Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 628389 razy)

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #165 dnia: 22 Lipiec 2013, 21:39:40 »
Cytat: "ns33e"
VIN - numer ident. pojazdu :KMHSC81BP6U039279

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #166 dnia: 23 Lipiec 2013, 13:32:08 »
Ogólnie to ładny model ale jakiegoś super wyposażenia to on nie ma.
Przebieg wydaje mi się dość realny. zastanawia mnie tylko co miał na myśli autor pisząc "bagażnik" chyba chodziło o relingi.
Powiem tak... cena jest adekwatna do przebiegu i wyposażenia. Zastanawiam się nad tą skórą bo wygląda na "NigdyNiesiedzianą" ale może tak na zdjęciach wygląda.
Wersja 2WD to trochę lipa... skoro masz taki budżet to poszukaj czegoś jeszcze 4wd w sumie to za takie pieniądze to kupiłbyś 2.7 V6:) tylko ciężko znaleźć dobry egzemplarz nie po przejściach.

ns33e

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #167 dnia: 24 Lipiec 2013, 08:39:26 »
Dziękuję za odzew . Auto wygląda  fajnie. Ma ono niestety instalację gazową star gas polaris, której nikt w Lublinie nie chce serwisować- nie mają końcówki wtyczki  i problemy z częściami ???
Powiedzcie mi jeszcze proszę czy nisko biorące sprzęgło i odczuwalny spadek mocy po włączeniu klimy to norma? W i 30 cw nie miałem żadnej różnicy.

Jest jeszcze jeden santa fe ze Szwecji :
http://tablica.pl/oferta/hyundai-santa-fe-nowy-gaz-sekwencja-4x4-2005-CID5-ID3i7qx.html#2ded3661a9
ale na szwedzkich stronach:

Dane pojazdu
Stan pojazdu: Nieużywany (07/05/2013)
Tymczasowa rejestracja: No
Liczba właścicieli: 5 Obsługa Professional: No
Produkowany pojazd: 2005-04
Edytor Producent: 556565-8779
W ruchu po raz pierwszy w Szwecji: 2005-09-23
W ruchu po raz pierwszy za granicą: Import / wstęp: No

Nie wiadomo co się z nim działo od maja do sprowadzenia.
Nie wiadomo co się z nim działo od maja do teraz.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #168 dnia: 24 Lipiec 2013, 09:57:45 »
nowy gaz i chce sprzedać... śmierdząca sprawa.

HIP

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #169 dnia: 24 Lipiec 2013, 20:23:52 »
Dobrze przyjrzyj się temu sprzęgłu bo coś jest nie tak, powinno brać w połowie czyli normalnie. Przy zapalonym silniku nie słychać żadnych dźwięków z okolicy sprzęgła? U mnie było walnięte, objawy to hałas po otwarciu maski jakby coś stukało w silniku, dotykając delikatnie pedału sprzęgła  nogą  wibracje i po wciśnięciu do końca hałas ustawał. Duże prawdopodobieństwo  że ma dwumase, koszt około 2800 + robocizna. Gdzieś na forum jest temat o wymianie na normalne sztywne. Włączenie klimy daje zauważalny spadek mocy.

mar_p

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #170 dnia: 02 Sierpień 2013, 12:22:41 »
Witam a jak wygląda sprawa korozji w Santa Fe,
Ostatatnio rozmawiałem ze znajomym z pracy który twierdził że ma takiego i że jest problem ze rdzą i że wszystkie które oglądał miały jakieś ślady korozji!!
Szczerze mówiąc sie zdziwiłem bo myślałem że akurat te auta nie mają tego problemu. Aktualnie mam jeszcze forda.... i chciałem tym razem auto które nie będzie tak rdzewieć :) !!
Jakie macie zdanie na ten temat szanowni użytkownicy Santa Fe  :) ?

saurus

• Gość
Santa Fe 2006 - 2009
« Odpowiedź #171 dnia: 05 Sierpień 2013, 23:42:48 »
Koledzy !! :) Narodzie!! Szanowni wlasciciele :)

Nosze sie z zamiarem zakupu Santa Fe ..rocznik 2007 / 2008 Przekminilem literature internetu w temacie opinii itd niemniej ..zawsze liczyle na życzliwość i dobra rade innych wiec znalazłem się tu.aby uzyskać informację z pierwszej ręki.

Celuje w : Diesela 2.2 (w okolicach 150 KM jesli dobrze pamietam )w automacie ..

i teraz pytanie czy to jest dobry wybor ,,wczesniej mialem tylko jeden samochod z automatyczna skrzynia biegow i zasadniczo problemów nie bylo.. ale nie wiem jak sprawa trwalosci skrzyni ma sie w przypadku SF. .
SF wybralem ze wzgledu na to ze z opinii wynika ze jest to znakomita relacja jakosci do ceny przy akcpetowalnych kosztach exploatacji i malej awaryjnosci.. oczywiscie "ludzie tak mowia" .. ile w tym prawdy  - to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza ..ale fakt że samochód mi się po prostu podoba więc bardzo prosiłbym o wasze spostrzeżenia odnośnie oksloatacji tego modelu w tych rocznikach.

pozdrawiam wszystkich
saurus

suchar

• Gość
Re: Santa Fe 2006 - 2009
« Odpowiedź #172 dnia: 13 Sierpień 2013, 14:36:34 »
Cytat: "saurus"
Koledzy !! :) Narodzie!! Szanowni wlasciciele :)

Nosze sie z zamiarem zakupu Santa Fe ..rocznik 2007 / 2008 Przekminilem literature internetu w temacie opinii itd niemniej ..zawsze liczyle na życzliwość i dobra rade innych wiec znalazłem się tu.aby uzyskać informację z pierwszej ręki.

Celuje w : Diesela 2.2 (w okolicach 150 KM jesli dobrze pamietam )w automacie ..

i teraz pytanie czy to jest dobry wybor ,,wczesniej mialem tylko jeden samochod z automatyczna skrzynia biegow i zasadniczo problemów nie bylo.. ale nie wiem jak sprawa trwalosci skrzyni ma sie w przypadku SF. .
SF wybralem ze wzgledu na to ze z opinii wynika ze jest to znakomita relacja jakosci do ceny przy akcpetowalnych kosztach exploatacji i malej awaryjnosci.. oczywiscie "ludzie tak mowia" .. ile w tym prawdy  - to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza ..ale fakt że samochód mi się po prostu podoba więc bardzo prosiłbym o wasze spostrzeżenia odnośnie oksloatacji tego modelu w tych rocznikach.

pozdrawiam wszystkich
saurus

Hej

Sam kupiłem dokładnie taki rocznik (2007/2008) rok temu z przebiegiem 75 kkm - tyle że manualna skrzynia biegów bo nie toleruję automatów . w tym czasie musiałem wymienić koło dwumasowe 3300 + robota. podobno to jest jeden ze słabszych punktów SF. licze na to, że mam spokój na pare ładnych lat. poza tym wymieniłem łącznik stabilizatora bo pukał na dziurach (100zł). No i oczywiście płyny + olej i zbieżność ale to standard eksploatacyjny.

poza tym to leję paliwo i jeżdżę.

Auto w moim odczuciu świetne, bardzo ładne, agresywnie prezentujące się w lusterku wstecznym :) co czasem jest dużą zaletą na polskich drogach. Trochę sztywne zawieszenie i buja na bezdrożach. układ kierowniczy jest bardzo czuły co powoduje że trzeba pilnować toru jazdy szczególnie na autostradach, ale za to daje fenomenalną zwrotność na parkingach co przy tych gabarytach jest ogromnym plusem.

silnik dość mocny i elastyczny w trasie (dobrze się wyprzedza) ale bardzo nie lubi ruszania np. spod świateł co odbija się na "spożyciu" paliwa.
i tak: trasa (nie autostrada ale krajówki) i nie bardzo delikatnie to średnio 7,2. Jeśli poszalejesz wg najlepszych zasad ecodrivingu to może zejdziesz do 6,8.
jak ciśniesz po 140 i wyprzedzasz itd. to bierze około 8,4.
autostrada do 140 km/h - około 8,5l ale jak dociśniesz 180-190 km/h to już łyka 12l.

miasto- jeśli jeździsz bardzo delikatnie wkurzajac tych z tyłu to zejdziesz na 8,5l. a jak Ci się już odechce to musisz się liczyć ze spalaniem 9-10l.
podobno przy automacie można oczekiwać spalania wyższego nawet o 1l.
z mniej miłych rzeczy jest np. koszt opon. możesz zapomnieć o kupieniu opon taniej niż 500 zł/sztukę (no chyba że jakąś chińszczyznę).

Subiektywne odczucia: jeżdżę już rok i ciągle mi się micha cieszy jak do niego wsiadam :) co ważne w Polskich realiach (pokaż mi swój samochód a powiem Ci kim jesteś :) ) robi bardzo dobre ważenie przy jednocześnie dość "niszowym" charakterze - nikt z wyglądu nie trafi ile rzeczywiście takie autko kosztuje... :) a gabaryty ma słuszne. Bez problemu 2 foteliki dziecięce + dorosła osoba na tylnej kanapie wygodnie dojadą nawet w kilkugodzinnej podróży.

Ciągle mam nieodparte wrażenie że duży może więcej :) patrzysz na wszystkich z góry a w korku widzisz do przodu ponad dachami innych aut.
I (dla mnie to ważne wożąc małe dzieci) to poczucie bezpieczeństwa - spójrz na YT na crash testy np.: Q7 vs. Fiat 500 - czuć te 2 tony wagi.

podsumowując: uważam wybór za baaardzo trafny i na pewno kupiłbym jeszcze raz. Haczyk jest taki że trzeba uważać żeby nie kupić jakiegoś trefnego egzemplarza wyklepanego z budki telefonicznej. Ja swojego auta szukałem aktywnie 7 miesięcy
(co 2 dzień ogłoszenia w Polsce i Niemczech, wydzwanianie po Niemcach, jazdy próbne macanie itd.) w końcu trafiłem na coś co w moim odczuciu było super pewną ofertą i decyzja w ciągu jednego dnia.

mam nadzieję że pomogłem
pozdrawiam

JCK12

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #173 dnia: 14 Sierpień 2013, 22:26:16 »
Witam, mam wielką prośbę do osób, które się znają na hyundaiach santa fe aby oceniły tego hyundaia ponieważ jestem zainteresowany kupnem tego auta ale wstępnie chciałem jakeś opinie zebrać co sądzicie o tym santa fe

http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-2-0crdi-4wd-klima-serwisowan-C29768297.html

Podobno kupiony w Polsce pierwszy właściciel i wszystko oryginalne, serwisowany i takie tam. Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #174 dnia: 14 Sierpień 2013, 22:53:46 »
W numerze vin jest chyba błąd bo strona go nie znajduje.

Już znalazłem błąd zamiast drugiego S ma być 5 czyli rok modelowy 2005.

JCK12

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #175 dnia: 15 Sierpień 2013, 00:16:37 »
Dzięki za te informacje

[ Dodano: 2013-08-16, 09:05 ]
Witam

Mam prośbę bo coś mi nie gra człowiek pisze że  SANTA FE jest z napędem 4X4 a tak jak czytałem z wcześniejszych informacji z tej strony to powinien mieć (przepraszam ale może coś pokręcę bo do końca się nie znam)  przycisk po lewej stronie na desce przy kierownicy który włącz lub wyłącza napęd chyba tylni a tu ze zdjęcia wynika że nie ma czegoś takiego czy może on mieć fabrycznie napęd na wszystkie koła bez takowego wyłącznika czy jest to wersja 2WD tylko ktoś sobie dokleił 4WD, czy jest to może jakiś dziwny przeszczep bardzo proszę oceńcie to jeśli się to da tak ze zdjęć i czy można może coś więcej o tym samochodzie się dowiedzieć po nr VIN. Był bym bardzo wdzięczny za jakieś uwagi.

http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-2-0crdi-4wd-klima-serwisowan-C29768297.html

Pozdrawiam

[ Dodano: 2013-08-16, 09:09 ]
Jeszcze raz ja był kupiony w Polsce a może na nasz kraj był tak wyposażony beż takowego przełącznika. Pozdrawiam

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Sierpień 2013, 15:28:30 »
Te końcowe roczniki nie miały chyba już tego przycisku. Coś mi tu nie pasuje, bo koleś podaje rok rejestracji 2006 a samochód z 2004 - potem okazuje się, że wg VIN samochód jest z 2005... pewnie sam nie wie bo jest już 5-tym właścicielem i teraz nie dojdziesz:)
"doskonałe Auto w teren jak i na szosę" - z silnikiem 2.0 w dieslu:) no cóż każdy reklamuje jak może i nagina czasami rzeczywistość:)
Na tych zdjęciach to ciężko coś dostrzec ale jak dla mnie to samochód nie warty tej ceny... dołóż 3-5 tyś a jak będziesz miał szczęście to trafisz wersję LUX LUX:) Może poszukaj bardziej benzynki 2.4 albo 2.7 - silniki mniej awaryjne.

barzuc

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #177 dnia: 16 Sierpień 2013, 15:44:49 »
Cytat: "jaclwapl"
Coś mi tu nie pasuje, bo koleś podaje rok rejestracji 2006 a samochód z 2004 - potem okazuje się, że wg VIN samochód jest z 2005...

Wszystko zależy... rok produkcji a rok modelowy - 2 różne rzeczy, w VIN masz rok modelowy :) co nie zmienia faktu, że faktycznie daty tu się nijak nie zgadzają (dobrze, że chociaż narastająco).

O ile dobrze pamiętam w tym dekoderze http://koreacat.ru/hyundai pokazuje się i data produkcji i rok modelowy.

No chyba, że wyprodukowali w 2004r model z 2005r ale do tego stał przez cały rok na placu / w salonie i wyjechał dopiero w 2006r. ... ale to bardzo mocno naciągana wersja :)

JCK12 - jedna zasada - jeśli cokolwiek budzi Twoje wątpliwości a nie potrafisz ich łatwo i szybko zweryfikować / obalić - odpuść, nic na siłę (a na pewno nie wierz we wszystko co sprzedający mówi...). Jak jaclwapl napisał - czasem warto dołożyć troszeczkę, chwilę dłużej poczekać... przecież od tego kiedy kupisz życie niczyje nie zależy a może zależeć od tego co się kupi.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #178 dnia: 16 Sierpień 2013, 17:57:39 »
Produkcja 2004/10/25 rejestracja 2006/02 ok 16 miesięcy różnicy to możliwe mój LC czekał na sprzedaż prawie równo rok.

alex007

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Sierpień 2013, 20:06:39 »
No chyba, że wyprodukowali w 2004r model z 2005r ale do tego stał przez cały rok na placu / w salonie i wyjechał dopiero w 2006r. ... ale to bardzo mocno naciągana wersja :)

Hyundaie stoja na placu składowym pod gołym niebem