Autor Wątek: [Lantra J2] Wymiana czy regeneracja wahaczy?  (Przeczytany 51688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Wymiana czy regeneracja wahaczy?
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Marzec 2013, 00:16:14 »
Mam kolego mam komplet :)
Dodatkowo 2-3 brechy metrowe ale warto wiedzieć jaka nakrętka wchodzi na nowy sworzeń aby ją wcześniej kupić :) Oglądałem oczywiście wiele tych filmików i przewertowałem trochę stron - należę do tych co się najpierw rozglądają i ewentualnie pytają ale czasem warto wcześniej wiedzieć czy coś na łeb nie spadnie. Do kompletu brakuje klucza udarowego ale może doposażę się w elektryczny :) Wiem, że warto - rozkłada się zawieszenie jak klocki lego. No ale póki co powalczę z brechami i wybijakiem sworznia. Też powinno dać radę. Wahacz był ściągany do montażu poprzednich tulei więc nakrętka i sworzeń nie są od momentu gdy fabryka wydała auto więc sworzeń nie przyrósł mam nadzieję na wieki :) Końcówki w zeszłoroczne lato wybijałem młotkiem 2 kilowym bez problemu :) Wahacze demontowałem kiedyś przedłużkę robiąc z 2 metrowej rury wydechu więc wiem jak ciężko te śruby trzymają :) Z tego co widzę to zasadniczo wahacz jak wahacz - on trzyma kolumnę aby nie rozjechała się na boki ani do przodu i do tyłu - czyli trzyma w pionie więc tu już kwestia dowolna kiedy go rozepnę, amor od kolumny na zdjętych kołach :) Pozdrawiam :)

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Marzec 2013, 11:03:55 »
Cytat: "Złośnik"
warto wiedzieć jaka nakrętka wchodzi na nowy sworzeń aby ją wcześniej kupić :)

Sworznie sprzedawane są z nakrętkami.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Marzec 2013, 11:36:50 »
Co to są 'brechy'?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marzec 2013, 12:00:45 »
Łomy. Mogą być o różnych końcówkach.  ;-)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Marzec 2013, 12:05:33 »
Chyba trzeba zrobic takie FAQ ze zdjęciami i nazwami części auta oraz narzędzi... uprosci to komunikację :-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Marzec 2013, 12:45:11 »
Są sprzedawane z nakrętkami ale jak są kupowane osobno. Ja mam całe wahacze.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Marzec 2013, 20:31:37 »
Dzisiaj popuściłem wszystko co się dało i nie miłe niespodzianki. Sworznie siedzą jak zespawane. Końcówki drążków naparzane młotem i ściągaczem widełkowym ani drgną. Pytanie czy warto w takim razie zaopatrzyć się w to:

i to:

i pomoże mi to dobrać się do sworzni ???

nadmienię że nawet nakrętki na piaście puściły a siedziały strasznie mocno - metrowa przedłużka i po kilku razach poszło :)
Jest też cholerny łącznik stabilizatora przykręcony do wahacza nakrętką M12. Do tego trzeba nasadki i małej przedłużki i powinno pójść a jak nie to flex i się tym nie babrać - nowy łącznik grosze a przez taki badziew napewno nie będę się męczył.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marzec 2013, 20:39:55 »
Tym ściągaczem nie podejdziesz. Z palnikiem też uważaj bo uszkodzisz czujnik ABS. Po prostu mocno obstukaj ucho w którym siedzi sworzeń. Porządnie młotkiem 2kg.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marzec 2013, 21:23:07 »
Nie no chcę grzać tylko ucho a nie wszystko. Nie chcę też zrobić z ucha naleśnika za pomocą młotka. A jakim ściągaczem podejdę ? Myślę że podejdę. Dlaczego ? Chcę najpierw zdemontować końcówkę drążka i łącznik stabilizatora. Odwrócić zwrotnicę do oporu i wysunąć przegub i przy pustej zwrotnicy zastosować dopiero ściągacz. Co myślisz kolego ? Wtedy przegub mi już ie będzie przeszkadzał w dostępie do sworznia ściągaczem.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marzec 2013, 21:43:37 »
Przegub wyjdzie również po odkręceniu dwóch śrub łączących zwrotnicę z McPersonem.  Sworzeń tak jak końcówka drążka jest stożkowy. Jak się wprasuje to czasami nic nie pomoże poza obstukaniem. Ze ściągaczy to tylko widełki stożkowe.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marzec 2013, 22:00:53 »
Młotek to akurat najsłabsze ogniwo z mojego asortymentu (jakieś 200g) jeśli połączyć to z moim samozaparciem to łatwo wyobrazić sobie jaki muszę być wymęczony tą walką takim młoteczkiem z wielkimi widełkami :)
Niemniej jednak spróbuję to podgrzać lekko zwłaszcza sworzeń wahacza i doposażyć się w porządny młot 2kg.

Jednak mam pytanie - dysponuję jednym lewarkiem sobie. Zauważyłem że jak opuszczę auto na koła to wahacz jest luźny i spokojnie odkręcam tuleje i poduszki a jak auto na podnośniku to wahacz jest ściągnięty na poduszkach i tulei i strach to odkręcić żeby czasem nic nie strzeliło.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Marzec 2013, 09:07:43 »
Nic ci nie strzeli dopóki nie ruszasz górnego mocowania amortyzatora.
Młotek to akurat najsłabsze ogniwo z mojego asortymentu (jakieś 200g)

No to masz przyczynę swoich problemów. Potrzebujesz minimum 1kg. 2kg jest najlepsze ale nie w każdym aucie da się takim dużym uderzyć w to ucho. Jak jest dokładnie w Lantrze - nie pamiętam - za dużo aut się u mnie przewija.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Marzec 2013, 10:04:46 »
W Lantrze jest dokładnie tak jak w twojej Coupe. Te same bebechy są w podwoziu i zawieszeniu - oczywiście - fabrycznie - i te same numery pasują tu i tu. Spróbuję tym ściągaczem bez palnika - końcówkę drążka. Odchylę zwrotnicę max. na lewo-prawo i wyjmę przegub z piasty (uda się już ?) i wtedy ściągaczem podejdę do ucha zwrotnicy ze sworzniem i go powinienem dać rady usunąć.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Marzec 2013, 11:02:41 »
W Lantrze jest dokładnie tak jak w twojej Coupe

Ja o tym wiem tylko dokładnie też nie pamiętam. ;-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Marzec 2013, 12:11:09 »
No tu to ucho jest trudno dostępne (sworzeń) i dużo przeszkód jest dlatego tak usilnie cisnę na ten ściągacz żeby nie pokancerować wszystkiego :(