Autor Wątek: Brak wstecznego światała  (Przeczytany 2903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

knie

• Gość
Brak wstecznego światała
« dnia: 02 Marzec 2009, 17:34:30 »
Mam brak wstecznego światła. Żarówki są OK. Czy ktoś wie który bezpiecznik odpowiada za światło wsteczne. Jeżeli to nie jest to bezpiecznik to pewnie czujnik. Czy możliwe jest dostanie się do czujnika bez kanału i z której strony skrzyni jest czujnik?

thores

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2009, 17:58:34 »
U mnie do czujnika można się dobrać jedynie zaglądając pod maskę - taki dzyndzek wystający ze skrzyni. Podpięty jest do niego dwużyłowy kabel. Jak go odepniesz i zewrzesz końcówki to powinny Ci się zapalić światełka wstecznego.

knie

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2009, 21:29:40 »
Czujnik znalazłem. Po zwarciu jest światło. Jakim kluczem odkręcić czujnik i czy istnieje konieczność zakupu nowego. Czy można go przeczyścić?

thores

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marzec 2009, 21:42:00 »
Też od niedawna mam ten problem i również zatrzymałem się na doborze klucza. Chwilowo dałem sobie spokój. Przyłączam się do pytań. Pewnie trzeba się jakimś dziwną metodą do tego dobrać ;)

knie

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2009, 21:58:31 »
Jeżeli ktoś może nich napisze jak dobrać się do czujnika bez rozbierania zbyt wielu elementów. Dzięki za odpowiedź.

Cien

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2009, 00:49:17 »
Cytat: "knie"
Czujnik znalazłem. Po zwarciu jest światło. Jakim kluczem odkręcić czujnik i czy istnieje konieczność zakupu nowego. Czy można go przeczyścić?

Ten czujnik radze kupic nowy - na dluuugo bedzie spokoj ;)

knie

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marzec 2009, 15:42:38 »
Kupiłem nowy czujnik za 36 zł. Do mojego Accenta 1,5 z 98 r. pasuje WYŁĄCZNIK ŚWIATEŁ COFANIA OZNACZONY KP0501H HYUNDAI PONY- 94.12 (jest jeszcze oznaczenie IC-9F511D)

Ja odkręciłem kluczem uniwersalnym. Takie szczypce z długą rączką. Wcześniej oczyściłem przy pomocy WD. Przy wymianie odkręciłem wlot powietrza i odczepiłem przewód odprowadzający płyn z chłodnicy do silnika. Przy takiej rozbiórce łatwiej się dostać. Z przewodu może lecieć płyn więc lepiej trochę spuścić.

Po wymianie światła działają.

thores

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marzec 2009, 17:46:03 »
O, taniutko kupiłeś. Ostatnio jak gdzieś sprawdzałem to był po 80. Mógłbyś podać namiary na ten sklep? Oczywiście jeśli to coś internetowego. Co do wymontowania to rzeczywiście inaczej się chyba nie da - ewentualnie jakimś kluczem - cudakiem;)

maciej

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2009, 20:10:04 »
ja na poczatek to polecam kable sprawdzic idace w ta i w tamta i z powrotem, bo praktyka pokazuje ze jednak w wiekszosci przyadkow to nie czujnik a wiacha siada. a czujnik mozna w 10 sek sprawdzic. odpinasz wtyczke bierzeasz ohmoierz i wkladasz koncowki pomiarowe w ta wtyczke po stronie czujniczka. potem roszasz dzwigienka i jak sie zwiera i rozwiera tzn ze dziala gites ;-)

thores

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marzec 2009, 20:18:14 »
Raczej jestem pewny, że to czujnik - po sprawdzeniu światełek tak jak pisałem wyżej ;)

Cien

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2009, 05:45:29 »
Cytat: "thores"
Raczej jestem pewny, że to czujnik - po sprawdzeniu światełek tak jak pisałem wyżej ;)

Kolega wie , o tym.
Pisał tylko dla innych uwagę jak i co sprawdzić zanim wymieni się czujnik ;)

knie

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2009, 18:08:55 »
Osobiście czujnik kupiłem w sklepie z częściami. W sklepie nie mieli ale sprowadzili z hurtowni. W internecie znalazłem:
1) Allegro u skalecki, EPS za 49zł - nie ma wystawionego ale trzeba pytać
2) www.moto-portal.pl za 51 zł

thores

• Gość
Brak wstecznego światała
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2009, 18:12:51 »
Osobiście czujnik kupiłem w sklepie z częściami. W sklepie nie mieli ale sprowadzili z hurtowni. W internecie znalazłem:
1) Allegro u skalecki, EPS za 49zł - nie ma wystawionego ale trzeba pytać
2) www.moto-portal.pl za 51 zł

Dzięki wielkie.