Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
lukasz.zst:
Trasa Katowice - Austria przełęcz bregenz dwie osoby w aucie wraz z kierowcą plus pies 7KG i bagaż.
W tamtą stronę jazda w zakresie 120-140
Spalanie 8,2L
Z powrotem 130-170
Spalanie 9L
Auto ma kłopoty na długich podjazdach
W W mieście w ceterum Katowic mieszkam na obrzeżach na Kostuchnie
w zimę spalanie 10 -11 L
Teraz jak jest powyżej 10C spala 9,6L
Jazda zawsze z klimą i spalanie według pistoletu a nie komputera ponieważ komputer zaniża spalanie o 1,5L
filester:
ProCeed 1.6 - zdaje się, że silnik identyczny
Spalanie w mieście przy jeździe agresywnej 8,5-9L, spokojnie miasto ok 7,5L, trasa sylwestrowa 6,2L - to też wcale nie jakoś oszczędnie, momentami 150km/h
sew300:
Zrobiłem przez weekend 550 km ix20 mojego ojca. Spalanie wyszło na poziomie 6,3. Większość przy prędkości 100-110 na drogach krajowych całość na złączonej klimie. Jakieś 20% tego przebiegu było pokonane po mieście. Pozdro :)
KoTeK:
A ja się martwię. Jeżdżę naprawdę spokojnie - jak anemik, a mój Hultaj żre paliwo jak małpa mandarynki. 10l - to naprawdę przesada. Zobaczę, za tydzień jadę na wakacje - zobaczę ile spali w trasie. Nie spodziewam się jakiś rewelacyjnych osiągów, ale niech będą chociaż takie, aby poprawić mi humor.
Auto super - nie czepiam się dupereli - zasada prosta - pięciu ludzi - pięć zdań - pięć gustów. Jednak zużycie paliwa do tego z katalogu - jest po prostu nieosiągalne.
Jeśli po jakimś czasie się ono nie zmieni - to będę uważał, że firma Hyundai - po prostu mnie oszukała.
Naprawdę zastanawiam się nad wstawieniem gazu. Rozmawiałem z gościem z Warszawy z serwisu Hultaja -
Panie mówię..... w instrukcji napisano, że firma Hyundai na stronie internetowej wskazuje auta, które można zagazować. Czytam Waszą stronę od lewa do prawa - i nic takowego nie znajduję !!! A gostek na to - bo Pan nic tam nie znajdziesz - gdyż nie popieramy gazowania - testy nie były dla Hyundaja pomyślne więc takich aut nie ma.
I tzw...... kiszka :evil:
lukasz.zst:
10 litrów to norma.
Mój pali 11 litrów mam przejechane 11 tys.km i jeżdżę dziennie 50km z do domu do pracy jadę dwu pasmową drogą z prędkością 120km odległość 10km , po pracy jadę odebrać dziewczynę z pracy ,to jeżdżę po Katowicach i Chorzowie w korkach i z powrotem droga szybkiego ruchu. W lato wynosi 11 litrów w zimie jak było na dworze -20C spalił mi raz 15 litrów.
Co do LPG *( jestem przeciwnikiem tego) Hyundai kłamie ponieważ montują do silników 1.6 LPG w Włoszech, Austrii, Czechach , Niemczech bez utraty gwarancji na auto .
Z drugiej strony 1.6 silnik jet to konstrukcja przestarzała i musi tyle palić ale Hyundai i KIA zaniżają dane.
Jak szukałem automatu to brałem pod uwagę Chevroleta Aveo 1.6 z 6 biegową automatyczną skrzynią biegów to sie śmiałem bo w katalogu było napisane spalanie w mieście 10,9l poza miastem 8 litrów średnie 9 litra .
Znajomy w pracy kupił Opel Astra Combi 1.6 ECOTEC Easytronic nową to katalogowo średnio ma palic mu 6,3litra pali 9 .
Jak dziś pamiętam jak sąsiedzi sie kłócili ( formie spokojnej) bo sobie ubzdurała żę chce kupic nowe auto ale citroena c3 picsaso . Zawsze mieli nowe vw pasaty combi 1.8T co 2 lata wymieniali . Kupiła Citroena Picaso 1.6HDI na ful wypasie z navi fabrycznym itd za 56 tys.zł plus dodatki i jestem zaskoczony spalaniem tego auta . Teraz byli nad polskim może dwie osoby z przodu ,dwie z tyłu i pies bagażą , trumna na dachu i trzy rowery z tyłu to splanie wyszło im 5,1Litra jak zatankowali w Katowicach to dojechali nad może ,objechali parę miejscowości i tankowali dopiero jak wracali do domu zrobili 1130km na jednym baku
Nawigacja
[#] Następna strona