Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 628672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fibol

• Gość
zakup santa fe
« Odpowiedź #180 dnia: 25 Sierpień 2013, 22:51:23 »
Witam przymierzam się do zakupu Santa fe AWD jestem laikiem  w napędach 4x4 autko mi się podoba i  jest niedocenione na naszym rynku.  A mianowicie w którym roczniku jest napęd lepszy przed liftem czy po , zimą mam problem z wyjazdem z osiedla górka jakieś 50 m kont nachylenia jakieś 25 stopni tragedia potem też nie jest lepiej górki itp niby Szczecin ale trafia mnie zimą mam audi a4 w automacie i zimą nie jest najlepiej z jazdą do pracy  . Silnik może byś BP lub ON , nie wiem jak skrzynie automatyczne się zachowują  ile mają biegów itp. Bardzo bym prosił o pomoc z góry dziękuje poczytałem posty  na tematy ale jakoś sam nie potrafię wyciągnąć wniosków , niezdecydowanie góruje . :roll:

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #181 dnia: 26 Sierpień 2013, 13:14:37 »
Do 2003 roku napęd był stały i nierozłączalny w stosunku 60x40. W wersji poliftingowej napęd jest włączany na stałe ręcznie i działa do 30-40km/h po czym zostaje tylko przód. Jeżeli chodzi o samo ruszanie pod górkę to czy będzie wersja starsza czy nowsza (z włączonym 4x4) to mała różnica (chyba, że jedziesz pod tą górkę więcej niż 40km/h). Osobiście szukałem swojego koniecznie przed liftem właśnie ze względu na ten stały napęd. Co do automatów to mają 4 biegi+R :) Czy chcesz automat czy manual to odpowiedz sobie na to pytanie sam:) - ja już nie kupie samochodu z manualem bo automat to jest jednak wygoda ale co kierowca to inna opinia. Co do paliwa to polecałbym jednak benzynkę do automatu i to nie najsłabszą.
Decyzja należy do Ciebie:) jak będziesz miał konkretniejsze pytania to pisz.

P.S. - co to jest kont nachylenia?

fibol

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Sierpień 2013, 17:46:38 »
Dziękuje za odpowiedź jest bardzo przydatna co do automatu jakiś czas temu byłem przeciwnikiem teraz mam już drugie  auto z automatem i powiem jedno bajka po  mieście jeszcze lepiej .
 :-)

jacek352

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #183 dnia: 15 Wrzesień 2013, 22:49:19 »
Witam
Bardzo prosze o ocenę tych aut:
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-bezwypadkowy-4x4-C30520171.html

oraz
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-2-0-crdi-4x4-4wd-serwis-alu-C29612512.html

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o samochody, oczywiście przed ewentualnym zakupem sprawdzę samochód u mechanika ale bardzo proszę o ocenę, na pewno fachowcom takim jak Panowie tutaj coś się rzuci w oczy. Ogólnie interesuje mnie Santa Fe w cenie do 20-22tyś, diesel, napęd 4x4 (odłączany? będę jeździł głównie do pracy 30km dziennie z czego ok1km droga polna nieutwardzona). Pozdrawiam

felkner

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #184 dnia: 15 Wrzesień 2013, 22:57:09 »

Maciek

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Wrzesień 2013, 23:03:54 »
Cytat: "jaclwapl"
P.S. - co to jest kont nachylenia?

:lol:  

Cytat: "felkner"
Oba to złomy odpuść sobie . Ten pierwszy to wyjątkowy złomom ale drugi wcale nie jest lepszy . Niech się wypowiedzą inni .

Byłeś, widziałeś? Może więcej info, co by jacek352 wiedział na czym stoi.

jacek352

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Wrzesień 2013, 23:07:12 »
felkner dzięki za opinię, gdybyś mógł podać więcej szczegółów co te auta na starcie dyskwalifikuje? tak żebym na przyszłość wiedział na co najpierw zwracać uwage, wiem że dla fachowca to oczywiste ale jak pisałem- jestem zielony.

felkner

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Wrzesień 2013, 23:27:38 »

JKowalski

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Wrzesień 2013, 07:35:00 »
Czarny.
 Albo ktoś bardzo go kochał i sobie go polakierował wymienił felgi na  ładniejsze i usunął znaczki (wszystkie) bo podoba mu się taki "stajl" albo auto było mocno walone i nadawało się do całkowitego malowania a felgi do wyrzucenia.  Przezornie zakładałbym drugą opcję. Cena jak za taką wersję (klima ręczna, welur, brak szyberdachu i manualna skrzynia) jest dość wysoka. Pisze, że posiada hak a na zdjęciach go nie ma.

jacek352

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #189 dnia: 16 Wrzesień 2013, 13:59:04 »
dziękuję za opinie, ten czarny wg mnie też podejrzanie wygląda, pomijajac to że kompletnie nie w moim stylu. Myślałem że to dość dobra cena za ten rocznik? Widuję sporo roczników 2002 w cenie ok. 20tyś.
Co sądzicie o tym drugim?
 Odnośnie wyposażenia to nie zależy mi na tym tak bardzo, welur dla mnie jest ok, wiadomo zależy mi na sprawnym silniku, takie perełki jak Wy macie to trudno znaleźć i pewnie przeważnie idą w ręce znajomych.
Zaznaczę że szukam tylko manualnej skrzyni.

felkner

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #190 dnia: 16 Wrzesień 2013, 15:02:04 »

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Wrzesień 2013, 15:42:33 »
Maciek, to jemu chodziło o kąt nachylenia.. to trzeba było od razu bo kont mnie zmyliło:)

Piszesz, że "Widuję sporo roczników 2002 w cenie ok. 20tyś." - bo po tyle mniej więcej chodzą. Nie zdziwiłbym bym się gdyby taki 2002 2.7 w pełnej wersji był w granicach 23-25 tyś i tyle on jest wart.

Co do ogłoszenia.... pierwsze -> trzymaj się z daleka każdego kto próbuje z Santka zrobić wieśwagena. Samochód skierowany do młodego napalonego wieśmana, który kupi bo się błyszczy a potem będzie płakał. Zapewne samochód po takiej kraksie, że tylko chrom jest w stanie odwrócić uwagę od niedoróbek. ODRADZAM NA STARCIE!

Drugie-> po 1. KOMIS - unikaj jak ognia:)
po 2. bity w tył aż miło.... zapewne znowu znaczek Hyundai ukradły krasnoludki jak napisał felkner, klapa wymieniana, krzywe drzwi, co prawda 2 kluczyki ale nie znaczy to, że był bezwypadkowy.
po 3. jak dla mnie to możesz 100 tyś dołożyć do przebiegu. W Belgii kupuje się diesla żeby jeździć po całej Europie i do tego hak żeby ciągnął przyczepę... myślę, że jak powiem, że samochód ma 300 tyś przejechanie to o dużo się nie pomylę.

po 4. i to najważniejsze!!!!  23tyś zł to ok 5 tyś euro. Wejdź teraz na ogłoszenia niemieckie czy belgijskie czy jakiekolwiek inne zagraniczne i zobacz ile kosztuje taki Santek (nie bity, z podobnym przebiegiem i wyposażeniem) i dodaj koszt transportu, opłat, marżę.... i co? nieźle co? nie da się sprowadzić takiego samochodu w takiej cenie, chyba, że kupi się go rozbitego za cenę złomu i sklei na taśmę klejącą. Dobrze, że mała pojemność to przynajmniej mniejsza szansa na przekręt z akcyzą ale nigdy nie wiadomo czego się się spodziewać po kimś kto uważa krzywe za proste.

Moja rada - te dwa odpuść i szukaj dalej...

martinez75

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #192 dnia: 21 Wrzesień 2013, 12:46:44 »
Witam serdecznie wszystkich na forum. wkrótce chciałbym kupić santa fe,podłącze się do tematu.Szukam coś z 2001-2003r ,2,4 benzyna Znalazłem takie ogłoszenie: http://m.otomoto.pl/C30290925  Wydaje mi sie w miare OK. Czy moglbym prosic o wstepna ocene.Powiedzcie mi prosze czy z tych zdjęć da się stwierdzic ,czy warto się nim interesowac czy raczej nie. Z góry dziękuję za cenne uwagi i pomoc

jacek352

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Wrzesień 2013, 15:41:02 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, poruszyłem rodzinę, znajomych i dotarłem do zaufanego człowieka który sprowadza samochody, ma mieć na uwadze i na spokojnie szukać, nie spieszy mi się więc mam nadzieję że znajdzie coś w dobrym stanie. Jeszcze raz wielkie dzięki,

uherce1

• Gość
Pomoc w zakupie Santa Fe
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Wrzesień 2013, 12:46:32 »
Witam serdecznie forumowiczów.

Tworzę ten wątek aby poprosić was o pomoc, zamierzam kupić autko z tytułu, niestety jednak mimo że widziałem już kilka modeli na własne oczy jestem jednak w kwestii tej marki laikiem.
Proszę więc was wprawionych i znających temat o zerknięcie do linków które przedstawiam w celu pomocy i ewentualnego odrzucenia niektórych z nich.
Prośbę motywuje tym że czytając podobny wątek wielu z was potrafi po samych zdjęciach zauważyć rażące niezgodności w wyglądzie czy też opisie.
Z góry dziękuję za pomoc i wierzę że nie proszę o zbyt wiele.

Pozdrawiam

Santa fe 2.0CRDi Elegance 2004 :

http://tablica.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-0-crdi-high-elegance-2004-CID5-ID3JpRd.html#bf129faaff

Santa fe 2.4 Benz  2001 :

http://tablica.pl/oferta/hyundai-santa-fe-i-wlasciciel-4x4-ideal-2001-CID5-ID3Jbrh.html#bf129faaff

Santa fe 2.0 Lift :

http://www.gumtree.pl/cp-samochody-osobowe/wola/2005-hyundai-santa-fe-4x4-lift-suv-2-0-524548230

Santa fe 2.0 :

http://gra-jar.gratka.pl/ogl/15610245.html#ce74f2b2357a55bc,1

Jeszcze małe pytanie na sam koniec, jaka jest zależność wpływająca na to czy pojazd jest orurowany czy też nie ? rodzaj wyposażenia? czy może rok?