Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (9/74) > >>

endriu:
no tak dziwnie dużo ci pali ja  w trasie na 40 l zrobie 750km w miescie pali kolo 7 . Trasa nie jezdze autostradami tylko krajówkami i nie przekraczam 120 km  /h . ciekawy jestem jak ci sie spisze na trasie życze małego spalania .

KoTeK:

--- Cytat: "endriu" ---no tak dziwnie dużo ci pali ja  w trasie na 40 l zrobie 750km w miescie pali kolo 7 . Trasa nie jezdze autostradami tylko krajówkami i nie przekraczam 120 km  /h . ciekawy jestem jak ci sie spisze na trasie życze małego spalania .
--- Koniec cytatu ---

Tylko pozazdrościć spalania, ale nie mogę zdecydować się jaką pojemność ma Twoje auto - 1,4 - w stopce, czy 1,6 po lewej  :mrgreen:

==========
Panowie musimy to forum rozruszać bo wieje tu straszną nudą. Poprzednie moje forum - Chevroleta - żyło cały czas. Dyskusja toczyła się naprawdę na różne tematy - oczywiście samochodowe. U nas jakoś tak spokojnie - jak u emerytów.

endriu:
ix20 1.4 mam  , i weszło auto 1,6 i nie moge tego zmienic :cry:  wiec dopisałem 1,4

KoTeK:
Witam wszystkich....

Temat spalania naszych aut budzi dość duże emocje...... i chyba uzasadnione. Moje wrażenia po przejechaniu 3000 km:
--  Spalanie w trasie - jest akceptowalne - ~6,5 litra. Jazda spokojna 100-110 - bez szarpania. Do deklarowanej przez producenta nie mogę się zbliżyć. Być może jest to efekt załadowania samochodu - kufer pełny + trzy dorosłe osoby na pokładzie + używana klimatyzacja.
-- Spalanie w mieście, chociaż nie do końca dokładnie sprawdzone jest dla mnie za wysokie - 9-9,5 litra - stanowczo za dużo. Jeżdżę naprawdę spokojnie. Zobaczę niebawem - zatankowałem do pełna i zobaczymy co mi na to odpowie CPN.
Z tego co zauważyłem komputer zaniża pokazywane spalanie o około 0,5l - zresztą inni koledzy także to potwierdzają - uważam, że nie jest to wielki problem.

-- Wrażenia z jazdy - podzielam wcześniejszą opinię o piątym biegu - jest krótki. Nie omieszkałem oczywiście sprawdzić jak sobie samochodzik radzi gdy noga mi "zdrętwieje" :mrgreen:  Muszę przyznać, że jestem naprawdę mile zaskoczony. Na 6-tym biegu naprawdę można wyprzedzać, gdy jednak chciałem szybciutko odskoczyć to na 5-tkę i gaz. Pewnie można by się było do czegoś podoczepiać, ale ja zostawiam ten temat - dla mnie może być. Szósty bieg jest dla mnie miłym zaskoczeniem - naprawdę bardzo ładnie ciągnie.
Nie miałem naprawdę najmniejszych problemów, aby wskazówka przesunęła się na 160km/h. Dalej nie próbowałem - wydaje mi się, że nie powinno być problemu aby kiwnęła się w prawo jeszcze bardziej.

Poniżej mój raport spalania:
Tankowania mojego IX20

Fotka - nie umiem wstawić miniaturki  :oops: Link poprzedzony i nic nie widać.

jack55:
Właśnie wróciłem z wakacji :-)
U mnie spalanie spadło znacząco dopiero po przejechaniu 5tys.km
Także potwierdzam to o czym pisali już inni użytkownicy, że silnik układa się dosyć długo.Obecnie mam przejechane prawie 8 tys.km spalanie w mieście nie przekracza 7,8l a ostatnio spalanie na autostradzie A 1 przy stałej prędkości 140km/h  wyniosło 8,2l  :-o Zaznaczam, że nie potrafię jezdzić ekonomicznie i mam tzw. ciężką nogę :-D  W ogóle silnik po dotarciu zrobił się bardzo żwawy i z osiągów jestem bardzo zadowolony.Ten samochód jest wręcz stworzony do jazdy po autostradach.Z wiatrem czy pod wiatr ix20 jedzie jak przyklejony do drogi. ;-)
Tylko tak dalej......

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej