Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (7/74) > >>

kri$:
Przy dynamicznej jeździe zdarzają się momenty gdy czuć brak jakiejś turbiny, ale ogólnie jestem baaardzo zadowolony z silnika - i tak 90% w czasu jeżdżę w mieście :)[/quote]
Na pewno nie przełączyły się na czas fazy rozrządu. Stąd czasem uczucie że brak chwilowy mocy.

cepcio:
Witam, u mnie spalanie wyglda naspująco. Przebieg 8250 km

90-100 km/h - 6,2 L
100-120 km.h - 6,8 L
120-140 km/h - 8,1 do 9,4 L
140-160 km/h - 10,1 do 11,5 L
powyżej 160 km/h - 12,2 - 16,5 L
przy 194 km/h pokazywało ok. 18,2 L

Maksymalna prędkość jaką uzyskałem ix20 po autrostradzie to według licznika 194 km/h i ok. 5600 obrotów. Jednak widać że silnik miał chęć dalej, ale ma na 100% blokadę. Jeżeli chodzi o szumy i inne akustyczne dźwięki, od 130 Km/h wzwyż są takie same. Jest cicho i komfortowo.

ph71:
Również jestem po długim majowym wyjeździe, na którym zrobiłem 1200km, także po autostradach.
Potwierdzam wcześniejsze opinie co do zużycia paliwa oraz fakt, że silnik układa się co najmniej po 5000 km. Z każdym tysiącem pracuje lepiej, szczególnie w górnych zakresach, które bardzo lubi. Od 4000 obr/min to już inne auto. Oczywiście w sporadycznych przypadkach, gdy trzeba depnąć i zobaczyć miny mijanych - jak w reklamie - bezcenne :)
Do 110-120 km/h auto jest ekonomiczne, wg komputera spala 6-7 l/100km. Ale wystarczyło jechać płynnie 90-100 km/h normalnymi drogami z włączoną klimą, aby spalanie średnie ze zbiornika zaczęło spadać nawet poniżej 6 l/100km. To rekompensuje niedostatek pojemności zbiornika paliwa. Jazda powyżej >130 km/h to już zauważalne "wiry w baku" przy często niewielkim zysku czasowym, szczególnie jak ma się całą rodzinę z bagażami na pokładzie.
Dwa ostatnie zbiorniki zalałem nowym paliwem z Shella (FuelSave 95) i chyba przy nim pozostanę, gdyż na tle innych "markowych" paliw jest w dobrej cenie, a odczucia mam pozytywne. Ciekaw jestem czy ktoś ma już też doświadczenia z tym paliwem?

darekk:
Witam . Samochód mam dwa miesiące i przejechane 5000. Na co dzień jeździ nim żona (ja mam służbowy ) ale ostatnie 1,5 tyś. miałem przyjemność podelektować się jazdą osobiście. Taka wycieczka w długi weekend do niemców i nad nasze morze. Do tej pory komputer wskazywał 6,9 średnia .Żona przejeździła 70% trasa i 30% miasto. Przy wypadzie weekendowym sprawdziłem spalanie przeliczając trasę z dwóch tankowań. I szczerze mówiąc jestem zaskoczony na plus. Jadąc niemiecką autostradą w cztery osoby , non stop z klimą ,przy prędkościach 130 - 180 km/godz. a potem w Polsce przez Gorzów do Międzyzdrojów (większość trasy 150 km/godz.) spalanie wyszło 7,78 (komputer 7,6). Potem wracając do Wrocławia przejechałem 120 km z tzw."nogą z puchu" bez jakiegokolwiek przekraczania prędkości w dwie osoby + klima i tu komputer wskazał 5,8 !!! (pewnie faktycznie 5,9 lub 6,0) Dla mnie spalanie bardzo dobre a do tego jeździ sie tym wyjątkowo komfortowo. Po długiej trasie nie czuć żadnego zmęczenia. Jest cichutko a z wyprzedzaniem nie ma żadnego problemu. Teraz mogę z całym przekonaniem powiedzieć że to był dobry wybór.
Pozdrawiam

Algirdas:
o, widać że dużo było majówek- to dobrze.
nno i ja tez wybrałem sie w podróż do Krakowa no trochę dalej  .. naszą piękną A4 ( jeszcze za darmo), przy predkości ok 140 km/h spalanie wyszło 6,6 l/100 trasa długości 290 km.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej