Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (56/74) > >>

cepcio:

--- Cytat: "KoTeK" ---
--- Cytat: "cepcio" ---Wypad wakacyjny zaliczony. Przejechana trasa Warszawa - Ustka, Ustka - Warszawa, trasa łącznie 1040 km, średnie spalanie według komputera przy prędkościach 90 - 120 km/h wyszło 6,5 L. Wynik zadowalający.
--- Koniec cytatu ---

Wydaje się, że jest to bardzo, ale bardzo dobry wynik. Czy używałeś klimatyzacji, czy chłodziłeś się przewiewem  :mrgreen: przy pomocy otwartych szyb ?
--- Koniec cytatu ---

Używałem klimatyzacji. Zawsze mam włączoną na ok. 22,5 - 23,0 stopnie. Dla mnie taka jest najbardziej optymalna i komfortowa.

Przy ok. 130 KM/h, spalanie wychodziło ok. 6,8-6,9 L

Po przejechaniu łącznie moim IX20 ok. 36500 km, najlepszą autostradową prędkością dla 1.6 CVVT jest ok. 115 KM/h.

wojbur:

--- Cytat: "cepcio" ---najlepszą autostradową prędkością dla 1.6 CVVT jest ok. 115 KM/h.
--- Koniec cytatu ---

Czyli nieprzekraczanie 3 000 obrotów, w sumie jak w większości wolnossących benzynówek...

KoTeK:
Witam wszystkich.......
Na temat spalania każdy  z  Nas napisał już chyba książkę, ja również.
Przestaję się już tym podniecać  :mrgreen: , bo to chyba nie ma sensu. Nie mniej jednak ostatni raz ( :?: ) moje testowanie:
1.trasa Olsztyn - Darłówek - Olsztyn - 820 km
2.klimatyzacja cały czas przez 820 km na automacie - 20-21 stopni,
3.cztery dorosłe osoby na pokładzie + bagażnik załadowany po dach,
4.jazda 90-130 km
5.korek przez około 12 km - jazda na pierwszym biegu  (tragedia)
6.spalanie wg komputera 6,8 litra
7.spalanie po uzupełnianiu paliwa do pełnego baku 7 litrów,
8.właśnie przekroczyłem przebieg 20 000 km
Podsumowanie:
- jazda pozamiejska - dla mnie może być, producent podaje 5,7L/100km ale wiemy w jakich warunkach,
- jazda miejska (w moich warunkach) - pisałem dużo wcześniej - kicha

ph71:
Na gorąco:
Przejechany dystans: 460km, średnie zużycie LPG od tankowania: 9,70 l/100km, średnia prędkość 68km/h. Z tego 350km to ciągła jazda po A2 i S3 powyżej 100km/h, momentami do 130km/h (ale bramki więc średnia z tego odcinka tylko 88km/h), reszta to kilka krótkich jazd po drogach lokalnych w terenie zabudowanym. Klima cały czas, auto na trasie mocno obciążone, + dodatkowe odbiorniki prądu: CB, navi. Jazda normalna, momentami dynamiczna (na miarę tego autka oczywiście  :mrgreen: )
Komputer benzynowy pokazał 7,3 l/100km z tej trasy i 7,6 l/100km od początku użytkowania.
Generalnie biorąc pod uwagę osiągi do zużycia paliwa - w mojej ocenie tylko przeciętnie.
Pozytyw mojego egzemplarza: pod obciążeniem zdecydowanie mniej trzeszą plastiki podszybia  ;-)

wojbur:
Tankowanie do pełna przy przebiegu 1580 km, średnia prędkość od ostatniego tankowania 33 km/h, spalanie wg komputera pokładowego 7.4 litra/100 km, spalanie liczone wg dystrybutora 8.13 litra/100 km. Jak dla mnie bardzo dobry wynik, Chevrolet Aveo w tych samych warunkach spalał 7-7.5 litra/100 km a ma silnik 1.2 84 KM.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej