Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
sense:
Piszesz, że przejechałeś 80km...
W korku stałeś godzinę (w ciągu której przejechałeś ca 10km), pozostałe 70km przejechałeś z prędkością maks. 80km/h (to świetna prędkość dla samochodu na ekonomiczne spalanie) i to ma być średnia miejska?
lukasz.zst:
MI spalił 10,8L ceterum k-ce
Maolma:
Ciekawe ile spali mój ix20 1,4. Póki co wyświetla mi się chyba jakiś licznik przebiegu, bo doszło do ponad 20 - w pierwszej chwili myślałam, że to spalanie tak rośnie - szok :roll: , ale chyba coś poprzyciskałam na kierownicy, nie zaglądając do instrukcji.
KoTeK:
--- Cytat: "Maolma" ---......... ale chyba coś poprzyciskałam na kierownicy, nie zaglądając do instrukcji.
--- Koniec cytatu ---
Chyba tak :mrgreen: Aż jestem ciekawy ile Twoje cacko będzie paliło !!!
flu:
Sense - lekko Cię dedukcja zawodzi stąd nie wiem o jakiej podróży piszesz ale z pewnością nie o mojej. 70 km przejechanych na autostradzie z prędkością 80 km/h - to może napisał ktoś na jakimś innym forum stąd pomyłka. Sprawdź dokładnie co napisałem (a raczej czego nie napisałem). Albo lepiej nie - jeszcze stwierdzisz że jazda 80 przez grudy śniegu jest ekonomiczna.
Wracając do spalania. Samochód powyżej 120 km/h wchodzi na wartości średnie powyżej 8 l (wg komputera) czasem nawet dość grubo. Nie jest to oczywiście żadna nowość dla nikogo z Was. Czy to jednak jest nadzwyczajne dużo dla silnika 1.6? Raczej nie. Nie wiem jak Wy Panowie jeździcie ale mi się naprawdę nie udało nawet zbliżyć do 10 l pomykając także po Katowicach przy obfitej w przeszkody drodze. Podróże "zaopatrzeniowe" do najbliższego marketu powodują podobne spalanie (ok. 7,5). Z kolei prędkość autostradowa to dla mnie 100 - 130 (nie 160) stąd po testowaniu na A4 przy podobnych prędkościach jestem zadowolony ze spalania - gdyż uwaga, niespodzianka - znowu 7.4 - 7.5. Jak pisałem - osiągnięcie komputerowej 6 jest całkiem łatwe (i przyjemne) Ale widocznie to z moim ixem jest coś nie tak. Albo ze mną. Peace Panie, Panowe!:)
Maolmo - ja też czekam z niecierpliwością jak Twoją relację!
KoTKu - odnośnie poniedziałkowego testu - ok 30 km. na autostradzie (nieszczęsne 80 km) reszta klasyczna jazda miejska.
Nawigacja
[#] Następna strona