Autor Wątek: [ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem  (Przeczytany 75134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kri$

• Giełda
[ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Kwiecień 2013, 14:00:03 »
To tak jak się pisze z tabletu i podpowiada wyrazy, pewnie zostawili klocki i tarcze :)

larry

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Kwiecień 2013, 15:27:27 »
A która cześć okazała się wadliwa ?
Co było przyczyną złej pracy zwieszenia?
Prośba też o spisanie i przekazanie dokładnych danych nowych amortyzatorów bo ja się poważnie zastanawiam nad wymianą amorków ale nie na Hyundai'owe ale na jakiś znanej firm.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwiecień 2013, 20:29:04 »
Witam
Odebrałem auto , scenka mi totalnie opadła jak przejechałem sie tym autem ,  inna charakterystyka jest zawieszenia i układu kierowniczego .
Zawieszenie jest takie jak w francuskim aucie , bardzo miękkie i przy tym sztywne . koło kierownicy chodzi bardzo lekko , auto nie nurkuje przy hamowaniu .
Nie stuka ,czeszczy nic w desce rozdzielczej idealny spokój ,przejadałem tym autem dziś 96km po centrum Katowic i jest rewelacja  

Nie dostałem żadnego świstka co było robione , nic totalne zero.  Mam dostać odpowiedz na piśmie
Dowiedziałem sie tylko że z przodu jest wszytko nowe ( zostały tylko stare klocki i tracze ) z tyłu wymieniono też całe zawieszenie.
Na marginesie już dostałem propozycje odkupienia tego auta , bo sie przejechała osobą i stwierdziła że w normalnym ix20 jest kiepskie zawieszenie a teraz , jest francuskie zawieszenie .
Dzwoniłem i dzwoniło dominie klika osób w sprawie mojego zawieszenia

beazee

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwiecień 2013, 22:56:27 »
Cytat: "lukasz.zst"
czeszczy

Nikt mi nie wmówi, że takie słowo zostało podpowiedziane przez tablet.  

Dowiedziałem sie tylko że z przodu jest wszytko nowe ( zostały tylko stare klocki i tracze ) z tyłu wymieniono też całe zawieszenie.

Cieszę się, że masz w końcu auto jak ta lala! Pozostaje życzyć: Szerokości!

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Kwiecień 2013, 10:44:20 »
....  inna charakterystyka jest zawieszenia i układu kierowniczego .

Osobiście na układ kierowniczy nie narzekałem. Wydaje mi się, że chodzi poprawnie. Prawdą zaś jest, że tylne zawieszenie na garbach, nawet przy powolnym przejechaniu dobija.

....  Nie dostałem żadnego świstka co było robione , nic totalne zero.  Mam dostać odpowiedz na piśmie

Wydaje mi się, że jest to sytuacja niedopuszczalna. Odbierając samochód po tak gruntownym "liftingu" przez producenta nie dostajesz pisemnej informacji o modernizacji auta. Z punktu podatkowego :-) u Ciebie nastąpiła modernizacja - zwiększenie wartości użytkowej auta. Ta myśl to takie skrzywienie zawodowe.  :mrgreen:
....  Na marginesie już dostałem propozycje odkupienia tego auta....... Dzwoniłem i dzwoniło dominie klika osób w sprawie mojego zawieszenia

Hyudai powinien uczyć się od nowa marketingu. Wystarczy poprawić zawieszenie, a pewnym jak w banku będzie, że sprzedaż aut ulegnie zwiększeniu. Z tym dzwonieniem, to rozumiem, że chodzi o to jak się samochód sprawuje  :?: po liftingu. Osobiście nie narzekam na przód auta..... wydaje się, że działa poprawnie, tył zaś, ma problemy przy nierównościach.
Bardzo jestem ciekawy co oni tak naprawdę zrobili w Twoim aucie. Na ile my użytkujący takowe samochody możemy w serwisie zgłaszać niedoskonałości zawieszenia i liczyć na naprawę. Jeśli jest tak jak piszesz, że Tobie w zasadzie pozostawili (tutaj żart  :mrgreen: ) w zasadzie z oryginalnego auta jedynie kierownicę i bak - to my nie mamy szans na naprawę, musimy we własnym zakresie tłumić powstające drgania i jeździć wyłącznie po lotnisku, ale nie tym w Modlinie  :mrgreen: , bo urwiemy koła.

larry

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Kwiecień 2013, 13:29:14 »
lukasz.zst dziwi mnie to że nie podali Ci żadnych informacji o wymianie.
Nie odnotowali zmian w książce gwarancyjnej ?
Jak Ci uszkodzi się jakaś cześć zawieszenia to chyba muszą wiedzieć na jaką wymienić.
Pytałeś może w serwisie czy w systemie nie mają zapisane co zostało zmienione ?
Czy może po prostu przed korespondencją z HP nie chcą podać CI tych danych?

Chętnie dokonał bym modyfikacji w swoim aucie, niestety pewnie będę musiał sam za to zapłacić :( ale najpierw trzeba wiedzieć jakie części wymienić.
Najważniejsze dane to jakie dali amortyzatory i czy/i na jakie  sprężyny zmienili.
Może możesz i masz gdzie zrobić zdjęcia zawieszenia to udostępnił byś jak wygląda zawieszenie z przodu i z tyłu po modyfikacji.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Kwiecień 2013, 15:51:46 »
Dostane pismo z HP  mam czekać nawet serwis nic za bardzo nie wie.
Jak zrobi sie ładna pogoda w kce to wejdę po auto i zobaczę  co jest zamontowane.
Powiem nie warto wymieniać samemu zawieszenie ,macie gwarancje 5 letnia , niektórzy olali sprawę.

Trzeba uderzyć w importera z każdej strony
Wszytko razem

- Jechać do serwisu i powiedzieć że naprawa w jednym ix20 już została wykonana i zadacie takiej samej naprawy , wszytko ma być na piśmie za potwierdzeniem

- skierować sprawę do  urzędu ochrony konsumenta w miejscu zamieszkania
- skierować taką samą sprawę do UoKIK w warszawie
- Skierowanie do Auto świat i TVN turbo
- Napisać pismo do HP polska za potwierdzeniem odbioru pocztą polską
- Na allegro można znaleźć ogłoszenia tłumaczenia na angielski i koreański  i napisać prośbę wszytko co wam sie nasuwa i wsyłac do HP Korea i Europa ( adresy mam jak by ktoś chciał)

Wszytko za jednym razem zrobić koszt koło 70zł z tłumaczeniami i poczta polską .Za granice wysłać tylko UPS lub DHL

W liście pisać numer nadwozia , jakie sa problemy , za granicą wymieniają zawieszenia . W ix35 od  1 kwietnia jest akacja wymiany amortyzatorów  na bardziej mocniejsze plus inne elementy ( wymianie podlega tylko w tedy jak stuka) tam masa ludzi walczyła oto , a w ix20 tylko ja walczyłem
Chciał by ktoś sie przejechać moim autem zapraszam na priv

jack55

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Kwiecień 2013, 22:23:07 »
Cytat: "KoTeK"

Osobiście na układ kierowniczy nie narzekałem. Wydaje mi się, że chodzi poprawnie. Prawdą zaś jest, że tylne zawieszenie na garbach, nawet przy powolnym przejechaniu dobija.

Widzę że jestem dużym szczęściarzem bo u mnie nawet przy szybko przejeżdżanych progach zwalniających cisza i spokój i nic nie dobija ;-)
Chociaż pamiętam jak odbywałem jazdę testową demówką dealera przed podpisaniem umowy i przy przejeżdżaniu progu zwalniającego poczułem z tył takie pieprznięcie,jakby z tyłu urwało koła :-/ W moim Hultaju ten problem na szczęście nie występuje. :-D

[ Dodano: 2013-04-20, 22:25 ]

Nie stuka ,nic nie trzeszczy w desce rozdzielczej idealny spokój ,jest rewelacja  

To dokładnie tak jak u mnie od  nowości :-)

[ Dodano: 2013-04-20, 22:36 ]

Odebrałem auto , szczęka mi totalnie opadła jak przejechałem sie tym autem ,  inna charakterystyka jest zawieszenia i układu kierowniczego .
Zawieszenie jest takie jak w francuskim aucie , bardzo miękkie i przy tym sztywne . koło kierownicy chodzi bardzo lekko , auto nie nurkuje przy hamowaniu .  

Lukasz.zst to w końcu jakie jest u Ciebie to zawieszenie bardzo  miękkie czy sztywne bo jedno określenie względem drugiego nawzajem się  wyklucza.Albo zawieszenie jest miękkie albo sztywne :roll:
Przed modyfikacją twoje auto nurkowało przy hamowaniu :?: :Ale o co kaman...
Mimo wszystko bardzo się cieszę, że wreszcie jesteś Kolego zadowolony ze swojego Ix 20  :-) Wielka szkoda, że mieszkasz tak daleko bo chętnie bym się przejechał Twoim autkiem ;-)
Moim zdaniem Hyundai montuje różne amortyzatory i sprężyny w naszym modelu i stąd te różnice.Z tego co czytam na forum data produkcji nie ma nic wspólnego z problemami użytkowników tego modelu z zawieszeniem i to już jest prawdziwa zagadka :-/

dekra

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwiecień 2013, 18:43:39 »
Cytat: "larry"
A która cześć okazała się wadliwa ?
Co było przyczyną złej pracy zwieszenia?
Prośba też o spisanie i przekazanie dokładnych danych nowych amortyzatorów bo ja się poważnie zastanawiam nad wymianą amorków ale nie na Hyundai'owe ale na jakiś znanej firm.

Co do ewentualnej wymiany amortyzatorów mam podobne rozważania. Mam jeden problem: w katalogach żadnej ze znanych firm produkujących amortyzatory (np: KYB, Monroe, Bilstein, Sachs) nie mogę w ogóle znaleźć przednich amortyzatorów do ix 20. Czy Ty, lub ktoś z uczestników HKP ma jakieś namiary, lub rozeznanie jakie ewentualnie trzeba szukać?

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Kwiecień 2013, 20:57:07 »
W dalszym ciągu czekam z niecierpliwością na informacje co tak naprawdę u kolegi "lukasza.zst" wymienili. Niewątpliwie będzie to dla mnie argument podczas rozmowy z serwisem do którego na przegląd roczny wybieram się w połowie maja.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Kwiecień 2013, 14:30:35 »
["dekra"]

Mam jeden problem: w katalogach żadnej ze znanych firm produkujących amortyzatory (np: KYB, Monroe, Bilstein, Sachs) nie mogę w ogóle znaleźć przednich amortyzatorów do ix 20.

W najnowszym katalogu Sachs 2013/2014 znalazłem amortyzatory na  przód do Kii  Vengi
http://www.zf.com/eu/content/pl/poland/sachs_pl/catalogssachs_pl/pdfprintcatalogs.html

dekra

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Kwiecień 2013, 18:23:35 »
Cytat: "jack55"

W najnowszym katalogu Sachs 2013/2014 znalazłem amortyzatory na  przód do Kii  Vengi

Dziękuję za informację. Niestety w katalogu jest tylko nr 900164 dla tzw. "zestawu serwisowego" dla Vengi. Informuje o tym mały znaczek obok numeru. Nie ma natomiast nr katalogowego dla samych amortyzatorów, czy też górnego mocowania amortyzatora. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Kwiecień 2013, 20:49:55 »
Dekra rzeczywiście masz rację. ;-) Przejrzałem dzisiaj dość dokładnie internet i okazuje się, że zarówno do ix20 jak i do Vengi nie można kupić nowych amortyzatorów bo żaden z producentów po prostu ich nie oferuje. :-/
Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, że do auta, które od trzech lat jest na rynku nie można kupić zamienników.Aż boję się pomyśleć ile serwis sobie policzy za zamówienie u nich tej części. :-/
W ogóle z dostępnością niektórych najprostszych części do ix20 to istny koszmar.Od pewnego czasu mocno paruje mi prawy boczny kierunkowskaz na błotniku.Myślę sobie zamówię sobie w necie bo u dealera zedrą skórę.
Jednak jak znalazłem ofertę  za niecałe 100zł to parowanie od razu przestało mi przeszkadzać :mrgreen:
http://www.fox.rzeszow.pl/kierunkowskaz-prawy-blotnika-i-20-ix-20%284,967,255666%29.aspx?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-04&utm_content=255666#nclid=5add7d3c334300e5e59b6e3702f048bc

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Kwiecień 2013, 22:25:05 »
Dalej nie otrzymałem pisma od importera .Ale tylko ta firma ma amorki do ix20
http://www.kyb-europe.com/catalogue.asp

dekra

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Maj 2013, 14:09:38 »
Dalej nie otrzymałem pisma od importera .Ale tylko ta firma ma amorki do ix20
http://www.kyb-europe.com/catalogue.asp

Niestety nie masz racji. W kat. KYB są wyszczególnione tylko amortyzatory tylne do i20 i ix20 o numerze katalogowym 349098. W rubryce "amortyzatory przednie" są puste pola.