który dwa lata temu kupiła citroena c-crossera w automacie i mówił ze nic takiego nie obserwował, nawet tuż po odebraniu auta z salonu. Podobny odgłos sporadycznie słyszał przy używaniu hamulca ręcznego

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Styczeń 2014, 14:30:56 »
"Trzeszczenie" hamulców podczas ruszania, szczególnie na nierozgrzanych lub bardzo rozgrzanych hamulcach, to typowe dla aut z automatyczną skrzynią biegów. Miałem dotychczas trzy automaty we wszystkich to występowało.

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Styczeń 2014, 22:37:58 »
Też tak mam - z początku mnie to irytowało ale teraz "staram się o tym nie myśleć" a poważnie to po rozgrzaniu hamulców nie ma tego odgłosu.
Mój odgłos jest bardziej metaliczny niż ten z Santa Fe ;)
jakby trochę mniej jest słyszalne po wymianie klocków - ale cały czas tam mam - przy przebiegu 38 tys - wersja 2.0 benzyna z automatem - samochód z 2010 roku.

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Styczeń 2014, 19:53:36 »
ix35 to mój piąty samochód w automacie.  Poprzednie to głównie BMW z roczników 1992-2007. Efekt tarcia klocków hamulcowych o tarcze niezależnie od stopnia zużycia przy ruszaniu i zatrzymywaniu występował w każdym z tych aut,  wiec nie liczył bym na to że objawy ustąpią. Być może są dostępne klocki hamulcowe wykonane w sposób niwelujący ten efekt (np.  z innych materiałów) ,  jednak podobnie jak większości mi również nigdy to nie przeszkadzało.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Styczeń 2014, 20:54:37 »
Zwróciłbym uwagę na jeszcze jeden szczegół. Tarcze hamulcowe. Przynajmniej moje. Wyglądają jak ze śmietnika. Ciągle zardzewiałe i jakieś takie jakby podrapane czy obite.  Dopiero któreś z kolei hamowanie po postoju odbywa się bezgłośnie.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Styczeń 2014, 09:54:43 »
Cytat: "klemens"
Zwróciłbym uwagę na jeszcze jeden szczegół. Tarcze hamulcowe. Przynajmniej moje. Wyglądają jak ze śmietnika. Ciągle zardzewiałe i jakieś takie jakby podrapane czy obite.  Dopiero któreś z kolei hamowanie po postoju odbywa się bezgłośnie.

Potwierdzam wszystkie powyższe opisy. Mam to samo Auto z 2010 r diesel w manualu. Proponuję skrzypieniem się nie przejmować- zawsze występuje przy klockach hamulcowych robionych z materiałów ekologicznych.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Luty 2014, 18:22:58 »
W tej chwili mam przejechane ok.2700km i zauważyłem ze to trzeszczenie jest zdecydowanie głośniejsze na rozgrzanych hamulcach. Natomiast rzadko jest słyszalne (i jest cichsze) na zimnych hamulcach np rano po nocnym postoju w garażu czy nawet po kilku godz parkowania na zewnątrz (nawet przy ujemnych temperaturach) przed pracą.

phoenix_pl

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpień 2014, 19:05:26 »
Witam,
dźwięk z filmiku z początku wątku trwający ułamek sekundy jest jak najbardziej w porządku, odpuszczające hamulce - u mnie natomiast po dłuższym postoju (np 2 dni) występuje trochę inne zjawisko - słychać wyraźne tarcie (chyba jakiś nalot na tarczy hamulcowej) przyśpieszam i wyraźnie słyszę jak trze coraz szybciej. Muszę kilka razy dobrze przyhamować i problem znika. Nie wiem czy mogę takie coś reklamować (pewnie powiedzą iż normalne zużycie). Natomiast wkurzające jest, że w 3 letnim samochodzie ruszam i rzęzi jak 20 letni zabytek...

MAVerick

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Styczeń 2015, 00:08:51 »
A tak z ciekawosci - ile Wam palą te automaty i w jakich silnikach?

phoenix_pl

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Styczeń 2015, 08:44:52 »
Silnik 2.0 MPI, napęd 4x4, automat, średnie spalanie z 60k (realne, liczone za każdym razem po zatankowaniu) 9.9l / 100km

Acher

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Styczeń 2015, 09:53:23 »
Cytat: "MAVerick"
A tak z ciekawosci - ile Wam palą te automaty i w jakich silnikach?

2.0 CRDi (184 KM) w automacie, napęd 4x4:
- w trasie (nie autostrada/ekspresówka) - 7,5-8l
- w trasie (autostrada/ekspresówka) - 9-9,5l (więcej jeśli używam tempomatu)
- w mieście - 11 -13l

Trybu jazdy ekonomicznej nie używam - większe spalania, ale mniejsze obciążenie dla dwumasy.

MAVerick

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Styczeń 2015, 11:31:17 »
Wlasnie mam dylemat bo mam ochote na ix35 ale z jednej strony mozna kupic takie wersje jak Wy macie czyli 4x4, automat powiedzmy z 2010-2011 roku za jakies 50-60 tys a z drugiej strony mozna kupic nowke demo z przebiegiem 800 km z 2014 roku ix comfort 1.6 gdi za 69 999. NIby nowe to nowe ale w sumie uzywane hyundai maja 5 letnia gwarancje wiec pewnie byly serwisowane na biezaco i sa w miare pewne- ciekawe czy te z DE tez . JAk myslicie?

phoenix_pl

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Styczeń 2015, 14:53:05 »
Cytat: "MAVerick"
Wlasnie mam dylemat bo mam ochote na ix35 ale z jednej strony mozna kupic takie wersje jak Wy macie czyli 4x4, automat powiedzmy z 2010-2011 roku za jakies 50-60 tys a z drugiej strony mozna kupic nowke demo z przebiegiem 800 km z 2014 roku ix comfort 1.6 gdi za 69 999. NIby nowe to nowe ale w sumie uzywane hyundai maja 5 letnia gwarancje wiec pewnie byly serwisowane na biezaco i sa w miare pewne- ciekawe czy te z DE tez . JAk myslicie?

Ja uważam, że 4x4 jest nie do przecenienia. Kiedyś ktoś napisał, że po co jest Ci 4x4 skoro wykorzystasz go głównie na mokrym, śliskim, śniegu itd, a takich sytuacji jest niewiele. No to ja odpowiem, że choćby miał mnie uratować tylko 1 raz przed wypadkiem to już jest dużo.
Ruszanie spod garażu w śniegu prawie do kolan (zima 2012 bodajże) gdzie 2 sąsiadów utknęło i machało łopatami, a ja przejechałem bez większego problemu - bezcenne :)
Z drugiej strony jeździ przecież mnóstwo samochodów z napędem tylko na jedną oś i dają też rady.
Zdrowego rozsądku nic nie zastąpi, a 4x4 po prostu podnosi komfort jazdy i bezpieczeństwo.
Co do automatu, to każdy mój następny samochód będzie go posiadał.

cruel

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Styczeń 2015, 17:02:54 »
4x4 ale stały, jak najbardziej. Tu mamy do czynienia ze stałym tylko do pewnej niskiej prędkości.
A później załącza się w razie potrzeby, tak? I takie coś jest najgorszym rozwiązaniem jak wpadniemy w poślizg. Już wyprowadzisz prawie auto, a tu nagle się napęd dołączy i lipa i nędza.
Sam mam zamiar następne auto mieć ze stałym napędem, ale co z tego wyjdzie to się okaże. A skończy się pewnie na rodzinnym kombi z napędem na przód i mocy minimum 180KM.
A akurat ix35 jest na tyle wysoko zawieszonym autem, że wyjazd z garażu nawet bez 4x4 nie stanowi żadnego problemu.