Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
jack55:
--- Cytat: "" ---Cześć, czy wymienialiście olej po pierwszych 2 tysiącach i czy spadło Wam po tym spalanie? Mój ma już 1700 km i zastanawiam się czy tego nie zrobić :roll:, bo nadal mój nieduży silnik 1,4 pali jakieś 9,5 przy braku korków i trasach ( miejskich) przeważnie 12 km oraz nodze z puchu.
--- Koniec cytatu ---
Maolma przejeżdżasz 12km dziennie czyli jak domniemywam 6km do pracy i 6 km z pracy i oczekujesz spalania poniżej 9l. Na tak krótkich dystansach to po prostu nie ma prawa się udać. :idea: Podobną sytuację opisywał powyżej KoTek przejeżdżając podobny dystans ;-) Wymiana oleju w tej kwestii niestety nic nie pomoże.
Pozostaje jeszcze sprawa silnika 1.4 o mocy 90KM jaki Wybrałaś :-?
Hyundai ix20 swoje waży i ten silnik jest zdecydowanie za słaby do tego auta.Jezdziłem Vengą z tym silnikiem i w porównaniu z mocniejszym 1.6 różnica jest bardzo duża zarówno w osiągach jak i w elastyczności.Nie wspominając o 6 biegowej skrzyni.Uważam, że pojemności skokowej nie da się niczym zastąpić i stwierdzenie to ma sens nawet w obecnej erze mody na wszechobecny downsizing ;-)
KoTeK:
--- Cytat: "Maolma" ---Cześć, czy wymienialiście olej po pierwszych 2 tysiącach i czy spadło Wam po tym spalanie? Mój ma już 1700 km i zastanawiam się czy tego nie zrobić :roll:, bo nadal mój nieduży silnik 1,4 pali jakieś 9,5 przy braku korków i trasach ( miejskich) przeważnie 12 km oraz nodze z puchu.
--- Koniec cytatu ---
Wymiana nie ma sensu, zresztą kolega powyżej już to stwierdził. Twoje 12 km to tak jak moje 10 - czyli 5-6 w jedną stronę itd. Wydaje mi się, że dużego spalania w mieście na krótkich dystansach po prostu nie przeskoczysz. W trasie, zresztą tak jak opisywałem, sprawa wygląda już zdecydowanie inaczej.
Pocieszające w Hultajach jest to, że nie spalą więcej niż to co im wlejesz :mrgreen: . Nie ma siły......trzeba z tym żyć. Oprócz spalania jestem zadowolony z tego auta.
Maolma:
Jack55, dobiłeś mnie :-( , znowu zły "życiowy" wybór Spalanie byłoby z pół litra jednak większe, ale i pewnie większy trochę zryw i większa przyjemność.
Do pracy mam 12 km, a nie 6, to chyba troszkę usprawiedliwia moje nadzieje na lepszą przyszłość.
[ Dodano: 2013-04-12, 21:06 ]
--- Cytat: KoTeK ---
--- Cytat: "Maolma" --- Oprócz spalania jestem zadowolony z tego auta.
--- Koniec cytatu ---
Cześć Kotku, ja zdecydowanie też
[ Dodano: 2013-04-12, 21:09 ]
Dzięki za Wasze rady :-) - oleju nie wymieniam.
--- Koniec cytatu ---
KoTeK:
Są gorsze wybory...... Chociaż wydaje mi się, że nie jest to zły wybór. Przyznam się szczerze, że parokrotnie na jazdach testowych jeździłem autem z silnikiem 1,4 i naprawdę byłem zadowolony z jego osiągów. Wybór na 1,6 padł dlatego, że katalogowo spalanie było chyba o 0,7 litra większe, więc myślę sobie, 3 zł więcej na 100 km za więcej kucyków i lepszy moment warto zapłacić.
Zobacz u niektórych "Twoje auto" nie chcę zostać nałogowcem:
endriu napisał/a:
[ no tak dziwnie dużo ci pali ja w trasie na 40 l zrobie 750km w miescie pali kolo 7 . Trasa nie jezdze autostradami tylko krajówkami i nie przekraczam 120 km /h . ciekawy jestem jak ci sie spisze na trasie życze małego spalania . ]
Zarówno Ty jak i ja mamy niesprzyjające warunki do jazdy w mieście. Przez 5-6 km samochód nawet dobrze się nie rozrusza - więc paliwo pije jak kameleon ocet. Bądźmy dobrej myśli, przecież kiedyś nawet nałogowiec musi odpuścić i trochę pofolgować :-P
Głowa do góry, mamy przecież bardzo ładne, fajne i funkcjonalne autka.
To prawda, gdyby była turbina, silnik byłby mniejszy, a i spalanie zapewne skromniejsze - ale nie ma. Przecież nie będziemy z tego tytułu walili głową w ścianę. Oczywiście mimo takiej konkluzji dalej trzeba dyskutować na temat naszego dużego spalania :mrgreen: bo inaczej forum zamilknie.
ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla
Maolma:
Kotku ;-) , dzięki Tobie i śpiewającym z rana ptaszkom miło zaczęłam dzień :-D. Bądźmy optymistami i nie przejmujmy się chlającymi naszymi smokami :mrgreen:
Miłego niedzielnego dnia :!:
[ Dodano: 2013-04-14, 08:26 ]
Chlejącego, prawda?
[ Dodano: 2013-04-14, 08:27 ]
Chlejącymi, oj chyba jeszcze śpię
Nawigacja
[#] Następna strona