Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (6/74) > >>

jack55:
Spalanie rewelacyjne :-o
U mnie komputer pokazuje średnie spalanie w granicach 8l.
Widzę, że przebieg u Kolegi już dość konkretny.Może napiszesz, coś więcej jak sprawuje się Twój Hultaj oczywiście w odpowiednim wątku ;-)

ph71:

--- Cytat: "Algirdas" ---Witam, swoim ix20 przejechałem już ponad 19000 km, średnie spalanie jakie pokazuje komp to 4,7 l/100km, jeżdże przeważnie do pracy między Siechnicami a Wrocławiem, staram sie omijać korki ale rano jest to niemożliwe. ze spalania jestem zadowolony.
--- Koniec cytatu ---

Niezłe jak na masę pojazdu. Magia liczby jest tutaj bezdyskusyjna.
Ale pamiętajmy, że to nieduży diesel, a 1.6 w benzynie spali tylko ok. 1,5 litra więcej w porównywalnych warunkach i przy jednak lepszej dynamice.
Dopiero tylko zakorkowane miasto pokaże istotny rozdźwięk pomiędzy spalaniem tych silników.

jack55:
Ja też pomimo wyższego spalania, jestem zwolennikiem silników benzynowych.
1.6  tak pięknie wkręca się na obroty..... 8-)

irekmiecz:
Kolega Algirdas wierzę że nie tylko z spalania jest zadowolony , czego szczeże życzę.

--- Cytat: "jack55" ---Może napiszesz, coś więcej jak sprawuje się Twój Hultaj oczywiście w odpowiednim wątku ;-)
--- Koniec cytatu ---
W naszym „hultaju” po roku użytkowania z aktualnym przebiegiem 9,4tyś.km. zauważyłem spadek apetytu na paliwo i bardziej  poprawne wskazanie komputera co do spalania z ostatniego tankowania.
 Poruszając się po Gdańsku i Gdynia na dystansie 174km. od tankowania komputer pokazywał 7,1 Następnie  w trasie do Kościerzyny  w obie strony 118km. wskazanie komputera spadło do 5,9 a po przeliczeniu z tankowania dało wynik 5,98  .
 Wczoraj zaliczyliśmy trasę 455km.(droga nr 7 do Mławy i powrót) komputer pokazał  5,5  , zatankowałem 25,64 l. paliwa co po przeliczeniu daje realny wynik 5,64 l./100km.  Spokojna jazda, nie często dało się przekroczyć szybkość 100km/h
 Średnie od początku wskazywane przez komputer dziś to 6,3 a wyliczone przeze mnie to 6,99 l./100km. Jak nie zapomnę to przy następnym tankowaniu wyzeruję ten parametr.
 Podczas tankowania po pierwszym odbiciu wolnym strumieniem dolewam jeszcze około 6-7 litrów.

cosmo:

--- Cytat: "jack55" ---Ja też pomimo wyższego spalania, jestem zwolennikiem silników benzynowych.
1.6  tak pięknie wkręca się na obroty..... 8-)
--- Koniec cytatu ---

oj to prawda...
właśnie wróciłem z majówki - ponad 1000km z czego 600km na niemieckich autostradach bez ograniczenia prędkości:)

Ostrzegam - o ile w poprzednim aucie (Citroen) prędkość rzeczywista była o około 10km/h wolniejsza niż prędkość wskazana na liczniku, to w ix20 ta różnica wynosi około 2-5 km/h.

Cholernie miłe uczucie, gdy gnasz sobie w Hyundaiu a wszelkie wytwory niemieckiej motoryzacji ustępują ci z drogi :)

Spalanie łączne - 8,5l:
- przy prędkości 160-200km/h (przynajmniej tek wskazywał prędkościomierz, a bałem się przy górnych zakresach prędkości zerkać na GPS ulokowany przy wtyczce do USB) - 13-16l/100km
- przy prędkości  120-150km/h - 8-10l100km

Spalanie i prędkości wg wskazań komputera.
Nie zauważyłem różnicy w hałasie pomiędzy 130 a 200 km/h

Przy dynamicznej jeździe zdarzają się momenty gdy czuć brak jakiejś turbiny, ale ogólnie jestem baaardzo zadowolony z silnika - i tak 90% w czasu jeżdżę w mieście :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej