Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
flu:
Jestem mega zdziwiony opiniami o wysokim spalaniu mniejszego IXa. U mnie w warunkach zimowych panujących obecnie (-10 do 0 stopni) spalanie w mieście przy podróżach długości ok. 20 km wynosi maksymalnie 7,4 (przy czym komputer pokazuje przeważnie 7). Wystarczy że wyjadę na mniej uczęszczane drogi tudzież w porze mniejszego obciążenia to spalanie wyraźnie spada do 6. Na dłuższej trasie nie próbowałem, mam na koncie dopiero 500 km. Póki co jest całkiem dobrze. Pozdr.
Maolma:
Flu, wielkie dzięki za optymistyczne prognozy :-D . Humor poszedł w górę :-D We wtorek odbieram swojego ix20 i temat spalania trochę leży mi na sercu.
Mam nadzieję, że mój też nie okaże się smokiem!
lukasz.zst:
Oazę jak staniesz kilka razy w korku ile ci pali
flu:
Argument z czapy. Ciekawe który samochód nie spala więcej przy mozolnym toczeniu się w korkach. Ponadto albo mówimy o standardowym poruszaniu się po mieście (gdzie są i korki i obwodnice i jazda wieczorem w mniejszym ruchu) i na tej podstawie porównujemy nasze auto z innymi (czy też z własnymi wyobrażeniami na temat prawidłowego spalania), czy może od razu przetestujmy wjazd na Grossglocknerstrasse by stwierdzić że samochód pali za dużo. Masakra.
[ Dodano: 2013-01-21, 23:01 ]
Testowania IXa ciąg dalszy. Warunki takie jak dziś - a więc tzw. "bardzo trudne dla kierowców warunki zimowe" pt. permanentna śnieżyca i oblodzenie, toczenie się po autostradzie z prędkością maks. 80 km/h (bo szybciej się nie dało), w mieście głównie stanie w korkach gdzieś pomiędzy godziną 16.00 a 17.00 - komputer pokazał średnie spalanie na poziomie 7,3 l/100 km (na 80 przejechanych dziś kilometrów). Do własnej oceny czy to dużo czy mało.
Silnik 1.4 w moim ubiegłym lupo połykał w takich "waruneczkach" dyszkę. Pozdrawiam.
KoTeK:
[ Dodano: 2013-01-21, 23:01 ]
Testowania IXa ciąg dalszy. Warunki takie jak dziś - a więc tzw. "bardzo trudne dla kierowców warunki zimowe" pt. permanentna śnieżyca i oblodzenie, toczenie się po autostradzie z prędkością maks. 80 km/h (bo szybciej się nie dało), w mieście głównie stanie w korkach gdzieś pomiędzy godziną 16.00 a 17.00 - komputer pokazał średnie spalanie na poziomie 7,3 l/100 km (na 80 przejechanych dziś kilometrów). Do własnej oceny czy to dużo czy mało.
Pozdrawiam.[/quote]
Bo szybciej paliłby więcej .
7,3 l/100 km robi wrażenie, ale powiedz ile z tych 80 km jest jazda po autostradzie, a ile w korkach na 1-2 biegu - bo to może diametralnie odwrócić ocenę.
U mnie jazda do pracy - ok 10km z tego 7-8km to korki pali niestety 10L/100 - jak nie więcej. :-(
[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-16, 18:46 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).
Nawigacja
[#] Następna strona