Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
spider:
i30 1.6 GDI 135KM mam przejechane 1tysKm średnie spalanie 8,8l komputer
rekin323:
--- Cytuj ---
--- Cytat: jack55 ---Tak szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem rozgoryczenia niektórych z Was w temacie spalania :-/
Nie pamiętam przypadku, żeby dane o spalaniu podawane przez producenta danego auta pokrywały się kiedykolwiek z rzeczywistością.
--- Koniec cytatu ---
Święta racja, mam w pamięci Auto Świat bodajże z 1999roku a w nim Opel Vectra 2.0 wersja CD jeden z pierwszych seryjnych komputerów pokładowych podobne funkcje jak w naszych IX20 i mamy 2013r i ponad 5milonów aut na ulicach więcej oto WYNIKI
- tryb miejski wynik średnio wyższy o 1,4-2litry, ( w dużych miastach brak zielonej fali nadal) +20/30% podwyższone spalanie,czyli realne zużycie w ix20 7,4l/katalogowo = 8,8litra do 9,4litra lato klima etc jestem w stanie zaakceptować
- tryb mieszany miasto-trasa totalne nieporozumienie do wspomnianych 6,4 dodać musimy także od 1do 1,5 litra i nasz spokojny wyjazd na imieniny w weekend = 7,4 do 8 litrów zachodzę w głowę ze TAXI do Ciotki wychodzi taniej na bank :)
- tryb poza miejski zawsze uważałem ze nie jestem w stanie wykręcić katalogowego 5,7litra a jednak w TĄ MAJÓWKĘ UDAŁO SIĘ 5,5litra wg komputera
prędkość 65-80km/h wysoki bieg 6 lub 5 w okolicy 65km/h RAZ W ROKU TO JUŻ COŚ gaz wciskany na 15-25% a potem głaskanie 1cm-2cm pedał gazu
dystans 45km wiec do Częstochowy jeszcze daleko taki plan do dalszych wojaży
- autostrada krótkie dystanse to ten wynik 10,5 i w górę mnie i tak zachwyca jak na 160cm wysokości :roll:
Wracając do dyskusji o spalaniu i bilansie to kiepsko wypada ten 1.6 i oszczędniejszy 1.4 na masę 1200kg jest mało ekonomiczny i nie pomoże tu żadne 126ps czy moment 156Hm przy 4200obr VVTi tylko zwiększony hałas ciekawe jakby był blue drive i start-stop czy lepiej bo ix20 juz 3lata na rynku i żadnej modyfikacji ( opony eco, olej lekki, spoiler nic),wiec w swoim wyliczeniu na dystansie 100000km koszty utrzymania, rosną o 20% tyle przejechać minimalnie to trzeba dopisać około 7000zł do sumy 40000zł TE 20% CZYLI jak zagraniczne wakacje dla 5 osobowej rodzinny TU JEST MI SMUTNO !!!
Ku pokrzepieniu serc a zapełnić umysł innymi sprawami ogłaszam konkurs spalania !!!
1. ile kilometrów przejechanych po zatankowaniu do chwili zgaśnięcia pierwszej kreski
2. ile kilometrów przejechanych w 1/2 baku
3. realny total zasięg na baku ( km przejechane, a nie odczyt z komputera )
[/b][/u]
--- Cytuj ---
Odpowiem pierwszy:
1. 70km ciekawe czy ktoś zrobił 100km
2. 230km
3. 520km
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
jack55:
0statnio bawiłem kilka tygodni w Skandynawii :-)
Przejechałem całą Szwecję ,aż po Danię.Spalanie silnika 1.6 wg. kompa 5.7 :-o
Prędkość do 110km/h jazda głównie po skandynawskich autostradach ;-)
Spalanie dokładnie takie jakie podaje producent w cyklu pozamiejskim :-P
Chyba ,że to zasługa szwedzkiego paliwa. :-D
Maolma:
Wróciłam z nad morza ok. 330 km, jakieś 20% trasy ekspresówką (przy zmiennych i często niezbyt przepisowych prędkościach, od 110 do 160, chciałam dotrzeć silnik), poza nią przeważnie 90 do 110. Komputer pokazał średnie zużycie 6,8 l/100, zatankowałam i wyszło 6,7 l/100. Nie jest to chyba wynik bardzo zły.
Jak nad morze jechałam (straszliwe korki, średnią prędkość miałam 44 km/godz!!!)komp pokazał mi średnio 8,0 l, a faktycznie zużyłam 8,8 l/100, więcej jak ostatnio poruszałam się w Warszawie ( ostatnie zużycie w Warszawie, właściwie bez korków , ale z dość licznymi światłami (komp. pokazywał ok.7,9-8) to ok. 8,5 l/100.
kri$:
Wróciłem wczoraj ze Świnoujścia, jechałem przez Niemcy, wskazania komputera 5,7-5,8, prędkość w okolicy 110 km. Po przekroczeniu granicy wskazania komputera wzrosły i po dotarciu do celu - 6,0. Podejrzewam też rodzaj nawierzchni, która w Niemczech była wyraźniej cichsza. W Niemczech tankowałem na Totalu 20 litrów, potem w Polsce na Shellu. A droga od Olszyny to wstyd na całą Europę w XXI wieku. Spalanie zdecydowanie mniejsze jak w podobnej trasie rok temu.
Przejechane 23000 km, olej Motul oraz nowe opony Dunlop SP Sport BluResponse.
Jestem zachwycony oponami, są rewelacyjne.
Nawigacja
[#] Następna strona