Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

(1/74) > >>

irekmiecz:
Spala nic więcej ponad to co mu wleję  ;-)

jack55:
Spalanie ok.Jak tam sprawuje się autko.Napisz coś więcej ;-)

irekmiecz:
http://img638.imageshack.us/img638/4654/tankowania.jpg
Gdzie średnia z tankowania jest najwyższa (8,29) podczas mojej nieobecności przez 5 tygodni uprzejmy sąsiad wyjeżdżał i wjeżdżał naszym "hultajem" z hali garażowej pod budynkiem (powodem był remont) pokonując w jedną stronę około 35 metrów . Tam gdzie średnia z tankowania jest poniżej 7l. to miesiące letnie, więc większość kilometrów to krótsze lub dłuższe trasy. Jadąc spokojnie w trzy dorosłe osoby, dwójką dzieci i bagażnikiem załadowanym w większości ciuchami (trzy kobiety na pokładzie) 340km. według komputera z tankowania średnia wyniosła 5,6l./100 ,a skoro wyczułem że komp zaniża o około 0,5 to otrzymam rzeczywisty wynik zbliżony do 6,2l./100 Z jednego tankowania nie spisałem kilometrów więc zsumowałem z następnym. 30 październik wyjazd do Norwegii w trzech z bagażami o łącznej masie szacuję na 420 do 450 kilogramów, opony zimowe UltraGrip 8 gdzie wynik z drugiego tankowania jest uzyskany z górskiej części Norwegii.   7.12.2011 tankowanie to w większości krótkie odcinki z kampów do pracy.  16.12.2011 to powrót    do Polski a w Szwecji nie wiedząc czemu nie mogłem zatankować do pełna (płacąc kartą tylko do wartości 499 SEK.) Po manewrach przed promem na i po nim dolałem już u nas.  25.12.2011 to 200 km.  w Gdyni . A  ostatnie tankowanie to prawie 500 km. trasa droga nr.7 do Mławy i powrót, reszta czyli około 80 km. kręcenie po Gdyni i okolicach.
 Rubryka  „z komputera” jest prawie pusta bo szkoda mi czasu na klikanie i spisywanie wszystkiego co jest możliwe. Biorę paragon, spisuję stan licznika i dalej w drogę, a dopiero w wolnej chwili podliczam i wpisuję.
  Z auta jesteśmy bardzo! zadowoleni chociaż nie jest doskonałe, ale o tym gdzie indziej kiedyś opiszę.
  Tu piszmy tylko o tym co związane jest z spalaniem .

ph71:
Po 500km komputer wskazuje średnie zużycie ok. 8 litrów/100km. Jazda po Poznaniu i okolicach, w zakresie obrotów od 1800 do 3500 obr/min. Pierwszy zbiornik dość szybko opustoszał... :-/
Mam pytanie do kolegów z większym przebiegiem.
Czy po dotarciu zużycie paliwa zauważalnie spada? Jeśli tak, to jak to wyglądało w waszych przypadkach i po jakim przebiegu?
Pytanie jest bardzo ogólne i zakładam, że ew. odpowiedzi będą uwzględniać porównywalne warunki jazdy przed i po.
I jeszcze jedna kwestia, czy po odbiciu podczas tankowania udało się komuś wlać więcej niż 2 litry?

irekmiecz:
Jeszcze nie zauważyłem spadku apetytu na paliwo lecz w innych wypowiedziach było że dopiero po kilkunastu tysiącach, np, tu na początku artykułu  http://www.auto-swiat.pl/1-test-hyundaia-ix20-sprawdzilismy-czy-warto-go-kupic
 Zwykle tankuję do drugiego odbicia lecz kiedyś  pomęczyłem się i weszło mi jeszcze ponad 3 l. a na forum "mojavenga" kilku osobom udawało się znacznie więcej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej