Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
ph71:
Gratuluję zakupu i szerokości krajanowi życzę :mrgreen:
Niemniej z oceną zużycia paliwa zaczekaj aż zrobisz dziesięć razy tyle km, bo 300km to żaden przebieg, tym bardziej od nowości. Szczególnie po Poznaniu, królowi wąskich gardeł, możesz spalić i 7 a także i 10 l/100km...
zbyniuw48:
Wreszcie się zmobilizowałem i postanowiłem sprawdzić ile też ten mój pojazd spala. Na liczniku ma 12 800km, silnik 1,6l.
Trasa: Poznań - Ustronie Morskie – Poznań. Łącznie 514 km. Jazda tam: przez Wałcz, Połczyn Zdr. Jazda z powrotem: przez Koszalin , Piłę.
Przed wyjazdem zbiornik pełny do drugiego odbicia – po przyjeździe zatankowałem ( też do drugiego odbicia) 31,63l. Jazda z prędkościami: dopuszczalna + 10-15 km/godz, Obciążenie 3 osoby plus bagaż - łącznie ok. 300 kg
Z prostego działania wychodzi 6,15 l/ 100 km i jest to wynik, który wywołuje na mojej twarzy lekki uśmiech zadowolenia. Zużycie w mieście już takiego uśmiechu nie wywołuje, ale kupując ten samochód miałem świadomość, że tak będzie.
Mam wrażenie, że przy szczególnie delikatnej jeździe można na takich trasach zejść do ok. 5,6 – 5,7 . Tylko czy wtedy jest jeszcze jakaś przyjemność z takiej jazdy?
Pozdrawiam
wojbur:
Na dystansie 478 kilometrów, w tym większość odcinki 5 do 15 km i 3 trasy po 50-55 km spalił 36.81 litrów, co daje około 7.7 litra/100 km. Komputer pokładowy wskazywał 7.3 litra/100km, a tankowanie miało miejsce przy przebiegu 2430 km. Pierwszy wynik poniżej 8 litrów, jest lepiej niż się spodziewano :lol:
horny devil:
trasa Zabrze - Charzykowy spokojnie 530km średnie z tankowania 6,8 ale bez szału z prędkością
Charzykowy Zabrze ale to już tak bliżej maxymalnej gdzie się dało średnia 7,4
Dwie osoby na pokładzie bagaj full
darekk:
Witam.
Moim (?) hultajem jeździ generalnie żona.
Po 47000 komputer pokazuje 6,6 l (spalanie od początku)
Ostatnio wracając z weekendu na odcinku 130 km spróbowałem przejechać na kropelce :-)
Nie przekraczając 100 na godzinę spalił (wg komputera ) 5 !!! na sto.
Jazda z Nowej Soli do Wrocławia. Tak jak ruch pozwalał.
Meine Frau powiedziała że to nie możliwe ,a ja sobie zrobiłem zdjęcie wyświetlacza :-)
Może dlatego że jazda bez klimy i na Verva ?
Fakt jest faktem . Kto jeszcze może pochwalić się takim wynikiem ?
Nawigacja
[#] Następna strona