Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
Maolma:
--- Cytat: "irekmiecz" ---
Po przejechaniu 14400kl. komputer pokazuje mi średnie spalanie od początku 6,7/100km. a wyliczone z tankowań to 7,12 na setkę. Po zatankowaniu do pełna komputer wskazuje możliwy dystans do pokonania w przedziale od 611 do max 620 kilometrów. Szacuję że około 70 procent kilometrów nakręcam w ruchu miejskim, rzadko w korkach.
--- Koniec cytatu ---
Pozazdrościć - 6-7 litrów średniego spalania nigdy na oczy nie widziałam :-( . Dziś zatankowałam mojego 1,4 litrowego smoka i wyszło mi 9,3/100 ( wg. kompa 8,9) przy jeździe emeryckiej i ekonomicznej po Warszawie raczej bez korków odcinki 12 km. Stuknęło mi dziś 2000 km!
jack55:
--- Cytat: "irekmiecz" ---Shell-owi za FuelSave 95 podziękuję. Nie wykluczone że tylko trafiłem na "chrzczoną" partię paliwa lecz potwierdzę nie najlepsze opinie które znalazłem wcześniej na innych forach.
--- Koniec cytatu ---
Irekmiecz tankuję paliwo na Shellu na Karwinach od kilku lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. FuelSave o której piszesz to trochę ulepszona 95 która zastąpiła zwykłą bezołowiową.Nie ma się co spodziewać fajerwerków :?: Obecnie tankuję V-Power Racing osiągi i spalanie znacząco się poprawiły.Polecam i pozdrawiam Kolegę ;-)
pszb:
--- Cytat: "Maolma" --- Dziś zatankowałam mojego 1,4 litrowego smoka i wyszło mi 9,3/100 ( wg. kompa 8,9) przy jeździe emeryckiej i ekonomicznej po Warszawie raczej bez korków odcinki 12 km. Stuknęło mi dziś 2000 km!
--- Koniec cytatu ---
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu tylko sobie czytałem, ale teraz coś napiszę.
Maolma dotykasz 2 problemów:
1) Jazda na krótkich odcinkach zimnym silnikiem zawsze da wysokie spalanie. Mój ix20 pali 9,5 wg kompa, mam do pracy 6km. Jeszcze miesiąc temu jeździłem Oplem Merivą, palił 5,7/100 w trasie przy full ładunku z pięcioma osobami, ale praca i powrót, to już było 10/100, a zimą 11/100. Nic nie poradzisz. Nie patrz na chwilowe spalanie, nie patrz na średnie spalanie, ustaw sobie tylko licznik km i jeździj normalnie.
2) Wiele osób sygnalizuje różnicę pomiędzy średnim spalaniem wyliczonym, a średnim komputera. Zmieńcie stację benzynową, u mnie nie ma różnicy.
Jeszcze poprzednim autem przypadkiem wykryłem, że tankując paliwo na innej droższej stacji, za te same pieniądze wlałem oczywiście mniej, ale wskaźnik paliwa podniósł się wyżej :shock: . Dokładniejsza analiza zjawiska wykazała, że kradzież 10-20% objętości tankowanego paliwa to norma na tanich stacjach, no i jeszcze zagadkowa jakość tego paliwa.
pozdr
Maolma:
Cześć Niebieski :-) , chyba faktycznie zacznę jeździć normalnie nie wgapiajac się w to spalanie. Też mi się wydaje, że różnica pomiędzy tym co mówi komputer, a dystrybutar moae być spowodowana niedolaniem. Na jakiej stacji tankujesz w Warszawie, że tak Ci się wszystko zgadza? Ja na Satoilu przeważnie na Krasnobrodzkiej.
[ Dodano: 2013-04-26, 18:36 ]
T zjedzone, lecę na kolacje, bo to chyba z głodu
pszb:
Na razie dobrze sprawdza mi się "Bliska" przy Górczewskiej, to tam wykryłem, że chyba wcześniej mnie okradano. Ale jak wynika z jakiegoś forum gdzie opisują sposoby na klienta to, to są stany zmienne i za tydzień może być inaczej. Ciekawy sposób na klienta jaki wyczytałem, to dystrybutor podający cudownie "lewe" powietrze razem z paliwem, a licznik liczy objętość piany. Kontrola licznika najczęściej leje paliwo powoli do małych naczyń mierzalnych i wszystko się zgadza. Pieni się dopiero jak klient leje na maksa do auta. Antidotum na taki dystrybutor to: "lać powoli".
Wracając do spalania, zużywam trzeci zbiornik i jeżdżę coraz bardziej fantazyjnie, wczoraj sprawdziłem komputer i pokazał mi 8.5/100 czyli mniej niż wcześniej.
Wszelkie wnioski wyciągaj sama.
pozdr.
ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla
Nawigacja
[#] Następna strona