Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (26/74) > >>

beazee:
flu, 1) nasze 2) tak

flu:
W takim razie skąd zarzuty wobec samochodu i jego spalania skoro to prawdopodobnie wina warunków eksploatacji? W normalnych warunkach typu codzienny dojazd do pracy (miasto) samochód pali w zimie 7.5 l (przynajmniej u mnie, choć nie tylko). Jak mniemam w Waszych hardcore'owych warunkach miejskich samochód pali 10 l? Rozumiem. Może tak być.

Dla porównania - exmoje lupo 1.4 w tych samych warunkach spalało mi do 10 l.
Wytłumaczenie KoTKa mnie co prawda mnie nie przekonuje ale widzę że na trzeźwo nie uzyskamy odpowiedzi na odwieczne pytanie" dlaczego"? :mrgreen:

pozdrawiam Forumowiczów

beazee:
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią za wyjątkiem tego fragmentu:

--- Cytat: "flu" ---W normalnych warunkach typu codzienny dojazd do pracy (miasto) samochód pali w zimie 7.5 l (przynajmniej u mnie, choć nie tylko)
--- Koniec cytatu ---

20-80km "codziennego dojazdu do pracy" to nie są normalne warunki wg mojego słownika. Ale gotowy jestem przystać na wartość 10-20 km.

Dla porównania Peugeot 206 1.1 spalał 7.3L/100km

Maolma:
U mnie normalne warunki to są dojazdy do pracy 12 km - jest trochę stania na światłach, trochę zwalniania na skrętach i przyspieszania po skręcie, korków brak, no może na jednej ulicy ok. 200- 300m ( czasem 3-4 razy muszę tu stanąć i ruszyć, spalanie średnie (komputer) 9,6, przejechane 160 km.

KoTeK:

--- Cytat: "Maolma" ---U mnie normalne warunki to są dojazdy do pracy 12 km - jest trochę stania na światłach, trochę zwalniania na skrętach i przyspieszania po skręcie, korków brak, no może na jednej ulicy ok. 200- 300m ( czasem 3-4 razy muszę tu stanąć i ruszyć, spalanie średnie (komputer) 9,6, przejechane 160 km.
--- Koniec cytatu ---

U Ciebie ma chyba znaczenie to, że samochodzik jest nowy, w związku z tym "podobno" może trochę więcej popijać. Ja do pracy jadę w obie strony 10 km z tego powrót -to 5 km totalnych korków - ruszam - staję - wkurzam się - ruszam itd.
"Katalogowo"  :mrgreen:  silnik Twój (1,4) powinien palić tylko o 0,6 litra mniej, więc Twoje zużycie może ma i "sens".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej