Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
witek_m:
Witam wszystkich.
Co do spalania to na razie się nie wypowiem. Natomiast rzeczywiście zastanawia mnie pojemność baku. Wczoraj zalałem do baku zupełnie do pełna pod korek 52,12 litra (stacja BP paliwo PB98) chociaż muszę przyznać, że trwało to wieki. Tankowałem jak miałem jedną kreskę i chwilę wcześniej zniknęła mi informacja, że mogę przejechać jeszcze 50km więc tak zupełnie nic to chyba w baku też nie było.
beazee:
Na głębokiej rezerwie (jakieś 40km po zniknięciu informacji, że pozostało 50km) weszło mi 44,30 l do pierwszego odbicia. I max uzyskało przy 46,60. Kiedyś potem 46,38, raz 50,00, i potem 46,64.
Do 52 nigdy nie dobiłem.
irekmiecz:
witek_m podziel się jeszcze informacją ile po takim tankowaniu pokazał komputer do następnego tankowania ?
KoTeK:
--- Cytat: "kri$" ---Wychodzi tak, jazda 80% w tzw trasie - wychodzi 6,4 litra. Średnie 7,19 to razem z jazdą po mieście. Są korki bo akurat jest budowa drogi i czasem stanie w korkach, więc jazda mniej ekonomiczna.
--- Koniec cytatu ---
W ostatnim czasie parę razy pojechałem za miasto - trasa około 50 km. Muszę przyznać, że przy spokojnej jeździe samochód pali tak jak powinien - przy 60 km/h (jazda 50 km przy takiej prędkości - wczoraj bo droga śliska) spalanie według samochodowego PC-ta wynosi 5,7-5,8 litra, przy 70-90 km/h - 6,2-6,5 litra. Oczywiście poprawka na wskazanie PC-ta.
Jednak miasto - to zakała - faktem jest, że tam same korki oraz trasa to około 5 km.
kri$ napisał/a:
Wychodzi tak, jazda 80% w tzw trasie - wychodzi 6,4 litra.
To rozumiem, że jazda spokojna - wskazówka prędkościomierza nigdy nie staje w pionie ?
jack55:
--- Cytat: "KoTeK" ---
--- Cytat: "" ---
--- Koniec cytatu ---
W ostatnim czasie parę razy pojechałem za miasto - trasa około 50 km. Muszę przyznać, że przy spokojnej jeździe samochód pali tak jak powinien - przy 60 km/h (jazda 50 km przy takiej prędkości - wczoraj bo droga śliska) spalanie według samochodowego PC-ta wynosi 5,7-5,8 litra, przy 70-90 km/h - 6,2-6,5 litra. Oczywiście poprawka na wskazanie PC-ta.
Jednak miasto - to zakała - faktem jest, że tam same korki oraz trasa to około 5 km.
--- Koniec cytatu ---
Czyli spalanie u Ciebie KoTeK jak najbardziej prawidłowe.A co do spalania w mieście to skoro przejeżdżasz w korkach 5km to nie spodziewaj się niskiego spalania.Teraz rozumiem dlaczego nie możesz zejść poniżej 10l ze spalaniem w mieście :-/
Na tak krótkim odcinku nie ma prawa być inaczej ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona