Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244743 razy)

Offline waszek_rmc

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #585 dnia: 05 Lipiec 2019, 18:14:19 »
Chyba że tak ASO udrażnia :) Nie wiem. Muszę się tym zająć. Póki co mi to nie przeszkadza, aczkolwiek czasem widzę w lusterku...Jutro może ogarnę te piankę do DPF od K2 i zobaczę.

Offline marcin_kutno

• Giełda
« Odpowiedź #586 dnia: 06 Lipiec 2019, 16:38:42 »
Natrafiłem przypadkiem na apkę Car Scanner, zainstalowałem i włączyłem demo, widzę że serwuje chyba więcej informacji niż Torque Pro z którego korzystam aby dowiedzieć się o zainicjowaniu procesu wypalania. Nie widzę tylko w nowej apce informacji o stopniu zapełnia filtra, w Torque Pro zresztą też tego nie ma a przydała by się taka informacja, byłoby wiadomo kiedy należy udać się na dłuższą przejażdżkę. Może ktoś z forumowiczów skusi się na instalację, sprawdzenie i podzieli się informacją czy apka lepiej sobie radzi niż Torque. Car Scanner też chyba posiada wersję pro.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #587 dnia: 06 Lipiec 2019, 20:52:12 »
Cytat: "ELETomek"
Venom - kiedy ten twój  wzorowy dpf ma czas się wypalić przy takim użytkowaniu samochodu jak opisujesz?

co masz na myśli? Do wypalenia potrzeba tak naprawde 15 minut jazdy. Widzę ze spalanie wzrasta powyżej 7 litrów tzn ze zaczyna dopalać, jadą na autobana  albo gdzieś za miasto , dopala . To wszytsko .

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #588 dnia: 06 Lipiec 2019, 22:16:05 »
Może "mierzę swoją miarą" i uważam że jeżdżąc 2x7km to pobożne życzenia żeby dpf wypalał się co 500km.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #589 dnia: 07 Lipiec 2019, 18:58:35 »
Co ci mam poradzić. Może jestem wyjątkowo religijny ? Nie ma znaczenia ile jeździsz tylko jak jeździsz .

Offline lucas4891

• HKP
  • **
« Odpowiedź #590 dnia: 07 Lipiec 2019, 21:45:38 »
No raczej i jedno i drugie ma znaczenie. Po 7km to silnik ledwo sie nagrzeje, a DPF na pewno nie bedzie mial szans na samoczynne dopalenie sadzy

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #591 dnia: 08 Lipiec 2019, 10:52:54 »
no i dlatego napisałem że w chwili gdy widzę ze wzrasta spalanie ( zaczyna dopalać )  jadę na autobana lub gdzieś gdzie takie warunki  mogą zajść i zachodzą. Dzieje się to w częstotliwości 450-500km . Co tu jest ciągle niezrozumiałe ?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #592 dnia: 08 Lipiec 2019, 11:02:01 »
Cytat: "Venom"
Dzieje się to w częstotliwości 450-500km

Też tak ogarniałem, zerowałem sobie podlicznik ze wskazaniem i gdy tylko zbliżałem się do przebiegu 600 km - jebs na obwodnice. 90% przypadków dopalanie

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #593 dnia: 08 Lipiec 2019, 11:56:54 »
Dokładnie, idzie to ogarnąć w ten sposób jeśli wszystko działa prawidłowo i zaobserwuje się co trzeba. No ja leje jeszcze tego Archoila do paliwa i tankuje tylko na BP ( chyba że nie mam wyjścia) . Na spalanie wydaje mi się że lepiej działał ten specyfik z K2 ale tyle się naczytałem po tym Archoilu że takie cudo to leje. Pewnie z pół butelki złożyłem do tej pory . Jakiejś zmiany nie zauważyłem stosując ten specyfik ale  może bym zauważył gdybym nie stosował .

Offline marcin_kutno

• Giełda
« Odpowiedź #594 dnia: 08 Lipiec 2019, 18:52:40 »
Odkąd kupiłem to zawsze tankuję na Orlenie w Kutnie a wypala regularnie co 410-430.  Masz porównanie czy  ropa lepsza na Orlenie czy na BP, chodzi oczywiście o stacje w Kutnie
Też wyjeździłem ok pół pojemnika archoila i nie widzę różnicy przed a po użyciu dodatku

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #595 dnia: 08 Lipiec 2019, 19:17:40 »
Wprawdzie nie w Kutnie, ale swoje 3 groszy pozwolę sobie wtrącić :)
U mnie w i40 lałem cały czas V-Powera, raz zatankowałem pełen bak Vervy i raz pełen bak tej tańszej na Orlenie (z ciekawości, bo tak reklamowali). Dopalanie skróciło się z 600 do 200-300, do tego wzrost spalania. Jakby tego było mało, w tym czasie miałem błąd klap wirowych. Powrót do V-Power - 3-4 pełne baki i wróciło do normy. Przypadek? Nie sądzę...

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #596 dnia: 08 Lipiec 2019, 23:28:28 »
Zatankowałem tylko raz v-power i dpf wypala mi co 100km. bezpowrotnie, jak zaprogramowany co 100km.
Wcześniej na vervie wypalał co 300km.
Może to jest zbieg okoliczności, i przyczyna tkwi w czymś innym, nie wiem.
Myślałem dolewać jakiś wspomagających dopalanie środków, ale mechanik M. odradził, bo zawierają tlenek żelaza który na stałe osadza się w DPFie. i też go w jakimś stopniu zapycha.
Mechanik Z. poleca, mówi że pomagają, stosować. No i któremu wierzyć?
Długo zalewacie te dodatki, i czy nie ma to skutków ubocznych?

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #597 dnia: 08 Lipiec 2019, 23:40:13 »
Jesli wypala się regularnie co 100km to czas najwyższy pomyśleć o regeneracji. Gdyby w oplu wypalał mi się co 100km to astra wołała by wymianę oleju co ok 5tys km. To nie zdrowe dla silnika i kieszeni. Skraca żywotność oleju ( nie wiem czy jest coś takiego w hyundai) i podnosi spalanie.
Stosowanie dodatków można rozważać później.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #598 dnia: 09 Lipiec 2019, 07:27:24 »
Cytat: "marcin_kutno"
Odkąd kupiłem to zawsze tankuję na Orlenie w Kutnie a wypala regularnie co 410-430.  Masz porównanie czy  ropa lepsza na Orlenie czy na BP, chodzi oczywiście o stacje w Kutnie
Też wyjeździłem ok pół pojemnika archoila i nie widzę różnicy przed a po użyciu dodatku

Kilka razy tankowałem na Orlenie koło Aqua parku i było podobnie jak w przypadku BP. Myślę że to podobny towar.Tankuje na BP bo po po pierwsze sprawdza się po drugie mam blisko z pracy. W ramach eksperymentu zatankowałem jakis czas temu na carrefurze . Spalanie do góry o ponad 1 litr odrazu .

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #599 dnia: 09 Lipiec 2019, 10:51:09 »
W przyszłym tygodniu wyciągam DPFa i wiozę go do pralni na mycie, ciekawe czy nie stopiony molit.
Pisane było na forum że trafiały się wadliwe DPFy, przez co często wypalały.
Chyba za wcześnie na tak częste wypalania przy przebiegu 114tys.
U teścia w i30 wypala co 430km. a ma przejechane drugie tyle kilometrów, i jazda tylko miejska.