Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219251 razy)

Offline mfax

• Giełda
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Styczeń 2017, 10:16:03 »
W nawiązaniu do wcześniejszych usterek:
* czujniki cofania niestety montowane przez Hyundai przy zakupie się po prostu zepsuły :( wymieniłem na BLOW PS-1 22mm, montaż w Gdańsku http://www.carrieralarmy.com/ tanio i dobrze :)

* sterowanie szybą pasażera naprawiłem sam zgodnie z sugestią http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5518&sid=522b04e0aa1fd02eefaa99e4ed9114dd

Niestety zauważyłem tj. usłyszałem kolejną usterkę :( od czasu do czasu słyszę dziwne jednorazowe "pyknięcie" prawa tylna strona, żona określa ten dźwięk jako jednorazowy głuchy stuk, tak jakby coś ciężkiego przewróciło w bagażniku. Przeprowadzone doświadczenie z całkowicie opróżnionym bagażnikiem (włącznie z wyjętym kołem zapasowym) obaliło teorię z przewracającym się przedmiotem.
Nie ma żadnej reguły, choć najczęściej występuje podczas ruszania... choć i pojawia się po ok. 30 sekundach po zatrzymaniu :(
Może ktoś "cóś" takiego miał ???

robertmikos

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: 14 Luty 2017, 11:55:29 »
Cześć,

podzielę się z Wami problemem jaki zauważyłem w moim IX35 (2.0crdi 136KM AT, 2013FL)

Podczas jazdy, niezależnie czy rozgrzany czy zimny, kiedy przekroczę 70/80kmh (przeskoczy na minimum 5kę) i zaczynam zwalniać (np do świateł) przy redukowaniu wyczuwalne jest szarpnięcie skrzyni przy około 40kmh.

zjawisko dziwne i trudne do zdiagnozowania. Byłem w ASO, przykręcali poduszki skrzyni, aktualizowali soft i wciąż nic. Teraz stoją na stanowisku, że skrzynia pracuje normalnie  :roll: Miałem już kilka aut ze skrzynią automatyczną i to nie jest normalne zjawisko.

co ciekawe w trybie manualnym nie ma tego objawu. Przy mocnym hamowaniu również nie występuje (ale rozumiem wtedy skrzynia "wysprzęgla" i  może dlatego nie czuć). Do góry skrzynia przerzuca bardzo ładnie bez ślizgania.

ktoś spotkał się z podobnym problemem?

niestety ASO (KMH Automotive) nie potrafi poradzić sobie z problemem, a po drugiej mojej wizycie chyba nawet nie chce (BTW customer service jest pojęciem obcym dla nich)

pozdrawiam
Robert

Offline michal243

• HKP
  • **
« Odpowiedź #317 dnia: 05 Marzec 2017, 23:45:11 »
Witam.

Jestem nowym użytkownikiem ix35 z 2012.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak obsługiwać system start stop... bo albo robię  coś nie tak albo ten system u mnie nie działa :-(

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #318 dnia: 06 Marzec 2017, 06:27:01 »
michal243, wiadasz z kluczykiem, wciskasz sprzęgło i wciskasz przycisk START i auto odpala. Jeśli to nie działa to masz jaks komunikat na komputerze pomiędzy zegarami.

Offline michal243

• HKP
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 06 Marzec 2017, 08:08:18 »
To chyba użyłem złej nazwy... chodzi o to że samochód nie gasi silnika jak zatrzymuje się na światłach.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #320 dnia: 06 Marzec 2017, 09:03:05 »
No to tylko się cieszyć - inni muszą za każdym razem wyłączać to ręcznie. Nie zniósłbym tego badziewia w swoim pojeździe.

Pewnie akumulator jest słabo naładowany, więc to eko-sreko się zdezaktywowało.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #321 dnia: 06 Marzec 2017, 18:22:08 »
Michal243 z prawej strony postu jest "Edytuj" tam możesz zmienić w poście #318 tego tematu  z start&stop na stop&go.

Michal243 to jest temat gdzie wpisujesz co tam kogo boli w aucie i kropka. Jeśli potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu problemu to używasz funkcji szukaj i dopisujesz pytanie w podobnym temacie lub zakładasz nowy.

Offline belgrano

• Giełda
« Odpowiedź #322 dnia: 11 Marzec 2017, 18:19:41 »
A mnie drażni wycieranie się srebrnych plastików do czarnego na kierownicy. Da się z tym coś zrobić?

mada

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 29 Marzec 2017, 20:36:38 »
Jakieś 5 dni temu zauważyłem że styki w aku są zaśniedziałe więc rozłączyłem aku wyczyściłem i podładowałem następnie odpaliłem i wyskoczył błąd p0106 pojeździłem kilka dni i nic ?
Skasowanie błędu  było tylko możliwe  na zgaszonym silniku i włączonym zapłonie .
Jak załączam silnik to po chwili znowu się pojawia i na pracującym silniku nie da się go skasować?
Wymieniłem MAP-a i to nic nie dało.
Mechanik mi powiedział że to są najgorsze awarie do zdiagnozowania:
1. Nieszczelność w układzie dolotowym?
2. Zatkany katalizator?
3.Uszkodzony przewód elektryczny?  
A żeby było śmiesznie to w serwisie poradzili mi żebym sobie styki popryskał kontaktem. :roll:

Po dwóch dniach jeżdżenia " cheek engine"  znikło.  Nic nie pomagało resetowanie kompa. przeze mnie jak i mechanika w warsztacie.Stawiam na czujni MAP który kupiłem z jakiegoś skasowanego auta za 8zł.
Z poprzednim się  męczyłem tydzień i nic.
pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #324 dnia: 29 Marzec 2017, 20:39:43 »
Zmień w profilu (jest na górnej belce forum) silnik masz G4KD, a nie G4GC.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2972&postdays=0&postorder=asc&highlight=p0106&start=15

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #325 dnia: 17 Kwiecień 2017, 12:04:29 »
Czesc,

wczoraj żona jechała do pracy i zaczął jej migać "check". Wrociłai mówi że auto chodzi jak traktor. Odpaliłem i od razu widzę że pracuje na 3 garach. Podpiałem kompa dziś żeby sprawdzić który wypada i wychodzi ze p0304 czyli wypadnie zapłonu na 4 cylindrze. Zajrzałem do świec i powypalane wszystkie równo, i nie wiadomo kiedy ostatnio zmieniane. Kupiłe szybko dedykowane Denso i po zmianie nadal wypada na 4. Macie jakieś podpowiedzi?? Miał ktoś podobnie??

Czytałem coś też w topicu o problemach z odpaleniem, że ktoś też miał problem z checkiem i wypadającym zapłonem. Po wymianie świec również zalałem dziś pełny bak razem z Forte do czyszczenia wtrysków. Chce zobaczyć czy będzie jakaś poprawa, i juro rano jeszcze pozamieniam cewki na wszelki wypadak i sprawdze czy cały czas 4 kuleje.

Powinienem jeszcze coś sprawdzić? Czy czekać na wypalenie pełnego baku razem z czyścikiem i dopiero później znów grzebać. Przyznam szczerze że jazda na 3 garach to raczej średnio.....

mada

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:02:36 »
Leć z tym jak napisałeś.
Obstawiam cewkę.
I nie jeździj na trzech cylindrach jak nie musisz.
pozdrawiam

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:20:37 »
Musiała dziś żona znów do pracy jechać. Zobaczymy czy jak wróci będzie jakaś poprawa po Forte.

A takie pytanko jeszcze, macie gdzieś schemat silnika gdzie znajduje się czujnik położenia wału?? Coś mi się wydaje że też on może mieć coś na rzeczy. Zdarzyło mi się że auto miało cieżko odpalić jakoś w lutym, no i wczoraj żona mówiła że też miała ciężko odpalić zanim pojawił jej się "check".

Więc jeżeli to nie cewka to obstawiam że jednak czujnik od wału może być uszkodzony.

A tak wyglądały świece:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #328 dnia: 17 Kwiecień 2017, 22:48:06 »
Smok86 przeczytaj posty# 309 #322 tego tematu.

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Kwiecień 2017, 21:19:30 »
Juz sie uporalem z problemem.  Dzis zamienialem cewki i zaplon wypadal zawsze na tej jednej wadliwej. Zaznaczylem ja bialym korektorem i mam winowajce.  Nowa zamowiona,  i teraz tylko czekac na dostawe. Nie moglem nigdzie dostac na miejscu :(

Kosmos, posty ktore podajesz maja sie nijak do sytuacji.