Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (57/74) > >>

irekmiecz:
Kolejne wakacje minęły a na liczniku mam nakręcone 29 tys. km. , komputer od jakiegoś już czasu pokazuje średnie spalanie liczone od początku 6,2  według moich wyliczeń wychodzi aż  6,82 ( rok temu było 6,99 i nadal jest tendencja spadkowa).
Zauważyłem że już blisko 1,5 rok nie przekroczyłem wartości 8 l. na 100 km. z pojedynczego tankowania i pokusiłem się o podliczenie średniej wartości z ostatnich 14tu tys. km. a wynik jaki otrzymałem to 6,52 l./100 km. Szacuję że na tym dystansie około 65-70% to cykl pozamiejski. Dwa razy byłem w tym czasie naszym „hultajem” w Norwegii gdzie w jedną stronę mam do pokonania blisko 1200 km.  W dużej mierze to właśnie podróżowanie po Norwegii udowodniło jak bardzo ważna jest płynność jazdy dla niskiego zużycia paliwa.
 Ostatnia ciekawa trasa na jednym tankowaniu to  Gdynia – Warszawa – Gdynia , droga S-7 , E-7 , zjazd na wioskę w okolicach Mławy i po samej Warszawie około 30 km.  Łącznie dało to 742km. komputer wyliczył średnią szybkość 70km./h a spalanie 5,9 l./100 , po tankowaniu wyliczyłem 6,38 l./100 . Tego dnia po raz pierwszy ujrzałem po tankowaniu możliwy zasięg 703 km.

rekin323:
Mało rzeczy mnie zaskoczy... A jednak ten artykuł przegapiłem z 18.04.2011 w Motorze był test konsumpcyjny poniżej przedstawia się bardzo podobnie jak nasze wszystkie zebrane wypowiedzi...

Z własnego doświadczenia autostrada A1 Wawa-Włocławek średnio 130-140km/h a 5-10km troszkę powyżej 150-160km/h spalanie komputer 9,5 realnie 10,3litra
Dla porównania rodziny Suv xc60 diesel 245ps waga prawie 2tony wysokość 180cm a prześwit 23cm i wysoki opór Cx spalanie bliskie 9litrów przy tej samej i wyższej prędkości, ta sama trasa ten sam dzień (edit. auto mojego kuzyna  :lol: ) konkluzja mamy stary silnik ale pali i tak o wiele za dużo :evil:  A optymalna prędkość 115km/h  wystarczy do bezpiecznej jazdy  !!! Żart kiedyś maluch i CC 700ED zamykały licznik 120km/h i można było się pochwalić przy Wigilijnym Stole, a było to 20lat temu...

Mając przejechanych 25000km wiem jedno te 1-1,5litra w dół wiele wyrzeczeń ale w górę idzie zdecydowanie szybciej u mnie średnio prawie 8,2litra/100km z całego dystansu 10%autostrady 45%trasa poza miejska 45% Wawka

ph71:
Zgadzam się z Twoją konkluzją w całości.
Jazda spokojna i płynna daje względnie małe zużycie paliwa, ale nie na autostradzie tylko poza obszarem zabudowanym. Chyba, że ktoś lubi na autostradzie konwoje z TIR-ami  ;-)
Ale bardziej dynamiczna jazda, wcale nie agresywna, w szczególności na autostradzie lub po zatłoczonej drodze w terenie niezabudowanym i już widać przysłowiowy "wir w baku".
Stąd pozostaję przy swojej opinii co do tego auta jako bardzo dobrego ale tylko miejsko-podmiejskiego środka transportu. Na autostradę coraz częściej wybieram jednak najnowsze TSI, które mimo 140KM spala mniej a daje więcej  :mrgreen:

endriu:
Dzisiaj wróciłem z wakacji więc troszkę o spalaniu trasa 1100 km tankowane do pełna do 1 odbicia trasa krajowa nie autostrada srednia prędkość komputera 59 km/h największa prędkość 140 km/h ale przez wioski zdarzało się i 40 .
według komp. spalanie 5,3 ale rzeczywiste 5,9  :-) także jestem zadowolony autko sprawiło się na trasie bez problemu .

histe:
Od kilku dni ujeżdzam już mojego ix20. Mam przejechane dopiero 300 km i póki co tylko w mieście (poznań) średnie spalanie komp pokazuje 7.4l więc nie jest aż tak źle jak niektórzy piszą. Zauważam już pewne plusy i minusy auta jak dociągne do 1 tys km to napisze coś wiecej

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej