Autor Wątek: Automatyczne włączanie klimatyzacji - Accent '04  (Przeczytany 9887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zbyszek

• Gość
Automatyczne włączanie klimatyzacji - Accent '04
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Listopad 2009, 21:30:44 »
Cytat: "kml"
Zbyszek, zielu_lodz, w 2 gen to jest banalna sprawa - odkręcasz konsolę srodkową i odpisnasz szybkozłączke z czerwonym kabelkiem :)

Teraz po przeczytaniu postów już wiem :) aczkolwiek tak jak wspomniałem u mnie tego problemu nie ma więc byłem zaskoczony. Mój egzemplarz auta był przeznaczony na rynek Czeski gdzie został zakupiony w salonie. Możliwe, że na tamtejszy rynek było przewidziane akurat inne rozwiązanie albo po prostu (co jest bardziej prawdopodobne) poprzedni właściciel już dokonał potrzebnych modyfikacji :)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Listopad 2009, 21:22:54 »
Ale z tym odłączaniem kostki to jest nie do końca tak różowo.
Gdy kostka jest podłączona:
Program nawiewu na szybę powoduje automatyczne włączenie klimy.A gdy damy ciepły nawiew i do tego klimę, to lodowate powietrze idzie na szybę, a ciepłe w nogi , czy gdzieś tam.... Zimny nawiew powietrze zimne leci tu i tu.

Gdy kostka jest odłączona:
Program nawiewu na szybę nie powoduje włączenia klimy. Gdy damy ciepły nawiew - ciepłe powietrze leci na szybę i w nogi (to jest ok), gdy damy zimny nawiew to zimne leci i tu i tu (też ok), jak damy ciepły nawiew + klima to ciepłe powietrze leci na szybę i w nogi. A znowu zimny nawiew + klima daje zimne powietrze ale jak mi się "może" wydaje nie jest to lodowate powietrze z klimy, tylko z temperatury podwórka.

Czyli de facto te powietrze z klimy nie leci tak jak kostka była podłączona.
* Podsumowując : gdy włączymy ciepłe powietrze na szybę i włączymy klimę, to ciepłe powietrze leci na szybę i w nogi, a było kiedyś ciepłe w nogi, lodowate na szybę - co jest grane :) - kiedyś było inaczej. Guzik klimy - kostce w pokrętle nie równy ? Może on steruje jeszcze kierunkiem wylotu klimy ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Listopad 2009, 21:46:12 »
Cytat: "xardas"
Program nawiewu na szybę nie powoduje włączenia klimy. Gdy damy ciepły nawiew - ciepłe powietrze leci na szybę i w nogi (to jest ok), gdy damy zimny nawiew to zimne leci i tu i tu (też ok), jak damy ciepły nawiew + klima to ciepłe powietrze leci na szybę i w nogi. A znowu zimny nawiew + klima daje zimne powietrze ale jak mi się "może" wydaje nie jest to lodowate powietrze z klimy, tylko z temperatury podwórka.

Na całym forum jesteś jedyną osobą, która ma takie problemy :roll: Jeżeli masz aż taki zgryz to podłącz to tak jak było. Ja mam odpiętą klimę i samodzielnym włączaniu nie zauważyłem takich problemów o jakich mówisz.

xardas

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Listopad 2009, 21:57:59 »
To nie jest problem. Tylko napisałem, że po odłączeniu jest inaczej jak było. I tak będzie u każdego, chyba że ktoś coś przerabiał. Zresztą zawsze można wrzucić sobie dodatkowy włącznik, jakby ktoś koniecznie by chciał powietrze z klimy raz na jakiś czas rzucić na szybę, bo fakt jest taki, że szyba odparowuje momentalnie.

KML - a testowałeś to dokładnie, że mnie krytykujesz. Chyba ważniejsze jest opisanie sposobu działania, a nie wytykanie że coś komuś "rzekomo" się nie podoba. Sam zobacz ciepłe powietrze + klima = ciepłe powietrze na szybę i w nogi.

kml

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Listopad 2009, 06:51:37 »
KML - a testowałeś to dokładnie, że mnie krytykujesz. Chyba ważniejsze jest opisanie sposobu działania, a nie wytykanie że coś komuś "rzekomo" się nie podoba. Sam zobacz ciepłe powietrze + klima = ciepłe powietrze na szybę i w nogi.

A co tutaj jest do testowania?! Klima miala NIE działać domyslnie w pozycji na szybę i koniec. Czego oczekujesz po prostej klimatyzacji manualnej - to NIE jest climatronic. W ogóle nie bardzo rozumiem kombinację kilma+ciepłe powietrze. W jakim celu to stosować?

Nie zauważyłem u siebie, żeby włączenie klim "z palca" powodowało wzrost siły dmuchania więc możliwości nawiewu są dokładnie takie same. Klima nie działa poniżej 5*C OIDP a mój samochód rozgrzewa się _błyskawicznie_ więc po kilku minutach jazdy odpalam ciepełko bez klimy i od razu jest inaczej w środku.

Dla mnie stosowanie klimy ma sens wtedy kiedy jest za ciepło na dworzu a do korekcji zimności słuzy zakres pokrętła z niebieską skalą. Oczywiście można odparować szyby ale też zdarza mi się to sporadycznie z tym, że ja też stosuje to w ustawieniu zimne.

Czemu ma służyć kombinacja klima+ciepłe?

xardas

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Listopad 2009, 08:16:03 »
Takie że szyba w kilku sekundach odparowuje, a w samochodzie się zimno nie zrobi. Np jadąc szybko w deszcz - lepiej jak szyba odparuje natychmiast, niż czekać aż ciepłe powietrze ja obdmucha, co zajmie więcej czasu. Im szybciej będzie lepsza widoczność przez szybę tym większe będzie bezpieczeństwo.

kml

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Listopad 2009, 08:38:12 »
Takie że szyba w kilku sekundach odparowuje, a w samochodzie się zimno nie zrobi. Np jadąc szybko w deszcz - lepiej jak szyba odparuje natychmiast, niż czekać aż ciepłe powietrze ja obdmucha, co zajmie więcej czasu. Im szybciej będzie lepsza widoczność przez szybę tym większe będzie bezpieczeństwo.

Nie wiem czy mówimy o tym samym samochodzie ale w accencie szyba nie odparuje w ciągu kilku sekund przy użyciu klimy. Jeżeli mi paruje szyba a potrzebuje natychmiast pozbyć sie pary to otwieram okno i problem, w postaci różnicy temperatur powodującej kondensację, znika. Jeżeli odpalisz klimę celem odparowania szyby to i tak dmucha zimne powietrze a nie ciepłe co zajmuje więcej czasu. Ustawienie klimy na samą szybę powoduje, że wydmuch powietrza innymi kanałami jest minimalny o ile w ogóle odczuwalny i w moim, subiketywnym odczuciu, nie powoduje to wyziębienia samochodu.

weryfikator.kont

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Listopad 2009, 10:36:20 »
Temat uważam za wyczerpany - zamykam.
Z poważaniem weryfikator.kont