Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
KoTeK:
Podsumowałem moje notatki w dzienniku "wzorowego kierowcy" :mrgreen: i wynik spalania mnie dołuje:
od 2.11.2012 do dzisiaj (27.01.2013) przejechałem 1928 km i zatankowałem na te kilometry 191 litrów - średnie spalanie 9,91 litra. Z tego gdzieś około 350-400 km w trasie - reszta w korkach- jazda do pracy.
Zastanawiam się co napisać - auto chleje paliwo jak "kameleon ocet" i nic na to nie mogę poradzić. Jedyne co mi pozostaje - to cieszę się bo jest to fajne - komfortowe auto, a spalanie może kiedyś zmaleje :shock: - może postraszę go odwykiem.
beazee:
--- Cytat: "flu" ---jazda wyłącznie po mieście ok. 50 km. Stanie w trzech korkach (Chorzów, Tychy - kilkukilometrowy korek, Katowice) - komputer pokazuje średnie spalanie z tej trasy 7.5.
--- Koniec cytatu ---
I tu sie z nim zgodzę. Sobota rano, zero ruchu na trasie, łącznie 120km, nie spiesze się - 70-80 km/h [wiedziałem, że trzeba będzie zatankować - odwlekałem ten moment], nie było innego użytkownika drogi, który by mnie nie wyprzedził...
Spalanie chwilowe spadało do 5.2 L/100km a średnia wyniosła poniżej 7L/100km. Tylko, że temperatura powietrza wynosiła 7st C, silnik nie był żyłowany [ok. 2200 obr/min], był zagrzany, stabilna, nudna jazda. Ale jazda w tym stylu nie zdarza mi się często.
Po podjechaniu pod pompę - 9.4L/100km (2/3 to i tak była jazda na zimnym silniku po mieście)
flu:
U mnie po przejechaniu ponad 600 km spalanie średnie (na podstawie ilości tankowanego paliwa a nie kompa) to ok. 7,2 l. Poruszam się głównie po GOP-ie, acz przyznaję że nigdy to nie jest kilka kilometrów, raczej odcinki po 20 - 80 km w różnistych warunkach. Pozdr.
KoTeK:
--- Cytat: "flu" ---U mnie po przejechaniu ponad 600 km spalanie średnie (na podstawie ilości tankowanego paliwa a nie kompa) to ok. 7,2 l. Poruszam się głównie po GOP-ie, acz przyznaję że nigdy to nie jest kilka kilometrów, raczej odcinki po 20 - 80 km w różnistych warunkach. Pozdr.
--- Koniec cytatu ---
i to na pomarańczowo w zasadzie wszystko wyjaśnia - małe spalanie w Twoim Hultaju.
[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-01-28, 23:50 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).
flu:
No to mi wyjaśniłeś. Dziękuję:) W takim razie mam rozumieć że Twoje wysokie spalanie jest efektem krótkich podróży w niekorzystnych warunkach, tak?
Nawigacja
[#] Następna strona