Autor Wątek: Automatyczne włączanie klimatyzacji - Accent '04  (Przeczytany 9888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bambrych

• Gość
Automatyczne włączanie klimatyzacji - Accent '04
« dnia: 03 Marzec 2009, 21:20:12 »
Witam. Jestem posiadaczem Accenta z 2004 roku. Jest to amerykaniec.
Pytanie takie jak temat postu. Czy też macie taki problem w swoich autach.
Wygląda to tak. Przy wlączeniu nawiewu na szybę (nieważne czy ciepłe, czy zimne powietrze) włącza mi sie klima. Kontrolka nic nie pokazuje, ale słychać charakterystyczne odgłosy. Jest to trochę uciązliwe. Jest jakiś sposób ominięcia tego poza wyciągnięciem bezpieczników z klimy??

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2009, 22:15:02 »
U mnie też tak jest i u inny chyba też. Hyundaie tak mają. Trzeba sie przyzwyczaic. ja teraz tak nie mam..jak to zrobiłem... po prostu po zimie klima mi sie nie załącza a nie wiem gdzie bezpieczniki od niej znaleźć. mam spokój przy nawiewie:-0))))) pozdro

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2009, 22:30:53 »
Witam. Potwierdzam, że klimatyzacja załącza się automatycznie przy jakimkolwiek programie z nawiewem na szybę (również przy ich zmianie). Jeśli wybierzesz nawiew tylko na nogi, czy tylko w kierunku kabiny załączać się nie powinna. Nie jest to zbyt praktyczne przy obecnie skłonnych do parowania szybach. :-/ Ponoć można to przeprogramować. Ja osobiście nie myślałem jeszcze o podjęciu takiej próby i nie wiem, na ile ASO jest kompetentne w tym zagadnieniu. Po roku użytkowania samochodu odruchem bezwarunkowym wyłączam klimatyzację i jakoś przestało mnie to przeszkadzać – to chyba kwestia przyzwyczajenia. Latem natomiast jest to dość praktyczne rozwiązanie. ;-) Pozdrawiam Igor.

Bambrych

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marzec 2009, 08:56:04 »
No i włąsnie o odparowanie szyby mi chodzi, dlatego inna opcja nawwiewu niż na szybe nie wchodzi w grę. Jak na razie pozbyłem sie bezpiecznika, ze skrzynki pod maską. Jest oznaczony A\CON (nie pamiętam moze bez \). No a w lato to praktyne nie ma problemu.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marzec 2009, 09:45:40 »
Wyjęcie bezpiecznika jest najłatwiejszym i najskuteczniejszym sposobem. Inna opcja to rozebranie pokrętła nawiewu i odłączenie mikroprzełacznika, który daje sygnał że nawiew jest ustawiony na szybę - ale to dużo roboty.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marzec 2009, 09:49:17 »
W Accent MCT III z 2007 działa to dokładnie tak samo. Zawsze automatycznie włącza się klima. Nawet jeżeli wyłączę klimę i na chwilę wyłączę silnik i znów włączę to znów klima jest włączona. Z drugiej strony już się przyzwyczaiłem i jeżdżę z klimą włączoną cały rok. W zimie nie parują szyby, w lecie miły chłodek. Jakoś nie zauważyłem dużo większego spalania z tego powodu. Inna sprawa, że teraz nie wiem po co mi elektryczne szyby jak ich nigdy nie otwieram :)

Bambrych

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marzec 2009, 11:04:48 »
No w sumie to niby niedużo, ale mój samochód jakos dużo pali, do roboty mam 60km w jedna strone wiec kazde pół litra się liczy. Musiałbym go dokładnie gdzies sprawdzić.
Za dwa tygodnie ma mi przyjśc z US konputerek diagnostyczny do ichnich samochodów, ale on chyba tylko błedy wywala, nie wiem zobacze jak dostanę.
No nic dzięki za pomoc.

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marzec 2009, 18:43:54 »
Mi sie podoba, że to jest sprzężone razem ale gdyby dało się to odłączyć to bym nie płakał. Lubie jak szybko mi się szyby odparowują ;) Poza tym dzieki temu kompresor pracuje a on nie lubi nie pracować.

maclun

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2009, 23:26:34 »
EDIT: wlasnie sie zorientowalem ze watek sie zaczyna o Accent III.
Moje rozwiazanie dotyczy Accent II Verna, ale moze jest tak samo w nowym.

U mnie problem jest rozwiazany inaczej.
Do deski kontrolnej od tylu dochodzi osobny kabel ktory jest odpowiedzialny tylko i wylacznie za wlaczanie klimy przy pozycji przelacznika na szybe.
Ja ten kabelek mam wypiety i wszystko gra.

Udalo mi sie go wypiac bez zdejmowania konsoli, ale widzialem wczesniej jak wyglada zdjeta konsola.
Musialem tylko wypiac linki od pokretel. Wtyczka jest raczej waska, zwlaszcza w porownaniu do innych, dochodzacych do konsoli. Ma 2 zyly.

Sprobujcie pozagladac od strony pedalow kierowcy z latarka... nie pamietam czy to jest widoczne. Jak ebde pamietal to sprawdze.
Jakby co kontat na priv, bo na forum nie mam ostatnio czasu.

Pozdrawiam

kubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marzec 2009, 14:46:14 »
Witam, jestem nowym uzytkownikiem Forum i nowym wlascicielem accenta;) od miesiaca:). Mi sie niepodoba to ze jestem ubezwlasnowolnieny jesli wlacze nawiew na jaka kolwiek pozycje z szyba polaczona to klima sie zalacza:(, prawie jak w komunizmie:).
 Jak narazie wyciagnolem bezpiecznik od klimy ale to troche polsrodek.
Mysle o tym zeby to zrobic odlaczajac ten kabelek czy co to tam trzeba odlaczyc w srodku konsoli.Konsole sciagam bez problemu ale trzymaja te linki od pokretel, jak je odczepic i czy latwo i gdzie sie ja zaklada ponownie?czy ten mikroprzelacznik co wspomnial e-gen trzba jakos rozebrac czy wystarczy ten jakis kabelek odczepic co dochodzi z tylu do pokretla pozycji nawiewu?
I jeszcze jedna sprawa, czy ktos wie czy wlacznik klimy ma w srodku diode czy zarowke bo jak wlaczam klime to mi sie nie swieci a slysze ze klima sie zalacza (oczywiscie wtedy jak bezpiecznik jest wsadzony:)),
z gory dzieki za pomoc:)
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow:)
P.S accent jest zajefajny

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marzec 2009, 14:58:25 »
kubek, u mnie na stronie masz to opisane przy okazji wymiany podświetlenia. NIBY odpina i zapina się to łatwo ale trzeba to robić ostrożnie i dokładnie żeby sobie nie zrobić krzywdy w samochód. Reszta w opcji SZUKAJ przy okazji wymiany podświetlenia na LED.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marzec 2009, 15:29:00 »
kml,
dzieki za szybka pomoc, manual bardzo obfity, wlasnie boje sie troche zebym cos nie momieszal z tymi ciegnami i zeby mi jakas pierdulka gdzies nie odpadla:) ale coz trzeba bedzie jeszcze raz na to looknac:).dzieki

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marzec 2009, 15:37:31 »
kubek,

1. Powoli.
2. Dokładnie.
3. Deliktanie.
4. Starnnie.
5. Na spokojnie.

i będzie ok.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marzec 2009, 15:50:25 »
kml,
bedzie ciekawe zajecie na ktores popoludnie:)
Dzieki:)

kubek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Marzec 2009, 19:51:05 »
Jesli ktos by chcial sobie odlaczyc automatyczne wlaczanie sie klimatyzacji jesli mamy wlaczony nawiem i ustawienie pozycji nawiewu na szybe lub szybe-nogi to trzeba sciagnoc konsole i odczepic dwa kabelki (pomaranczowe) biala plastikowa kostka ktore dochodza do pokretla regulacji nawiewu od tylu konsoli i po tym zabiegu klime wlaczamy tylko wlacznikiem A/C:)
Tak przynajmniej jest w moim modelu accent II 2000r