Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 628323 razy)

Offline Zbyszek

• Administrator
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Czerwiec 2013, 08:36:51 »
Przeniosłem.

am8

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #151 dnia: 21 Czerwiec 2013, 09:25:29 »
Jak silnik v6 2.7 znosi instalację gazową?

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #152 dnia: 21 Czerwiec 2013, 10:45:01 »
ale o co pytasz? Jak się montuje instalację, jak wygląda po montażu? sprecyzuje pytanie bo nie wiadomo o co chodzi.

am8

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #153 dnia: 21 Czerwiec 2013, 11:33:02 »
Chodzi mi o to jak instalacja gazowa wpływa na silnik. Są silniki które znakomicie współpracują z gazem, a są też takie którym gaz po prostu nie służy.

suchar

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #154 dnia: 21 Czerwiec 2013, 11:48:43 »
Cytat: "am8"
Chodzi mi o to jak instalacja gazowa wpływa na silnik. Są silniki które znakomicie współpracują z gazem, a są też takie którym gaz po prostu nie służy.

na to pytanie jest tyle odpowiedzi ilu jest użytkowników instalacji gazowych.
ja np. uważam (niezależnie od silnika ani samochodu) że gaz jest do kuchenek a diesel do traktorów :) ja jężdżę traktorkiem :)

i pisze tu z perspektywy zajechanego samochodu na gazie, innego na benzynie i jeszcze innego na ON:)

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #155 dnia: 27 Czerwiec 2013, 09:46:15 »
suchar, Ręce mi opadają od czytania takich komentarzy...

Co do silnika V6 2.7 to mam w gazie i nie narzekam. Jeszcze nie miałem okazji na zweryfikowanie mojego dobrego zdania o gazie. Jak na razie jest dobrze i nic nie wskazuje na to żeby miało się pogorszyć. Czytałem, że te silniki dobrze tolerują gaz.. ale czas pokaże. Na gazie zrobiłem już tyle km, że zwróciła mi się już instalacja z nawiązką, jak za pół roku nic się nie wydarzy to "zarobie" na gazie na  wymianę całego silnika :) więc jak dla mnie to idealne rozwiązanie ale jak to się mówi... jeden woli rybkę, drugi akwarium.

maciekw

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #156 dnia: 27 Czerwiec 2013, 09:48:42 »
Cytat: "jaclwapl"
Na gazie zrobiłem już tyle km, że zwróciła mi się już instalacja z nawiązką, jak za pół roku nic się nie wydarzy to "zarobie" na gazie na  wymianę całego silnika :)

"A ile z tych oszczędności poszło na konto?" :D

vader

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #157 dnia: 29 Czerwiec 2013, 13:06:40 »
Witam wszystkich.
Mógłbym prosić o opinię fachowców dot. tego:
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C29401959.html
Samochód podobno przywieziony dwa lata temu z USA.
Posiada jeden kluczyk (nie wiem dlaczego).

goliard

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Lipiec 2013, 18:43:41 »

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #159 dnia: 13 Lipiec 2013, 09:55:54 »
Cytat: "goliard"
Czy były 2.7 automat bez skóry?

W stanach może były:)

Cytat: "vader"
Samochód podobno przywieziony dwa lata temu z USA.
Posiada jeden kluczyk (nie wiem dlaczego).

Posiada jeden kluczyk bo był tak skasowany, że ubezpieczyciel zabrał 1 kluczyk bo na samochód była szkoda całkowita i nie nadawał się do dalszej jazdy. 99.9999% samochodów sprowadzanych z USA to złomy z bardzo wypadkową historią (te 0.0001% to samochody sprowadzane przez pasjonatów - na pewno nie na handel).
W chwili obecnej biorąc pod uwagę podatki, cła, transport itp. to sprowadzanie JAKIEGOKOLWIEK samochodu z USA na handel jest bardzo wysoko NIEOPŁACALNE - chyba, że kupujemy go za cenę złomu- i tak właśnie robią nasi rodzimi handlarze. A potem kleją na taśmę i wciskają kit ciemnym ludziom, że auto z USA jest pewniejsze niż z DE.
Osobiście jak widzę samochód z rynku USA to omijam szerokim łukiem już na starcie. Dla mnie one po porostu nie istnieją i stanowią jedynie tło.
Jeżeli nie wierzysz to dowiedz się jakie podatki, cła, opłaty trzeba uiścić, żeby przewieść i zarejestrować samochód z USA.... i teraz odejmij tę kwotę od ceny powiedzmy 20000 zł - zobacz ile zostanie... u nas nie kupiłbyś za to nawet 10-cio letniego golfa po prejściach....

mar_p

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Lipiec 2013, 15:54:51 »
A czy ma ktoś jakiś konkretne informacje o spalaniu 3,5 LPG ?
Bo zasadniczo najbardziej mi odpowiada 2,7 ale właśnie widzę że jest jest ciekawy egzemplarz z silnikiem 3,5:
http://tablica.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2004-3-5-CID5-ID2jRQn.html#c23e94faf8
i się zastanawiam że sokoro to i tak V6 to może spalanie nie będzie dużo większe, z litr różnicy w spalaniu to jeszcze można zaakceptować.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Lipiec 2013, 09:12:09 »
Z tego co wiem to na rynek EU nie było wersji 3.5. Była ona na rynki USA.
Zobacz, że zegary są w MPH... przeczytaj post wyżej, w którym opisuje samochody zza oceanu... widziałeś ile ten samochód ma przejechane? w 10 lat 95tyś? nierealne.... Poza tym bity w tył lub klapa przełożona, żeby nie było, że jest z USA - pewnie będzie kit wciskał, że może anglik:) jak zmieniał klapę to mógł też zegary zmienić... na 100% klapa wymieniana.

Co do silnika to między 3.5 a 2.7 nie ma dużej różnicy. Ja bym brał 2.7 bo różnica tylko 20 koni to nie różnica (na pewno nie warta większego spalania) bo 2.7 spokojnie daje rade.

zinstytucjolizowany

• Gość
Do oceny Santa Fe z Gryfic
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Lipiec 2013, 08:18:29 »
Zamierzam kupić Santa Fe. Jest jeden ładnie orurowany ale 500 kilometrów ode mnie. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów z okolic Gryfic mógłby podjechać i ocenić czy jest sens abym gnał tyle kilosów czy od razu dać sobie z nim spokój.
Takie " usługi inspekcji " są na wielu forach samochodowych i jest to bardzo trafiony pomysł. Korzystałem z tego na forum Suzuki GV i Audi oraz sam byłem dwa razy "oglądaczem" i przyznam, że samochodom tym sporo brakowało do opisów z ogłoszeń.
Jeśli więc jest ktoś kto może obejrzeć tego Santa Fe i podpowiedzieć jaki jest stan rzeczywisty tego auta to będę bardzo wdzięczny i chętnie "oglądne " coś dla kogoś innego.    
http://tablica.pl/oferta/sprzedam-hyundaia-santa-fe-benzyna-gaz-CID5-ID31IUj.html

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Lipiec 2013, 09:41:05 »
Cytat: "zinstytucjolizowany"
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów z okolic Gryfic mógłby podjechać i ocenić czy jest sens abym gnał tyle kilosów czy od razu dać sobie z nim spokój.

Nie trzeba jechać, żeby cokolwiek powiedzieć o samochodzie.... to nie golf, że trzeba się nim przejechać, żeby stwierdzić czy coś jest nie tak. w 80% Santków wprawne oko może od razu coś powiedzieć.

Korzystałem z tego na forum Suzuki GV i Audi oraz sam byłem dwa razy "oglądaczem" i przyznam, że samochodom tym sporo brakowało do opisów z ogłoszeń.

To kup Suzuki albo Audi skoro masz takie doświadczenie... wiadomo, że sprzedający chce zatuszować niedoróbki.

Jeśli więc jest ktoś kto może obejrzeć tego Santa Fe i podpowiedzieć jaki jest stan rzeczywisty tego auta to będę bardzo wdzięczny i chętnie "oglądne " coś dla kogoś innego.

Patrz moje pierwsze 2 zdania powyżej.
Moja teściowa chce kupić malucha w Karpaczu... oglądniesz? Nie chce Ci się jechać 500 km, żeby zobaczyć SWÓJ potencjalny samochód a będziesz jeździł gdzieś, żeby zobaczyć cudzy? Jasne... Poza tym sugerowanie się czyjąś opinią uważam za zły pomysł bo nie wiadomo na jakiego "znawcę" się trafi. Ktoś powie, że jest ok i pojedziesz te 500 km i okaże się, że ok to to nie jest... i co wtedy? Rozczarowanie i kupa pretensji... pal licho jak się znamy od jakiegoś czasu.. co innego jak sprawa dotyczy "One Post User".

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-hyundaia-santa-fe-benzyna-gaz-CID5-ID31IUj.html

Chromowanie chyba było w wersji poliftingowej o ile się nie mylę... O samochodzie brak podstawowych informacji takich jak chociażby przebieg, rok sprowadzenia,rodzaj napędu (widzę, że raczej nie jest to 4wd), ilość kluczyków, ilość właścicieli itp... Nie ma ani jednego zdjęcia z wnętrza... chyba jednak komuś nie zależy na szybkim sprzedaniu.... Po wyposażeniu widzę, że to jest najbiedniejsza wersja... dobrze, że nie napisał jeszcze, że ma kierownicę i nawet 4 koła.
Co do orurowania przedniego to trzeba sprawdzić datę pierwszej rejestracji w Polsce bo jak przyjdzie co do czego to przeglądu nie dostaniesz a jak będziesz miał jakąkolwiek stłuczkę to OC przestaje działać z automatu i masz rozbity samochód + kupę długów.
Co do samochodu jeszcze to wydaje mi się, że zderzaki są innego koloru niż boczne plastiki ale to może tak światło pada... nie zdziwiłbym się jakby był na blachach DE... kurde wydaje mi się, że widziałem już gdzieś taką klapę... może ktoś potwierdzi moje spostrzeżenia?... No mówiłem, że go widziałem... w kwietniu był na jednym z portali ogłoszeniowych... ach ta moja pamięć fotograficzna:)

P.S.
"chromowane rury jak i inne wstawki dają niezłe wrażenie" tak tak.... i brak tylnych kołpaków i różne opony na osiach podnoszą klasę samochodu szczególnie dla potencjalnego kupującego... Estetyczność i dbałość o całościowy wygląd to cecha charakteru.. kupił już takiego a teraz zgrywa wielkiego "dbającego"... "bez najmniejszego wkładu finansowego" - ze strony sprzedającego. "wszystkie wymiany robione na czas" na czas przejażdżki potencjalnego kupującego albo tak mówił turek z komisu w DE. "więcej informacji udzielę telefonicznie." - bo nie będzie podkładki jakby sprawa trafiła do sądu:)

Jak będziesz dzwonił to zapytaj się czy wyraża zgodę na nagrywanie... nawet jak nie będziesz nagrywał... on nie musi o tym wiedzieć a zobaczysz co będzie mówił.
Daj znać jak się czegoś dowiesz.

ns33e

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #164 dnia: 22 Lipiec 2013, 20:46:48 »
Jestem pod wrażeniem wiedzy kolegów i po lekturze forum spanikowałem. Chcę kupić Santa fe
ogłoszenie już wygasło oto one:
Witam. Do sprzedania HYUNDAI SANTA FE 2.4 benzyna + LPG rok prod. 2006. Samochód sprowadzony miesiąc temu z Niemiec od prywatnej osoby, świeżo zarejestrowany. Stan techniczny idealny - nadwozie w oryginale, nie naprawiany blacharsko, bezwypadkowy, bardzo zadbany, bez rys, otarć, obić itp. Wewnątrz skóra, czysty, nie powycierany, bardzo zadbany. Auto wyposażone w sekwencyjną niemiecką instalację gazową f-my StarGas. Bardzo ekonomiczny - spalanie w cyklu miejskim to 12 L gazu/100km. Pojazd posiada pełną dokumentację tj. książka serwisowa + książka serwisowa na instalację gazową, 3 kluczyki w tym 2 z pilotem, inne dokumenty potwierdzające historię pojazdu. Dwa komplety kół tj. letnie na felgach aluminiowych oraz zimowe na felgach stalowych. Bardzo bogata wersja wyposażenia, wszystko sprawne. Ogłoszenie prywatne. Zapraszam.
     Hyundai Santa Fe, SUV  cena 24700 zł.
Rocznik:
    2006
Przebieg:
    170 000 km
Rodzaj paliwa:
    benzyna+LPG
Silnik:
    2351 cm³  (Moc 146 KM / 107 kW)
Skrzynia biegów:
    manualna
Kolor:
    szary-metallic
Liczba drzwi:
    4/5
Status pojazdu:
    sprowadzony / zarejestrowany
Przegląd  /  OC:
    czerwiec 2014 / listopad 2013
Kraj pochodzenia:
    Niemcy
Kraj aktualnej rejestracji:
    Polska

Cechy zewnętrzne:

hak, alufelgi, światła przeciwmgłowe, bagażnik na dach, przyciemniane szyby
Bezpieczeństwo:

ABS, autoalarm, poduszki powietrzne, immobiliser
Komfort:

el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, tapicerka skórzana, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, komputer, podgrzewane fotele
Historia:

pierwszy właściciel, serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany
VIN - numer ident. pojazdu :

KMHSC81BP6U039279
Bardzo proszę kolegów o pomoc i opinię co wam się w tym egzemplarzu nie podoba lub budzi niepokój.  Napęd ma na dwa koła, wygląda jak nowy lecz ma stare zniszczone opony praktycznie bez bieżnika.